Post academiale cursus Balans en stabiliteitstraining bij rug- en bekkenpijn
Prijzen
Datum en locatie
Beroepen
Competenties
Behandeldoel = breintraining
Het zoeken naar MCI (verkeerd aangeleerde motorpatronen/compensatie of tekort aan juiste patronen) maakt veel onbegrepen klachten begrijpelijk. Het behandelen middels goed doorontwikkelde oefentherapie zoals in de cursus wordt aangeleerd, geeft patiënten met chronische pijn en (voorheen) onbegrepen klachten handvatten om aan zichzelf te werken: afleren van verkeerde patronen en aanleren van zwakke schakels opnieuw gebruiken in de bewegingsketen. Dit geldt zowel voor mensen die laag belasten als voor sporters op hoog niveau. Dat hierbij ook de mentale en maatschappelijke status van de patiënt in beeld wordt gebracht, is een welkome therapeutische toevoeging zonder op de stoel van de psycholoog te gaan zitten. Pijneducatie wordt met het BeST model gegeven tijdens het bewegen. Niet weten hoe het werkt, maar voelen dat het werkt. Binnen BeST wordt het gehele SCEGS-model uitgewerkt; somatisch / cognitief / emotioneel / gedrag / sociaal. Met het bewegende lichaam als aangrijpingspunt.
Visie BeST
Bewegen is een pijnstiller. Maar wat als bewegen pijn doet? Als therapeuten met kennis van bewegen leren wij de patiënt op welke wijze deze tot pijnvrij bewegen kan komen. Welke bewegingen zijn geschikt? Balanceren, ofwel afstemmen (Motor-control), is een daarbij voorwaarde voor pijnvrij bewegen. Aandacht en inzicht zijn een voorwaarde voor het motorisch leerproces. Louter oefeningen doen, helpt niet. Uitleg past hier bij.
Beheersing
Het centrale thema en de behandelbare grootheid van BeST is 'beheersing'. Dat is motor-control in de breedste zin van het woord. Dit item onderwerp laten zijn vraagt een ander methodisch denken dan vanuit het materialistische en louter lichamelijke paradigma. Tijdens de cursus gaan we dit voelen en toepassen. Maar wel met het bewegende lichaam als uitgangspunt; passend binnen het fysiotherapeutisch en oefentherapeutisch beroepsprofiel. De twee grote peilers van het therapeutisch handelen, informeren en oefenen, komen samen in één interventie.
Niet alleen de Swissbal
Het werken met de Swissbal (zie logo van BeSTconcept) is een zeer doelmatig hulpmiddel om tot neuro-activatie, inzicht en beheersing te komen: we oefenen het brein en het zich stabiliserende lichaam zonder overbelasting van spieren en gewrichten. Spelenderwijs leert de patiënt te werken met zijn of haar mogelijkheden; motor-control.
Voor de therapeut is het werken met de bal in deze cursus inzicht gevend op zo'n manier dat ook oefeningen en interventies zonder bal volgens het BeSTconcept uitgevoerd kunnen worden. De baloefeningen met de bal als boodschapper heeft betekenis voor allerlei andere situaties in ADL, werk en sport. Het is dus zeker geen cursus voor louter bal-oefeningen. Deze cursus gaat dieper in op hoe en wat de persoon beweegt.
Ontmoeten
Bij veel klachten is het voor een therapeut een doel om tot ontspanning te komen; minder compenseren. Ook bij BeST is te overmatige spanning een doel om te vermijden en is. Bij te veel ontspannen, of te weinig juiste spanning, ontstaan echter ook verstoringen in de spierbalansketen. Bij BeST ga je leren om 'NIET JE BEST' te doen, ook niet om te ontspannen. Minder moeten, zodat er meer in je lichaam kan gebeuren ten dienste van ontwikkeling en herstel. ONTmoeten levert hierbij meteen ook een kennismaking met jezelf op; wat beweegt mij? Wat eis ik van mijn lijf en past dat bij mijn belastbaarheid? Hierbij past ook de uitleg van acceptatie, begrip en een moderne wijze van 'er mee leren leven' in positieve zin.