LOVAH Amsterdam Summerschool

De huisarts van 2030

Donderdag 23 juli 2020 11:00 -14:00
Sarah Boers Sarah Boers
Huisarts in opleiding en post-doc onderzoeker
Vladan Ilic Vladan Ilic
Huisarts te Amsterdam
Chiel Bos Chiel Bos
Adviseur gezondheidszorg
Annebel Keijzer Annebel Keijzer
Gespreksleider, 3e jaars huisarts in opleiding

Thema's

Moderne toepassingen maken ons werk leuker
Wie is er slimmer: de dokter of het algoritme?
De huisartspraktijk van 2030

Introductie

In 2030 geven we geen handen meer, zien we al onze patiënten in 2D en nemen we visites af in onze zelfrijdende auto’s. De assistent wordt vervangen door een robot en spreekuur doe je gewoon vanaf de bank in je pyjamabroek.

De corona-crisis heeft ons laten zien dat er binnen de huisartsgeneeskunde veel mogelijk is op meer dan 1,5 meter afstand. De grote vraag is: hoe gaat onze toekomst als huisarts eruit zien? Hoe gebruiken we innovatie bij het de oplossen van het dreigende huisartsen tekort? Wordt eHealth de oplossing voor de magere huisartsenbezetting in de krimpregio’s? Of wordt innovatie de ondergang van ons prachtige vak en wordt de huisarts overbodig in 2030?

Ons vak is aan het veranderen. De kans is groot dat de manier waarop wij nu de kneepjes van het vak aangeleerd krijgen niet de manier gaat zijn waarop wij over tien jaar aan het werk zijn. Voor alle huisartsen die aan de start staan van hun veranderende carrière heeft de LOVAH Amsterdam een Summerschool georganiseerd die ons wegwijs zal maken in de wereld van de innovatie.

Drie inspirerende sprekers zullen ons vertellen over hun visie op de huisarts van de toekomst. Hoe ziet zo’n praktijk eruit en welke vraagtekens kan je zetten bij innovatie. Gaan we te snel, of juist te langzaam?

Geheel in lijn met het thema en de actualiteiten zal de LOVAH Amsterdam Summerschool dit jaar op gepaste afstand plaatsvinden via een webinar. Presentatie van de webinar is in handen van Annebel Keijzer (derdejaars AIOS). Na 2 jaar voorzitter te zijn geweest van de LOVAH VUmc zal ze tijdens de LOVAH Summerschool de paneldiscussie voorzitten en ervoor zorgen ervoor dat al jouw vragen op onze sprekers afgevuurd worden. Deze Summerschool is een samenwerking van LOVAH VUmc en AMC, waarmee we laten zien dat juist in tijden van afstand de beste samensmeltingen tot stand kunnen komen.

Na de webinar is het tijd om de spieren los te schudden. Innovatie zorgt ervoor dat we minder van de bank af komen, terwijl zitten het nieuwe roken is. LOVAH Amsterdam zorgt voor de nodige zweetdruppels zodat je fit en fruitig klaar kan zitten voor ons spetterende middagprogramma: de Pubquiz. Strijd samen met je groepje voor de winst en geniet van de verrassing die wij voor elk deelnemend groepje in petto hebben.

De LOVAH Summerschool neemt je mee in een blik vooruit, naar een toekomst waarin afstand niet een beperking hoeft te zijn, maar laat je ook zien hoe we in tijden van afstand elkaar niet hoeven te missen.

Inschrijven

Aangezien er (eindelijk!) weer mogelijkheden zijn om elkaar te zien, is het de bedoeling dat je met een deel van je leergroep bij elkaar komt in groepjes van 4-5 personen. Samenkomst is bij iemand thuis. Vanzelfsprekend nemen jullie de 1,5 meter afstand en voorzorgsmaatregelen in acht. Een groep vormen is vooral van belang voor het middagprogramma: de PUBQUIZ!

Deze dag geldt als een verplichte terugkomdag, waarbij inschrijving noodzakelijk is.

Praktische informatie

Datum: Donderdag 23 juli 2020, 11:00-14:00.
Doelgroep:AIOS en geïnteresseerden vanuit Huisartsopleidingen Amsterdam.
Locatie:Summerschool online te volgen. Teams komen samen bij iemand thuis.
Accreditatie:Er is geen accreditatie aangevraagd aangezien dit een verplichte terugkomdag betreft.
Deelname:De gehele dag is te streamen via webinar.medischescholing.nl; meld je vooraf aan via de inschrijfknop.

Programma

Ronde 1 11:00-12:00 uur
Webinar: Huisarts van 2030

Tip: zorg dat je om 10.45 klaar zit en de verbinding hebt getest

Ronde 2 12:00-12:45 uur
Lunch op eigen gelegenheid

Optie: workout

Ronde 3 13:00-14:00 uur
Pubquiz (digitaal)

Hierbij mag de teamcaptain een door de LOVAH verstrekte borrelbox bestellen voor het team, drankjes zijn voor eigen rekening

Pubquiz

Kirsten Aben Kirsten Aben
Huisarts in opleiding AMC
Frank Schouten Frank Schouten
Huisarts in opleiding VUmc
Marleen Offereins Marleen Offereins
Huisarts in opleiding VUmc

Vragensysteem

We willen tijdens de webinar zo goed mogelijk aansluiten op de vragen die spelen bij de AIOS. Stuur je vragen daarom vooraf in via het vragensysteem, waarna de vragen met de meeste ‘upvotes’ de meeste aandacht zullen krijgen in de webinar.

1. Meld je aan voor de webinar via de inschrijflink

2. Log in op webinar.medischescholing.nl. Nog geen account? Klik dan op ‘Registreren’

3. Klik op ‘Aanmelden’ bij de webinar van 23 juli.

4. Klik op ‘Stel hier uw vragen’. Kijk na het stellen van uw vraag naar de lijst met vragen die reeds gesteld zijn

5. Klik op het ‘duimpje’ omhoog om een vraag van een collega te ‘liken’

6. Vragen met de meeste ‘likes’ van collega’s worden tijdens de webinar direct door ons behandeld.

Achtergrondinformatie sprekers

Chiel Bos Chiel Bos
Adviseur gezondheidszorg

Met 10 jaar ervaring als huisarts in West- Friesland besloot Chiel Bos bestuurskunde te studeren en zich daarna te verdiepen in de organisatie van gezondheidszorg. Als directeur bij de landelijke arbodienst en later als directeur van zorgverzekeraars Nederland kwam hij in aanraking met alle facetten van onze zorg. Deze ervaringen nam hij mee naar zijn adviserende functies, zoals bij de regieraad van zorg; een orgaan dat gevraagd en ongevraagd de minister adviseert over verbetering van de kwaliteit van zorg. Chiel Bos was een van de voortrekkers van eHealth toen hij initiatief nam tot het opzetten van masterclasses eHealth voor zorgprofessionals. Op dit moment adviseert hij over uiteenlopende onderwerpen als forensisch medische kindzorg, geneesmiddelenverspilling, medisch diagnostische centra en natuurlijk eHealth.

Zijn motto: “ Maak als huisarts net zo enthousiast gebruik van moderne toepassingen voor 17.00 uur als dat je zelf na 17.00 uur weer doet. “

We kijken er naar uit om met Chiel Bos van gedachten te wisselen over zijn visie op de veranderingen die de huisartsgeneeskunde de komende 10 jaar te wachten staan.

Vladan Ilic Vladan Ilic
Huisarts te Amsterdam

Vladan Ilic is al 15 jaar huisarts in Amsterdam en zette in 2016 Westerdokters op, een grotendeels gedigitaliseerde praktijk.

Hij richtte zijn huisartsenpraktijk in zonder zich iets aan te trekken van wat gebruikelijk was: met direct contact tussen de patiënt en de huisarts, met een portal waarbij patiënten zelf afspraken inplannen en een groot deel van de afspraken via e-consult of telefoon. De patiënten die voor een contact naar de praktijk komen krijgen tussen 20 of 40 minuten per consult. Vóór corona gingen 70% van zijn consulten online en dat schoot tijdens de afgelopen maanden nog verder omhoog. Zijn praktijk heeft geen assistente, maar een 24/7 webapp en zijn patiënten krijgen binnen 30 min reactie op een terugbelverzoek.

Volgens Vladan Ilic is eHealth ‘gewoon een middel waarmee we een systeem kunnen vervangen dat zorgt voor steeds meer schaarste aan eerstelijnszorg in ons land. Die zorg is nu nog goed, maar de ouderwetse huisartsenpraktijk zoals we die kennen, is in feite al overleden.’ Zijn systeem wordt al gebruikt in verschillende startende praktijken in Brabant en Drenthe, waarbij ook de artsen in Amsterdam kunnen bijspringen voor de e-consulten.

Wordt dit de manier van werken voor alle huisartsen in 2030? En denkt Vladan Ilic zelf nog op deze manier te werken over 10 jaar, of heeft hij al nieuwe plannen voor de toekomst? Luister mee en stel je vragen aan de huisarts die onze toekomst nu al in de praktijk brengt.

Sarah Boers Sarah Boers
Huisarts in opleiding en post-doc onderzoeker

Sarah Boers is huisarts in opleiding en postdoc-onderzoeker bij de medische ethiek, UMC Utrecht, waarbij ze zich richt op de ethische aspecten van digital health in de eerstelijnsgeneeskunde.

Zowel in haar onderzoek als in de dagelijks praktijk merkt zij dat digital health steeds meer voet aan de grond krijgt. Het HIS wordt per juli wordt opengesteld voor patiënten. We gebruiken dagelijks thuisarts en de meer digitale patiënten kunnen eHealth applicaties gebruiken voor de monitoring van hun astma of voor cognitieve gedragstherapie te krijgen. Tijdens de COVID-pandemie is er een exponentiële groei van digitale tools geweest, zoals het gebruik van beeldbellen. Tegelijkertijd blijkt de praktijk weerbarstig en gaat digitalisering gepaard met ethische uitdagingen. De grootse beloften van digital health, zoals het bevorderen van zelfmanagement, continuïteit van zorg en gepersonaliseerde geneeskunde, zijn nog zeker niet allemaal waarheid geworden.

Hoe zal dit zijn in 2030: zien we dan geen enkele patiënt meer en is de huisarts een digitale coach die ondersteund wordt door slimme algoritmes? Wat zou meer verregaande digitalisering betekenen voor onze rol als huisarts? Wie is er slimmer: de dokter of het algoritme? En wat betekent digitale zorg voor de persoonlijke relatie tussen huisarts en patiënt?

In haar presentatie zal Boers een blik werpen op de digitale toekomst van het huisartsenvak. Op genuanceerde en prikkelende wijze zal ze belichten op welke manieren digital health de rollen en verantwoordelijkheden van zowel huisartsen als patiënten kan veranderen en met welke ethische vragen deze veranderingen gepaard gaan. Op deze manier wil ze jullie uitnodigen om samen de (digitale) huisarts van de toekomst op een verantwoorde manier vorm te geven.