Medicijngroepen ouderenzorg - Dementie
Deze cursus voor medewerkers in de ouderenzorg bespreekt de signalen die wijzen op dementie en de medicijnen die cliënten met dementie veel gebruiken. Deze kennis helpt je bij het beantwoorden van vragen, het juist geven van medicijnen en het signaleren van problemen bij dementie.Prijzen
Beroepen
Doelen
Na afloop van de nascholing kun je:
Mensen met dementie gebruiken vaak medicijnen. Dit kunnen medicijnen zijn die de verschijnselen van dementie vertragen. Maar ze gebruiken ook vaak psychofarmaca om probleemgedrag - dat vaak met dementie gepaard gaat - te behandelen. Denk bijvoorbeeld aan angst, achterdocht, neerslachtigheid of lusteloosheid. Deze medicijnen geven vaak ongewenste effecten. Als verzorgende/verpleegkundige voor mensen met dementie kun je een belangrijke rol spelen door de gewenste en ongewenste effecten van medicatie te signaleren en door te geven aan de arts. De arts kan dan ingrijpen als het nodig is.
Zowel artsen als mantelzorgers geven aan dat zij het signaleren door het verzorgend en verpleegkundig personeel erg belangrijk vinden. In deze cursus leer je welke signalen kunnen wijzen op dementie. Je leert welke niet-medicamenteuze behandelingen effect kunnen hebben en welke medicijnen een arts voor kan schrijven.
De medicijngroepen die in deze cursus aan bod komen zijn:
- dementieremmers
- antipsychotica
- medicijnen bij angst- en slaapstoornissen
- antidepressiva
Je leert wat de werking, de bijwerkingen en de wisselwerkingen zijn van deze medicijngroepen in relatie tot dementie. Met die kennis ben je in staat een dementerende cliënt de goede begeleiding te geven.