Begeleiding bij rouw

rouwenrouwrouwbegeleidingrouwprocesbegeleiding bij rouw

Patiënten die rouwen; u hebt er – vaak zonder het te weten – misschien wel dagelijks mee te maken. Een rouwproces is namelijk vaak een onzichtbaar en ondoorgrondelijk proces dat vele jaren in beslag neemt. Veel mensen ontwikkelen, in meer of mindere mate, somatische klachten in hun rouwproces waarmee ze bij u als huisarts kunnen komen. Het koppelen van die somatische klachten aan signalen van rouw, ook lange tijd na een verlies, vraagt veel van u. Zeker omdat u dat in de korte tijd die u met de patiënt in de spreekkamer hebt, moet doen. Om deze signalen te herkennen, u zich bewust te zijn van hoe een rouwproces zich in de tijd ontwikkelt, wat de signalen zijn van gecompliceerde rouw en wanneer u extra hulp moet inschakelen, is deze nascholing ontwikkelt.

23rd Nov 2022
14:00 - 20:00
395
5 Points
Reguliere nascholing
Physical course - single

Prices

Regular € 395
Note :Ledenprijs is € 200,-, Aiosprijs is € 120,-

Date and Location

23 Nov 2022
14:00
20:00
Van der Valk - Assen Assen Balkenweg, 1

Professions

Arts voor verstandelijk gehandicapten
5 Points
ABC1
Huisarts
5 Points
ABC1
Physician Assistant
5 Points
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
5 Points
ABC1

Speakers

Hanneke van de Plassche

Stervensbegeleider en trainer/coach
Hanneke van de Plassche combineert haar werk als stervensbegeleider, uitvaartbegeleider en rouwbegeleider met haar werk als trainer/coach. Haar drijvende kracht? Werken voor en met mensen. Ze traint professionals die zich in het veld van overlijden en uitvaart begeven. Het stelt haar in staat om voor stervenden en nabestaanden een klimaat te creëren waarbij ze naast verdriet ook betrokkenheid, kundige begeleiding en advies ervaren. In 2018 verscheen bij uitgeverij Lannoo haar boek ‘Rouwe kost; een handreiking bij overlijden en rouw’.

Goals

U krijgt handvatten voor het signaleren van en handelen bij rouw en het herkennen van een verstoorde rouwontwikkeling
U kent de verschillen in het rouwproces tussen een verwacht en een onverwacht overlijden
U bent op de hoogte van het specifieke rouwproces van kinderen
U bent op de hoogte van verschillende (cultureel bepaalde) rituelen rondom overlijden en rouw
Description

Als huisarts draagt u zorg voor patiënten die stervende zijn en hun naasten. Begeleiden in de palliatieve fase betekent voor veel naasten de start van een rouwproces. Voor mensen die heel plotseling geconfronteerd worden met de dood van een dierbare verloopt een rouwproces wezenlijk anders. De trainer neemt u mee door het veld van rouw in al zijn facetten en besteedt daarbij extra aandacht aan kinderen en jong volwassenen en we onderzoeken ook hoe de grootste religies in ons land met de dood en rouw omgaan.  

Deze nascholing biedt theoretische kennis, praktische tips en veel praktijkervaringen die de theorie onderschrijven. Tevens is er ruimte voor eigen casuïstiek. Lees meer over deze cursus in het artikel 'Uw rol als huisarts bij rouwverwerking'.


Landelijke Huisartsen Vereniging

academie@lhv.nl
085048000
1200, Mercatorlaan, Utrecht, 3528BL