This course is expired

Training Positieve gezondheidszorg: oplossingsgericht werken in de eerste lijn

psychische problemen

Wegens succes herhaald! Wil je ook getraind worden in positief en oplossingsgericht werken? In september start een nieuwe 3-daagse open training, gegeven door Fredrike Bannink, Eva Kuiper en Pieter Jansen. De trainingen vinden plaats op 24 september, 27 oktober en 10 december in Wageningen. Meerdere groepen zorgaanbieders gingen je al voor. De deelnemers waren enorm enthousiast en ook dit keer belooft het een zeer leerzame en inspirerende...

750
6 Points
Nascholing
Incompany
Prices
Regular € 750
Note :incl. boek 'Positieve gezondheidszorg: oplossingsgericht werken in de huisartsenpraktijk'
Professions
Physician Assistants
05 Nov 2019
04 Nov 2020
6 Points
ABC1
Huisarts
05 Nov 2019
04 Nov 2020
6 Points
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
05 Nov 2019
04 Nov 2020
6 Points
ABC1
Arts voor verstandelijk gehandicapten
05 Nov 2019
04 Nov 2020
6 Points
ABC1
Skills
Kennis en wetenschap 20 %
Communicatie 80 %
Description

Omschrijving

Waar gaat het over?

Het oplossingsgericht werken is een aanvulling op het medisch model, maar heeft een ander vertrekpunt; de patiënt/cliënt bepaalt wat zijn vraag is. De hulpverlener sluit aan bij de vraag van de patiënt en helpt hem zoeken naar mogelijkheden om de gewenste situatie te bereiken. De patiënt is expert van zijn eigen leven, de professional is expert in het samen construeren van oplossingen door het stellen van vragen.

Oplossingsgericht werken in de praktijk

In de gezondheidszorg is men opgeleid met het medisch model. Dit oorzaak-gevolg model is dominant voor de manier van denken in de gezondheidszorg. Alle zorgaanbieders zijn zeer goed getraind in deze werkwijze en het gaat hen heel natuurlijk af. Er wordt gekeken naar de oorzaken van gezondheidsproblemen en hoe deze aangepakt moeten worden. In het medische model doet de hulpverlener het onderzoek, stelt de diagnose en bepaalt de behandeling. Het oplossingsgericht werken is een aanvulling op het medisch model, maar heeft een ander vertrekpunt; de patiënt/cliënt bepaalt wat zijn vraag is. De hulpverlener is niet zeer geïnteresseerd in de kluwen van factoren die heeft geleid tot de hulpvraag, maar sluit aan bij de vraag van de patiënt en helpt hem zoeken naar mogelijkheden om de gewenste situatie te bereiken. De focus ligt dus op de gewenste toekomst. De professional geeft geen adviezen, maar stelt vragen aan de patiënt/cliënt. Patiënten/cliënten zijn namelijk co-experts en een informatiebron. De professional helpt hen de gewenste toekomst te bereiken door het stellen van oplossingsgerichte vragen (bijvoorbeeld: Waar hoop je op? Welk verschil zal dat maken?), het vinden van uitzonderingen (bijvoorbeeld: wanneer is het probleem/klacht er niet of minder?) en het geven van positieve bekrachtiging van wat werkt. Bij een oplossingsgerichte aanpak bouw je aan wat werkt. Als iets (beter) werkt, doe er dan meer van. Als iets niet werkt, doe dan iets anders. De ervaringen met oplossingsgericht werken zijn veelbelovend.

Effectiviteit van oplossingsgericht werken

Er is wetenschappelijk bewijs dat een oplossingsgerichte aanpak minstens even effectief is als andere behandelvormen en dat de autonomie van de patiënt goed is gewaarborgd. Bovendien doet de oplossingsgerichte aanpak het beter bij patiënten uit lagere sociaaleconomische milieus dan traditionele vormen van behandeling. Oplossingsgericht werken is betrekkelijk snel te leren en zorgt volgens onderzoek voor verbetering van de moraal en minder burn-out bij professionals.

Inleiding

Wegens succes herhaald! Wil je ook getraind worden in positief en oplossingsgericht werken? In september start een nieuwe 3-daagse open training, gegeven door Fredrike Bannink, Eva Kuiper en Pieter Jansen. De trainingen vinden plaats op 24 september, 27 oktober en 10 december in Wageningen.

Meerdere groepen zorgaanbieders gingen je al voor. De deelnemers waren enorm enthousiast en ook dit keer belooft het een zeer leerzame en inspirerende training te worden.

Programma


Mura Zorgadvies
info@mura.nl.nl
http://mura.nl
15, Edisonring, Dodewaard, 6669NA
View all courses