Deze cursus is verlopen

Beter slapen door betere zorg: een symposium over (online) behandeling en diagnostiek in de huisartspraktijk

psychische problemen

Rond de 8,5% van de algemene bevolking heeft last van chronische slapeloosheid en voldoet aan de slaapstoornis insomnie. Insomnie gaat gepaard met verminderd functioneren overdag. Daarnaast bestaat er een samenhang tussen insomnie en (de ontwikkeling van) andere psychologische klachten. Mensen die met klachten van slapeloosheid naar hun huisarts gaan, krijgen hiervoor echter nog vaak medicatie voorgeschreven. Dit is zonde: medicatie is op de...

Gratis
2 Punten
Nascholing
Physical course - single

Prijzen

Gratis
Opmerking :Er zijn geen inschrijfkosten, is gekoppeld aan promotie

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
11 May 2020
10 May 2021
2 Punten
ABC1
Huisarts
11 May 2020
10 May 2021
2 Punten
ABC1
Physician Assistant
11 May 2020
10 May 2021
2 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
11 May 2020
10 May 2021
2 Punten
ABC1

Competenties

Kennis en wetenschap 40 %
Communicatie 20 %
Maatschappelijk handelen en preventie 40 %
Omschrijving

Omschrijving

Rond de 8,5% van de algemene bevolking heeft last van chronische slapeloosheid en voldoet aan de slaapstoornis insomnie. Insomnie gaat gepaard met verminderd functioneren overdag. Daarnaast bestaat er een samenhang tussen insomnie en (de ontwikkeling van) andere psychologische klachten. Mensen die met klachten van slapeloosheid naar hun huisarts gaan, krijgen hiervoor echter nog vaak medicatie voorgeschreven. Dit is zonde: medicatie is op de lange termijn meestal niet effectief en gaat vaak gepaard met bijwerkingen. Daarbij is er een effectief alternatief: cognitieve gedragstherapie voor insomnie (CGT-I). CGT-I is effectief op de korte en lange termijn en gaat gepaard met een stuk minder bijwerkingen. Het is dan ook niet voor niets dat de NHG standaard CGT-I aanbeveelt als eerste keus behandeling voor insomnie. Het lastige is dat in de huisartsenpraktijk de CGTi niet altijd voorhanden is.

Dit symposium richt zich op het verbeteren van de kennis over insomnie en ook op manieren om het aanbod in het huisartsenpraktijk te verbeteren. We organiseren dit symposium met als doel meer aandacht te genereren voor slaap en slaapproblemen. We willen hiermee meer bekendheid genereren bij hulpverleners (met name huisartsen, POH-GGZ en psychologen) voor de Slaapstraat & (online) therapie voor insomnie. We willen op deze manier bijdragen aan verbeteringen van de zorg voor mensen met slaapproblemen (al dan niet met co-morbiditeit).

Deze middag is bedoeld voor huisartsen, POH-GGZ’s, (GZ-)psychologen, wetenschappers en overige geïnteresseerden die graag meer willen leren over het diagnosticeren en behandelen van slaapproblemen binnen de huisartspraktijk.

Programma

Tijdens het symposium zullen 4 gevarieerde sprekers ieder 30 minuten spreken.

Het symposium wordt voorgezeten door prof. dr. Heleen Riper, hoogleraar eMental-

Health bij de vakgroep Klinische Psychologie.

12.00-13.00 Lunch

13.00-15.00 Sprekers

  • Prof. Dr. Eus van Someren | groepsleider Slaap & Cognitie, Neuro Instituut Nederland Insomnie en psychopathologie
  • Dr. Ingrid Verbeek | GZ-psycholoog/somnoloog, Kempenhaeghe Cognitieve gedragstherapie voor slapeloosheid & de POH-GGZ
  • Bart van Pinxteren | huisarts Huisartszorg bij slaapproblemen & de Slaapstraat
  • Dr. Judith Bosmans |Gezondheidswetenschappen, Vrije Universiteit Amsterdam Kosten-effectiviteit van (online) behandeling van insomnie

Vrije Universiteit Amsterdam

t.vander.zweerde@vu.nl
1105, De Boelelaan, Amsterdam, 1081HV