WEBINAR COVID-19:
Langdurig herstel en complicaties ouderen?

Woensdag 4 november 2020 20:00
Direct inschrijven

Sprekers

Masja Loogman
Masja Loogman
Huisarts, senior wetenschappelijk medewerker NHG, Lid OMT
Carine den Boer
Carine den Boer
Kaderhuisarts GGZ, bestuurslid psyHAG, promovendus SOLK
Eric van Gorp
Eric van Gorp
Internist-infectioloog, hoogleraar klinische virologie
Arend Arends
Arend Arends
Klinisch geriater en voorzitter Nederlandse Vereniging Klinische Geriatrie (NVKG)
Patrick Bindels
Patrick Bindels
Hoogleraar huisartsgeneeskunde, ErasmusMC

Thema's

Langdurig herstel na COVID-19
Kwetsbaarheid ouderen tijdens de tweede golf
Nieuwe ‘red flags’ in het klinisch beeld
Laatste ontwikkelingen rondom het testbeleid
Prangende vragen uit het werkveld

Introductie

Op woensdag 4 november om 20:00 organiseren het NHG, de LHV en MedischeScholing.nl weer een COVID-19 webinar. Hiermee krijgt de eerder gestarte reeks een vervolg. Thema’s die aan de orde komen zijn het langdurige herstel van COVID-19, de kwetsbaarheid van ouderen tijdens de tweede golf en de nieuwe ‘red flags’ in het klinisch beeld. Tevens worden de laatste ontwikkelingen rondom het testbeleid en sneltesten besproken.

Vragen uit het veld

Steeds meer patiënten melden zich met langdurige klachten na COVID-19. Sommige patiënten zijn nog (steeds) niet hersteld van hun COVID-infectie tijdens de eerste golf dit jaar. Welke inzichten hebben we hier inmiddels over? En hoe begeleid je deze patiënten zo goed mogelijk naar herstel? We zullen het hebben over het fysieke en mentale herstel na een doorgemaakte COVID-infectie.
Daarnaast zien we dat er minder veerkracht is onder ouderen tijdens deze tweede golf. Wat kun je als huisarts doen om de ouderen in je praktijk zo goed mogelijk te ondersteunen tijdens deze tweede golf? Zijn er nog nieuwe ‘red flags’ waaraan je moet denken tijdens het spreekuur die mogelijk kunnen duiden op een complicatie door COVID? En wat zijn de laatste ontwikkelingen rondom het testbeleid in de huisartspraktijk? Kunnen sneltesten ingezet worden in de huisartsenpraktijk? En hoe gaat dit dan in zijn werk?


Deze en andere vragen zijn in de afgelopen tijd gesteld. De presentatie van het webinar is opnieuw in handen van prof. Patrick Bindels, hoogleraar huisartsgeneeskunde.

Langdurig herstel na COVID-19

Carine den Boer, kaderhuisarts GGZ, bestuurslid psyHAG en promovendus op het gebied van SOLK klachten, zal vertellen over langdurige psychische klachten na COVID. Ze spreekt uit ervaring en biedt handvatten voor het huisarts-spreekuur om patiënten met langdurige klachten na een COVID-infectie zo goed mogelijk te begeleiden.

Kwetsbaarheid van ouderen

Arend Arentz, klinisch geriater en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG), zal spreken over de kwetsbaarheid onder ouderen tijdens deze tweede golf en de afgenomen veerkracht. Hij presenteert de indrukwekkende resultaten van een grootschalig onderzoek naar complicaties ten gevolge van de eerste COVID lockdown bij geriatrische patiënten. We zullen het o.a. hebben over de presentatie van COVID bij ouderen, het beloop en het herstel. Arend geeft praktische tips over de begeleiding van deze ouderen vanuit de huisartspraktijk tijdens deze tweede golf.

‘Red flags’ in het klinisch beeld

In de periode tussen de eerste en tweede golf zijn er weer nieuwe inzichten in mogelijke complicaties en het beloop van COVID-19 verworven. Eric van Gorp, hoogleraar internist-infectioloog en viroloog, zal inbellen en naast de nieuwste inzichten vanuit de kliniek ook de ‘red flags’ die een complicatie van COVID doen vermoeden behandelen. Masja Loogman, huisarts en lid van het Outbreak Management Team (OMT), zal de laatste updates over het testbeleid en het gebruik van sneltesten in de huisartspraktijk geven

Inschrijven

Praktische informatie

Datum: Woensdag 4 november 2020
Tijd: 20:00 - 21:00
Kosten: Gratis
Accreditatie:1 punt ABAN, KABIZ, NAPA, NVvPO, V&VN VS. Aan het einde van ieder webinar moeten inhoudelijke vragen beantwoord worden. De accreditatievragen sluiten op 30 november om 18.00 uur. De accreditatiepunten worden in de maand december verwerkt.
Accreditatie buiten ABAN:certificaat van deelname online te downloaden nadat de vragen zijn ingevuld.
Geen BIG- of registratienummer maar wel zorgverlener? Stuur een mail voor deelname naar coronawebinar@lhv.nl onder vermelding van uw functie en registratienummer.

Vragensysteem

Om zo goed mogelijk te monitoren wat er speelt in de praktijk tijdens de corona-crisis, wordt er gewerkt met een vragensysteem. Dit is niet alleen voor het webinar, maar ook voor de beleidsmakers noodzakelijk om snel in te kunnen spelen op de vragen vanuit het werkveld.

1. Log in op webinar.medischescholing.nl

2. Klik op ‘Aanmelden’ bij het webinar van 4 november

3. Klik op ‘Stel hier uw vragen’. Kijk na het stellen van uw vragen naar de lijst met vragen die reeds gesteld zijn.

4. Klik op het ‘duimpje’ omhoog om een vraag van een collega te ‘liken’.

5. Vragen met de meeste likes van collega’s krijgen de meeste zwaarte en worden meegenomen naar het eerstvolgende webinar.

Kijk live mee of later terug on demand

Het webinar is onderdeel van een reeks die op initiatief van MedischeScholing.nl, de LHV en het NHG is ontwikkeld. Vanwege de grote behoefte aan actuele informatie over COVID-19 bij huisartsen is, in samenwerking met InEen, Huisarts van de Toekomst en VPH, besloten om de webinarreeks voorlopig voort te blijven zetten.


Alle webinars zijn gratis en geaccrediteerd voor alle artsen, verpleegkundig specialisten, physician assistants, praktijkondersteuners, doktersassistenten en praktijkmanagers. De webinars zijn live te volgen, maar ook terug te kijken waar en wanneer het u uitkomt via corona.MedischeScholing.nl.


Met behulp van uw BIG-nummer of kwaliteitsregistratienummer registreert u zich op corona.MedischeScholing.nl. Geen registratie maar wel zorgverlener? Stuur een mail voor deelname naar coronawebinar@lhv.nl onder vermelding van uw functie en registratienummer.