Omgaan met de media (op aanvraag)

mediasociale mediasocial media
Journalisten weten steeds beter huisartsen te vinden wanneer er zich een calamiteit voordoet of als er een actualiteit omtrent huisartsen speelt. Hoe houdt u de regie in handen over het verhaal dat u te vertellen hebt? En hoe gaat u adequaat om met kritische vragen en weerstand? Tijdens deze nascholing ontvangt u de do’s en don’ts om de (social) media goed te woord te staan.
850
3 Punten
Incompany

Prijzen

Regulier € 850
Kortingen
€ 450
Alleen voor leden

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
3 Punten
ABC1
Huisarts
3 Punten
ABC1
Physician Assistant
3 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
3 Punten
ABC1

Sprekers

Silvie de Peijper

tv-journalist
Silvie de Peijper heeft ruim tien jaar ervaring als tv-journalist bij het onderzoeksjournalistiek programma Zembla en de actualiteitenrubriek Netwerk. Vanaf 2006 trad zij op als eerste woordvoerder en coördinator van communicatie-afdelingen bij achtereenvolgens Het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk, de Nederlandse Zorgautoriteit en de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd. Zij is gewend zich te bewegen op het snijvlak van politiek, bestuur, media, zorg en maatschappij. Silvie wordt regelmatig ingehuurd voor strategisch communicatieadvies en crisiscommunicatie, waaronder interim-woordvoering. Zij werkt daarnaast samen met Eva Kuit van Mediavrouw, voor en met wie zij media- en presentatietrainingen verzorgt voor bestuurders, directieleden, topambtenaren, woordvoerders en politici. Vanaf 2014 volgde zij diverse opleidingen op het gebied van coaching en persoonlijke ontwikkeling. Zij begeleidt regelmatig mensen op het gebied van persoonlijk leiderschap.

Doelen

Kennis van het medialandschap
Kennis van de verschillen in werkwijze van journalisten; in het bijzonder het verschil tussen schrijvende journalisten en radio/tv-journalisten
Inzicht in de opbouw van een goed verhaal
Ervaring in het kritisch bevraagd worden door een journalist en het houden van regie
Omschrijving

Inhoud

Van tevoren kunt u als deelnemer via een intake aangeven met welk actueel thema u wilt oefenen, zodat de training aansluit op uw huidige praktijk. Tijdens de workshop wordt u geïnterviewd en evalueert u samen met de trainer. Dit gaat op drie niveaus:

1. Mediatechnisch: welke regels gelden er voor de omgang met de media en hoe zet u deze het meest effectief in?  

2. Inhoudelijk: Hoe brengt u uw verhaal helder en krachtig over?

3. Persoonlijk: waar ligt uw kracht en welke valkuilen horen daarbij wanneer er druk ontstaat?

De ervaring leert dat het geleerde niet alleen van pas komt in contact met de media, maar ook in andere situaties waarin u met weerstand en een kritische houding te maken krijgt.

Programma

De workshop begint met een korte uitleg over de werking van en interactie met media en de manier waarop informatie tussen mensen wordt overgedragen. Hierna volgt een interactie deel.

Het programma ziet er als volgt uit:

  • Het medialandschap
  • Hoe werken journalisten?
  • Het verschil tussen kennis overdragen en een verhaal vertellen
  • De omgang met (kritische) schrijvende journalisten + oefening
  • De omgang met (kritische) audiovisuele journalisten + oefening
  • Evalueren van de interviews en lessen trekken

Bijzonderheden

Alleen op aanvraag

Deze cursus is geen onderdeel van het vaste programma en wordt uitsluitend op aanvraag gegeven op een door u gewenste locatie. U bepaalt zelf de samenstelling van de groep bestaande uit maximaal 6 personen. In overleg met de LHV Academie kan een datum worden vastgesteld. Mocht het minimum aantal deelnemers niet kunnen worden bereikt, neem dan contact met ons op zodat wij met u kunnen kijken naar een mogelijke oplossing. 

Landelijke Huisartsen Vereniging

academie@lhv.nl
1200, Mercatorlaan, Utrecht, 3528BL

Gerelateerde cursussen

CME-Online

E-learning
2
Depressie bij jeugdigen uit zich anders dan bij volwassenen en vraagt om een gerichte aanpak. In deze cursus leert u hoe u stemmingsproblemen in verschillende levensfasen kunt herkennen en hoe u effectief kunt handelen binnen de huisartsenpraktijk. U krijgt praktische handvatten om een depressie systematisch in kaart te brengen, ouders en jongeren te ondersteunen en passende interventies in te zetten in de eerste lijn. Speciale aandacht gaat onder andere uit naar suïcidaliteit, risico- en beschermende factoren en de impact van sociale media. De cursus combineert de richtlijnen en actuele wetenschappelijke inzichten met toepasbare casuïstiek, zodat u direct aan de slag kunt. Versterk uw expertise en maak het verschil voor deze kwetsbare groep.
Op aanvraag