Heup- en/of liesklachten: a state of the art
Na de cursus kent de deelnemer de voor de fysiotherapie relevante patronen en klachtenbeelden waarin het disfunctioneren van de heup een rol speelt. De deelnemer beschikt over kennis uit de beschrijvende en functionele anatomie, kinesiologie, pathofysiologie en pathomorfologie en kan diagnostische en therapeutische gedachtegangen verwoorden, toetsen en bediscussiëren.Prijzen
Datum en locatie
Beroepen
Sprekers
drs. John Bos
Fysiotherapeut, manueel therapeut
dr. Marjolein Mulders
Arts-assistent chirurgie, onderzoeker
Iedere fysiotherapeut in de eerstelijnsgezondheidszorg ontmoet mensen met klachten over de heup en de lies. Deze klachten zijn veelal gekenmerkt door liespijn en/of bilpijn met of zonder uitstraling in het been. Een vraag die hierbij door fysiotherapeuten gesteld wordt, is of er verbanden zijn met de lage rug, het bekken of de heup. Om dergelijke verbanden te kunnen interpreteren is kennis nodig van patronen van symptomen en klachten, gerubriceerd naar te onderscheiden aandoeningen. De aandoeningen van de heup en in de liesregio zijn in vergelijking met de aandoeningen van de lage rug en het bekken in het algemeen spaarzaam gedocumenteerd. Overzichtsartikelen met de voor de fysiotherapie relevante patronen van symptomen en klachten van aandoeningen ontbreken. Daarentegen bestaat er veel documentatie over klachten van het postoperatieve beloop na een totale heupprothese.
De laatste jaren ontstaat, weliswaar langzaam, een interesse voor de heup en de liesregio. Deze interesse is er binnen verschillende vakgebieden en disciplines, zoals de (functionele) anatomie, de orthopedie, de neuro-orthopedie en de chirurgie. Het levert ook een aantal nieuwe gezichtspunten op. De functie van de buikspieren in relatie tot de stabiliteitsregeling van het heupgewricht is hiervan een voorbeeld. Dit heeft consequenties voor de fysiotherapeutische behandeling van mensen met klachten over de heup en de liesregio.
Tijdens deze cursus worden nieuwe gezichtspunten met betrekking tot de functionele anatomie van de heup en de liesregio gepresenteerd. Er wordt aandacht besteed aan patronen van klinische manifestaties van aandoeningen. Klachten en symptomen gerelateerd aan chirurgische ingrepen aan het heupgewricht vallen buiten het bestek van deze cursus. Klinisch redeneren aan de hand van de geëigende fysiotherapeutische fundamentele uitgangspunten wordt geoefend. Er zal ruime aandacht zijn voor het formuleren en beredeneren van therapeutische uitgangspunten voor de begeleiding en behandeling. Aan de hand van een aantal patiëntprofielen worden diagnostische en therapeutische processen verwoord en bediscussieerd.