Nascholing Ethiek en Moreel beraad
De huisarts als afvoerputje van de zorg. Wanneer mag de stop erop?Prijzen
Beroepen
Programma
De internist vraagt in zijn ontslagbrief of u na 6 weken de afwijkende leverwaarden nog eens wilt controleren. Het ziekenhuisdossier wordt gesloten.
Uw 80-jarige patiënte wordt ontslagen uit het ziekenhuis naar een eerstelijnsverblijf. Al na een dag is duidelijk dat ze zo zorgbehoeftig is dat deze plek ontoereikend is. De verzorging belt u wanhopig op met het dringende verzoek een plek in een verpleeghuis voor haar te regelen.
Uw patiënt wordt voor een cosmetische ingreep in een andere regio geopereerd. De behandelend anesthesist vraagt u preoperatief een ECG in de praktijk te maken en een bloedonderzoek aan te vragen.
U wilt uw patiënten zo goed mogelijk helpen, u hebt begrip voor de drukte en schaarste in het ziekenhuis, u wilt collegiaal zijn, maar waar is de grens? Wanneer mag u nee zeggen? Hoe verhoudt uw eigen drukte zich tot die van de ander en tot waar reikt uw zorgplicht? Vrijwel dagelijks zult u dit soort afwegingen maken, de ene keer met gepaste verontwaardiging de andere keer wellicht met enige wroeging.
Tijdens deze nascholing krijgt u gelegenheid om casuïstiek uit uw eigen praktijk te delen, maar vooral ook om de onderliggende morele vragen gezamenlijk te onderzoeken middels een moreel beraad. Met behulp van deze gestructureerde gespreksmethode gaan we dieper in op de onderliggende waarden. Samen met uw collega’s komt u tot een onderbouwde afweging waardoor u uw besluit beter kan verantwoorden. Niet alleen tegenover de ander, maar ook tegenover uzelf.
U bent van harte uitgenodigd om een voorbeeld uit eigen praktijk in te brengen. Een casus waarbij u het gevoel had het afvoerputje te zijn, maar waarbij nee zeggen toch niet vanzelfsprekend was.
Deze avond wordt verzorgd door Roos van den Berg.
Zij is huisarts en docent medische ethiek aan de VU en de UvA en gespreksleider moreel beraad.