This course is expired

De rol van de huisarts bij lijkschouw

Huisartsen ervaren in de praktijk nogal eens problemen met onduidelijkheid over de oorzaak en tijdstip van overlijden, alsmede de juiste invulling van de overlijdensformulieren. Naast onderscheid en herkenning van diverse postmortale verschijnselen biedt deze cursus overlappende technieken voor een juiste inschatting van het tijdstip van overlijden en het structureel uitvoeren van een lijkschouw. Deze cursus helpt u deze problemen het hoofd...

475
4 Points
Nascholing
Physical course - single

Prices

Regular € 475
Note :Leden € 265,- / Aios € 140,- / Niet-leden € 475,-
Discounts
€ 210
Members Only

Professions

Physician Assistant
25 May 2019
29 Feb 2020
4 Points
ABC1
Huisarts
25 May 2019
29 Feb 2020
4 Points
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
25 May 2019
29 Feb 2020
4 Points
ABC1
Arts voor verstandelijk gehandicapten
25 May 2019
29 Feb 2020
4 Points
ABC1

Skills

Medische handelen 30 %
Samenwerken 20 %
Kennis en wetenschap 20 %
Professionaliteit en kwaliteit 30 %
Description

Omschrijving

Het programma-aanbod wordt interactief aangeboden, waarbij cursisten in eerste aanleg hun eigen visie kunnen geven op een bepaalde vraagstelling. Daarnaast worden vele programmaonderdelen visueel ondersteund door foto’s uit de praktijk. Naast een structurele aanpak in lijkschouw worden diverse overlappende technieken behandeld in aan te treffen postmortale verschijnselen.


Trainer(s)

René Pieterman is technisch rechercheur (1989-tot 2005), gerechtelijk deskundige NFI en wetenschappelijk onderzoeker. Daarnaast is hij 3D scananalist wapens, werktuigen en invasieve trauma’s.

Marcel Duiveman is praktiserend huisarts, praktiserend arts in penitraire inrichting, forensisch arts en hoofd medische dienst Travel Health Clinic. Ook is hij geregistreerd psycholoog N.I.P..

Inleiding

Huisartsen ervaren in de praktijk nogal eens problemen met onduidelijkheid over de oorzaak en tijdstip van overlijden, alsmede de juiste invulling van de overlijdensformulieren. Naast onderscheid en herkenning van diverse postmortale verschijnselen biedt deze cursus overlappende technieken voor een juiste inschatting van het tijdstip van overlijden en het structureel uitvoeren van een lijkschouw. Deze cursus helpt u deze problemen het hoofd te bieden en geeft u handvatten een goede lijkschouw te verrichten.

Bij de cursus krijgt u een geplastificeerde kaart met overlijdenskenmerken en wordt een werkschema uitgereikt (dokterstas). Naast casuïstiek en toetsing worden praktijkvoorbeelden m.b.t. overlijdensformulier-B aangereikt. 

Programma

 • Rol huisarts versus gemeentelijk lijkschouwer
 • Aantreffen overledene
 • Vaststellen van overlijden
 • Lijkschouw
 • Kenmerken controlekaart en werkschema
 • Omgeving overledene controleren
 • Natuurlijk en niet-natuurlijk overlijden
 • Administratieve afhandeling
 • Bespreking overlijdensformulier B

Leerdoelen

 • Rol huisarts en gemeentelijk lijkschouwer
 • Vaststellen oorzaak en tijdstip van overlijden
 • Inzicht in administratieve afhandeling   

Landelijke Huisartsen Vereniging

academie@lhv.nl
085048000
1200, Mercatorlaan, Utrecht, 3528BL