Deze cursus is verlopen.

 • share
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
 • Webinar Forensische geneeskunde: Lijkschouwing - een koud kunstje?

  “We hebben een schouw”, meldt de doktersassistent of triagist vaak enigszins terloops na een overlijdensmelding. Je zou bijna denken dat het een simpel klusje is. Toch is goed schouwen voor de meeste dokters een kunst. Het vraagt aandacht voor details en (communicatieve) vaardigheden die we niet dagelijks inzetten.

  Voelt u zich doorgaans voldoende voorbereid, bijvoorbeeld met inzage in de patiëntinformatie? Neemt u ruim de tijd voor de schouw, of ziet u het eerder als routinewerk? Wat doet u als u een niet-pluis-gevoel gevoel bekruipt over de doodsoorzaak? Overlegt u dan met de forensisch arts of met een collega-huisarts? Weet u wat te doen bij een lichamelijk onderzoek van de overledene? En wat voor informatie zet u eigenlijk in de overlijdensverklaring?

  laptop E-learning
  add 1.0 punten
  euro_symbol € 35.00
  access_time 20:00 - 21:00

  event

  Datum & locatie

  Datum Tijd Locatie
  09-11-2020 20:00 - 21:00 Online
  description

  Omschrijving

  Schouwen wordt gemakkelijker als u weet hoe collega’s tewerk gaan, en helder voor ogen heeft wanneer u het beste een forensisch arts kunt raadplegen. In samenwerking met Forensisch Artsen Rotterdam-Rijnmond BV (FARR) organiseert Leerpunt KOEL daarom op 9 november een expertise-webinar over dit onderwerp. Tijdens het webinar komen verschillende aspecten van het schouwen aan de orde, waaronder de raakvlakken en verschillen tussen de curatieve en forensische geneeskunde, hoe u tot de overtuiging van een natuurlijk of onnatuurlijk overlijden komt en hoe de Wet op de Lijkbezorging een begrip als ‘lijkvinding’ uitwerkt.

  Na het webinar velt u met meer overtuiging een oordeel, en weet u met vertrouwen te handelen binnen de kaders van de wet en de forensische standaarden.

  gps_fixed

  Leerdoelen

  Na afloop van dit Webinar heeft u

  • inzicht gekregen in de raakvlakken tussen curatieve sector en forensische geneeskunde
  • kennis van de kwalificatie behandelend arts, overtuiging van natuurlijk overlijden en het begrip lijkvinding vanuit de wet
  • inzicht gekregen om tot verantwoord besluit, tot het wel of niet afgeven van een verklaring van overlijden, te komen
  • begrip van onverwacht, onverklaard overlijden bij jongeren en volwassenen
  • kennis van de relevante bepalingen in de Wet op de Lijkbezorging
  business

  Organisatie

  business Leerpunt KOEL
  phone 0786193068
  mail_outline secretariaat@leerpuntkoel.nl
  place IJsselmeer 34 3332 EX Zwijndrecht

  Leerpunt KOEL levert geaccrediteerde (na)scholing aan professionals en organisaties in de eerstelijnszorg in Nederland. Dat doen we best bijzonder. Allereerst omdat we onafhankelijk zijn. We krijgen geen geld van farmaceutische bedrijven en kunnen dus objectief zijn. Daarnaast hebben we echt verstand van zaken. Onze docenten, ontwikkelaars en ondersteuners zijn zelf huisarts, praktijkassistent, triagiste, verloskundige et cetera en kennen de moderne beroepspraktijk en zorgconcepten van binnenuit. Verder ontwikkelen we onze (na)scholing vanuit de actualiteit en blijven we onze opleidingen en trainingen daaraan toetsen. Deze drie zaken zorgen ervoor dat onze nascholing kwalitatiever, eerlijker en beter toepasbaar is voor de professionals en patiënten. En daar is het Leerpunt KOEL precies om te doen. Naast de klassikale (na)scholingen, zijn ook online (na)scholingen en webinars een vast onderdeel van het aanbod van Leerpunt KOEL.

  Alle cursussen van deze organisatie
  keyboard_arrow_up