Deze cursus is verlopen

Webinar Forensische geneeskunde: Lijkschouwing - een koud kunstje?

“We hebben een schouw”, meldt de doktersassistent of triagist vaak enigszins terloops na een overlijdensmelding. Je zou bijna denken dat het een simpel klusje is. Toch is goed schouwen voor de meeste dokters een kunst. Het vraagt aandacht voor details en (communicatieve) vaardigheden die we niet dagelijks inzetten. Voelt u zich doorgaans voldoende voorbereid, bijvoorbeeld met inzage in de patiëntinformatie? Neemt u ruim de tijd voor de...

35
1 Punten
Online
E-learning
E-learning

Prijzen

Regulier € 35

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
10 Sep 2020
10 Sep 2022
1 Punten
ABC1
Huisarts
10 Sep 2020
10 Sep 2022
1 Punten
ABC1
Physician Assistant
10 Sep 2020
10 Sep 2022
1 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
10 Sep 2020
10 Sep 2022
1 Punten
ABC1

Competenties

Medische handelen 30 %
Kennis en wetenschap 40 %
Professionaliteit en kwaliteit 30 %
Omschrijving

Omschrijving

Schouwen wordt gemakkelijker als u weet hoe collega’s tewerk gaan, en helder voor ogen heeft wanneer u het beste een forensisch arts kunt raadplegen. In samenwerking met Forensisch Artsen Rotterdam-Rijnmond BV (FARR) organiseert Leerpunt KOEL daarom op 9 november een expertise-webinar over dit onderwerp. Tijdens het webinar komen verschillende aspecten van het schouwen aan de orde, waaronder de raakvlakken en verschillen tussen de curatieve en forensische geneeskunde, hoe u tot de overtuiging van een natuurlijk of onnatuurlijk overlijden komt en hoe de Wet op de Lijkbezorging een begrip als ‘lijkvinding’ uitwerkt.

Na het webinar velt u met meer overtuiging een oordeel, en weet u met vertrouwen te handelen binnen de kaders van de wet en de forensische standaarden.

Inleiding

“We hebben een schouw”, meldt de doktersassistent of triagist vaak enigszins terloops na een overlijdensmelding. Je zou bijna denken dat het een simpel klusje is. Toch is goed schouwen voor de meeste dokters een kunst. Het vraagt aandacht voor details en (communicatieve) vaardigheden die we niet dagelijks inzetten.

Voelt u zich doorgaans voldoende voorbereid, bijvoorbeeld met inzage in de patiëntinformatie? Neemt u ruim de tijd voor de schouw, of ziet u het eerder als routinewerk? Wat doet u als u een niet-pluis-gevoel gevoel bekruipt over de doodsoorzaak? Overlegt u dan met de forensisch arts of met een collega-huisarts? Weet u wat te doen bij een lichamelijk onderzoek van de overledene? En wat voor informatie zet u eigenlijk in de overlijdensverklaring?

Leerdoelen

Na afloop van dit Webinar heeft u

  • inzicht gekregen in de raakvlakken tussen curatieve sector en forensische geneeskunde
  • kennis van de kwalificatie behandelend arts, overtuiging van natuurlijk overlijden en het begrip lijkvinding vanuit de wet
  • inzicht gekregen om tot verantwoord besluit, tot het wel of niet afgeven van een verklaring van overlijden, te komen
  • begrip van onverwacht, onverklaard overlijden bij jongeren en volwassenen
  • kennis van de relevante bepalingen in de Wet op de Lijkbezorging

Leerpunt KOEL

info@leerpuntkoel.nl
0786193068
34, IJsselmeer, Zwijndrecht, 3332EX