Haptonomie onderbouwd door neurofysiologie
Samen met bioloog Jan Dirk Verveen duiken we in de fysiologie van het brein en staan we stil bij de voor de haptotherapie relevante hersengebieden. Door meer inzicht te krijgen in hersenprocessen kunnen we de invloed ervan op het haptotherapeutisch proces en -handelen beter duiden.Prijzen
Beroepen
Samen met bioloog Jan Dirk Verveen duiken we in de fysiologie van het brein en staan we stil bij de voor de haptotherapie relevante hersengebieden. Door meer inzicht te krijgen in hersenprocessen kunnen we de invloed ervan op het haptotherapeutisch proces en -handelen beter duiden.
We kijken naar de fysiologische verwerking van lichamelijke aanraking en de invloed daarvan op het psychisch welbevinden en het vermogen om daar via (lichaams)taal uitdrukking aan te kunnen geven.
Voor haptotherapeuten kan het verrijkend en verdiepend zijn wanneer de eigen praktijkervaring aangevuld wordt met achtergrondinformatie over de bouw en de werking van het perifere en het centrale zenuwstelsel en de rol die de zintuigen daarbij spelen.
Er wordt gebruikt gemaakt van ondersteunend anatomisch en ook zelfgemaakt beeldmateriaal. Door middel van metaforen en beeldend materiaal zal de theorie levend worden. Tijdens deze 2 dagen wordt de theorie afgewisseld met (haptonomische) oefeningen, zodat er continu over en weer terugkoppeling plaats kan vinden.
Op deze manier zullen het twee levendige en ook inzicht gevende dagen worden.
Doelen in deze nascholing zijn:
- De fenomenologie van de haptonomie op neurofysiologische wijze duiden. Denk daarbij aan het openen en sluiten maar ook aan effectiviteit en affectiviteit.
- De processen van de basisemoties: bang, boos, blij en bedroefd psychofysiologisch inzichtelijk maken om ze te kunnen verwoorden binnen de psycho-educatie voor je cliënt.
- Ook de emoties schuld en schaamte zullen in een neurologisch-filosofisch perspectief plaatsen.
- Op neuro-filosofische wijze reflecteren op de bezielde lichamelijkheid.