• share
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
 • Pijn bij ouderen | studiedag (ook online)

  Pijn is een veelvoorkomend probleem onder ouderen. Deze pijn heeft zowel een fysieke als een mentale component. De mentale component van pijn wordt helaas nog te vaak verwaarloosd. Zonde, want hier is veel winst te behalen, zo hoor je tijdens deze dag. Fysieke pijn wordt veelal bestreden met medicatie waardoor polyfarmacie bij ouderen regelmatig aan de orde is. Het is belangrijk dat je weet waar je op dient te letten wanneer er meerdere medicijnen tegelijk worden gebruikt.

  Hier staan we tijdens deze dag uitgebreid bij stil. Daarnaast zijn er tal van andere manieren om pijn bij ouderen te verlichten. Zo wordt er steeds meer complementaire zorg toegepast en ook bewegen kan een belangrijke rol spelen bij pijn.

  Tijdens deze studiedag hoor je de zin en onzin van diverse vormen van complementaire zorg en wat je kan doen met beweging en lichaamshouding van ouderen om pijn te verlichten en zelfs te voorkomen.

  add 5.0 punten
  euro_symbol € 355.00
  access_time 10:00 - 16:00

  event

  Datum & locatie

  Datum Tijd Locatie
  19-01-2021 10:00 - 16:00 Onbekend
  description

  Omschrijving

  Tijdens deze studiedag hoor je de zin en onzin van diverse vormen van complementaire zorg en wat je kan doen met beweging en lichaamshouding van ouderen om pijn te verlichten en zelfs te voorkomen.

  list

  Programma

  Programma


  09:30Registratie en ontvangst met verse koffie en iets lekkers


  10:00Opening door de dagvoorzitter


  Blik op recente ontwikkelingen

  prof. dr. Wilco Achterberg, hoogleraar institutionele zorg en ouderengeneeskunde aan het LUMC en specialist ouderengeneeskunde bij Topaz CCE


  10:30Complementaire zorg: een scala aan mogelijkheden


  Er zijn veel complementaire interventies voor ouderen met pijn. Denk aan voeding, mindfulness en geurtherapie. Veel interventies helpen daadwerkelijk bij het verlichten van pijn. Anderen zijn minder veelbelovend. Het is het belangrijk om op dit gebied zin van onzin te kunnen onderscheiden.

  • Wat is er bekend over complementaire interventies en hoe kan je dit inzetten?

  drs. Martine Busch, oprichter van Praag Instituut en adviseur Complementaire Zorg V&VN


  11:15Ochtendpauze met koffie/thee en vers fruit


  11:45Beweging, houding en pijn


  Welke rol spelen beweging en lichaamshouding bij pijn? Hoe kan je dit gebruiken om pijn bij jouw cliënt te voorkomen of te verlichten?

  Fabiënne Mijnsbergen MSc., geriatrie fysiotherapeut bij ViVa! Zorggroep


  12:30Vragen en discussie


  12:45Lunchpauze


  13:30Psychologische aspecten van pijn


  Er wordt heel veel onderzoek gedaan naar chronische pijn en alle factoren die de pijnbeleving en effecten van pijnbehandeling beïnvloeden. Echter, de onderzoeksgroepen zijn bijna steeds kinderen en volwassenen. Specifiek onderzoek bij ouderen is schaars waardoor de kennis over chronische pijn bij ouderen en alle vragen daaromheen beperkt is. Hoe gaan ouderen met pijn om, wat bepaalt de pijnbeleving van ouderen en wat betekent dit voor de communicatie met ouderen die langere tijd pijn ervaren? Hoe kunnen de zorgverleners de lijdensdruk bij ouderen met pijn verminderen, ook al is er geen medische behandeling meer mogelijk of wordt de oorzaak niet gevonden.

  Deze vragen worden uitgebreid behandeld tijdens de workshop.

  drs. Irene Vermeulen, GZ-psycholoog bij Revalis


  14:15Polyfarmacie en pijnmedicatie bij kwetsbare ouderen

  Ouderen die veel verschillende medicijnen gebruiken zijn vaker regel dan uitzondering. Het behandelen van pijn bij kwetsbare ouderen met multimorbiditeit vraagt om specifieke kennis over zowel deze patiëntengroep als pijnmedicatie. Het evenwicht tussen effectiviteit en potentiële schade is namelijk complex en kwetsbaar.

  Tijdens deze sessie zal aandacht worden besteed aan polyfarmacie in algemene zin en aan de medicamenteuze behandelingsmogelijkheden bij pijn. O.a. NSAID’s, opioïden en adjudanten medicatie worden besproken.

  • Wat is de werkzaamheid hiervan bij kwetsbare ouderen, welke problemen kunnen er worden verwacht bij het gebruik van deze middelen en welke rol speelt de veranderde farmacokinetiek bij deze kwetsbare patiëntengroep?

  drs. Marieke Henstra, Internist ouderengeneeskunde en klinisch farmacoloog bij het Amsterdam UMC, locatie AMC


  15:00Pauze


  15:15Casuïstiek


  Multidisciplinaire bespreking van casuïstiek.

  Wilco Achterberg & Juanita Cheuk-Alam MSc., RN, verpleegkundig specialist Anesthesiologie-Pijngeneeskunde bij het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam en voorzitter SIG Pijn bij kwetsbare ouderen


  16:00Napraten met drankje en (gezonde) snack


  business

  Organisatie

  business Leids Congres Bureau
  mail_outline info@leidscongresbureau.nl
  place lammenschansweg, 144 2301 GB Leiden Nederland

  In 1986 organiseerden we ons eerste congres. Dat betekent dat we dit werk inmiddels meer dan dertig jaar doen. Onze eigen congressen en studiedagen richten zich op actuele onderwerpen die interessant zijn voor professionals bij de overheid en in de zorg- en welzijnssector. Geaccrediteerd door de brancheorganisaties en onder leiding van kundige en enthousiaste professionals uit het veld.

  Alle cursussen van deze organisatie
  keyboard_arrow_up