• share
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
 • Live Webinar - Sociale media, slecht voor de gezondheid?

  Tegenstanders van vaccineren communiceren veel en slim via internet en sociale media en bereiken daarmee een grote groep mensen die twijfelen over de noodzaak en nut van vaccinaties voor zichzelf en hun kinderen. Wie zijn deze anti-vaxxers, hoe communiceren ze en hoe raken twijfelaars verstrikt in een web van negatieve berichten? We kijken naar communicatiestromen op Twitter en bespreken de strategie van het RIVM bij de uitvoering van het rijksvaccinatieprogramma als reactie hierop.

  In plaats van het jaarlijkse symposium organiseert de VtdK dit jaar op 3 oktober het webinar 'Sociale media, slecht voor de gezondheid', zodat u vanuit huis online de uitreiking van de Meester Kackadorisprijs en de lezingen deel kunt nemen. 

  laptop E-learning
  add 2.0 punten
  euro_symbol € 25.80
  access_time 13:30 - 17:00

  * Prijs: € Student: 10,80. Kosten zijn inclusief transactie- en servicekosten.

  event

  Datum & locatie

  Datum Tijd Locatie
  03-10-2020 13:30 - 17:00 Online
  description

  Omschrijving

  Over de Sprekers:

  • Drs. Rolf Appels is werkzaam bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) van 2016 tot heden als medisch adviseur Rijksvaccinatieprogramma (RVP), Prenatale Screening Infectieziekten & Erytrocytenimmunisatie (PSIE) en Neonatale Hielprikscreening (NHS).
  • Dr. Peter Burger is docent wetenschapsjournalistiek en brongebruik, Universiteit Leiden. Hij doet onderzoek naar journalistiek, nepnieuws, broodje-aapverhalen en andere folklore. Daarnaast doceert hij wetenschapsjournalistiek en brongebruik. Peter Burger wordt door media benaderd als expert op het gebied van nepnieuws. Hij richtte in 2009 samen met Alexander Pleijter de erkende factcheckwebsite www.nieuwscheckers.nl op waarvan hij nog steeds coördinator is.
  • Dr. Corine Meppelink is universitair docent afdeling Communicatiewetenschap van de Universiteit van Amsterdam, onderzoeker verbonden aan de Amsterdam School of Communication Research (ASCoR). In 2016 promoveerde zij op onderzoek naar de wijze waarop digitale gezondheidsinformatie toegankelijk kan worden gemaakt voor mensen met lage gezondheidsvaardigheden. Tegenwoordig onderzoekt zij de manier waarop burgers gebruik maken van online-gezondheidsinformatie en de gevolgen hiervan voor gezondheidsbeslissingen. Haar werk is gepubliceerd in diverse internationale wetenschappelijke tijdschriften en ontving verschillende onderscheidingen.
  • Prof.dr. Cecile Janssens is hoogleraar translationele epidemiologie in Atlanta (USA) aan de Emory University Rollins School of Public Health, department of Epidemiology (2012- heden). Tevens is zij instructor aan de Emory University, Emory College of Arts and Sciences (2019-). Columniste NRC, publicaties Wetenschapspagina’s Volkskrant. Voormalig medewerker van de Amerikaanse progressief-liberale nieuwswebsite en weblog Huffington Post. Zij verwierf in 1996 ook een masters degree in psychologie.


  Logistiek

  Kaarten kosten € 25,80. Studenten betalen € 10,80 (dit is inclusief transactie- en servicekosten). Anders dan andere jaren kan het kopen van een kaartje nu via een online ticketshop. Als u hier een ticket koopt, krijgt u op de dag van het webinar een link toegemaild en een unieke code om op de website webinar.medischescholing.nl in te kunnen loggen en zo aan het webinar deel te kunnen nemen. Per ticket ontvangt u op het bij aankoop opgegeven emailadres één toegangscode. Die kan niet gedeeld worden. Het is daarom niet mogelijk om voor iemand anders een kaartje te kopen.

  Voorafgaand aan het webinar is er de jaarvergadering. Die is voor alle leden te volgen. Leden krijgen daar automatisch een email met een inlogcode voor.

  list

  Programma

  10:00 - 12:00 uur - Jaarvergadering

  13:30 - 17:00 uur - Webinar


  Programma webinar

  13.30 – 13.45 uur - Juryrapport meester Kackadorisprijs

  13.45 – 14.00 uur - Opening webinar

  Door mevrouw Antje Diertens, lid tweede kamer voor D66 en o.a. lid Commissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport


  14:00 uur - Start webinar

  Voorzitter: Nico Terpstra, huisarts en voorzitter VtdK

  De sprekers worden geïntroduceerd en vertellen hun verhaal, terwijl hun visuele presentaties op uw computerscherm worden getoond. Tijdens en na hun bijdrage kunnen uw schriftelijke vragen via de computer worden doorgeleid naar de gespreksleider.


  14.00 – 14.30 uur - Schreeuwende anti-vaxxers de mond gesnoerd door het rijksvaccinatieprogramma?

  Drs. R.W. (Rolf) Appels, arts en medisch adviseur bij het RIVM

  Inhoud:

  Tegenstanders van vaccineren communiceren veel en slim via internet en sociale media en bereiken daarmee een grote groep mensen die twijfelen over de noodzaak en nut van vaccinaties voor zichzelf en hun kinderen. Wie zijn deze anti-vaxxers, hoe communiceren ze en hoe raken twijfelaars verstrikt in een web van negatieve berichten? We kijken naar communicatiestromen op Twitter en bespreken de strategie van het RIVM bij de uitvoering van het rijksvaccinatieprogramma als reactie hierop.


  14.30 – 15.00 uur - Hoe onderscheid je waarheid van onwaarheid op social media1

  Dr. Peter Burger, docent wetenschapsjournalistiek en brongebruik, Universiteit Leiden.

  Inhoud:

  Bijna iedereen in onze maatschappij maakt gebruik van social media en halen hier op dagelijkse basisinformatie vandaan, medische informatie is hierin niet uitgezonderd. Gezondheidsgerelateerde berichten op social media spelen dus een significante maatschappelijke rol en vormen deels de manier waarop wij tegen onze gezondheid aankijken. Maar hoe onderscheid je waarheid van onwaarheid op social media? En hoe gaan factcheckers te werk?


  15.00 - 15.15 uur Theepauze

  15.15 – 15.45 uur -Online (mis)informatie en de gevolgen voor geïnformeerde besluitvorming.

  Dr. Corine Meppelink, universitair docent afdeling Communicatiewetenschap van de Universiteit van Amsterdam en onderzoeker aan de Amsterdam School of Communication Research (ASCoR).

  Inhoud:

  Met de komst van het internet is een enorme hoeveelheid gezondheidsinformatie beschikbaar geworden voor burgers. En zij maken daar ook graag gebruik van, want dokter Google wordt door de meerderheid van de Nederlanders geraadpleegd. Deze toegankelijkheid van informatie kan bijdragen aan de empowerment van patiënten, maar levert ook vragen en terechte zorgen op. In deze presentatie ga ik in op de wijze waarop mensen gezondheidsinformatie selecteren, beoordelen en verwerken. Gebeurt dit zorgvuldig en evenwichtig? Leidt dit tot geïnformeerde besluitvorming? En hoe kunnen we mensen hierbij helpen? Deze onderwerpen zullen onder andere aan bod komen.


  15.45 – 16.15 uur - Social media: experts met feiten en experts met meningen

  Prof.dr. Cecile Janssens, Hoogleraar epidemiologie. Emory University, Atlanta, Ga (USA)

  Inhoud:

  Veel wetenschappers zijn tegenwoordig te vinden op social media. Ze delen er hun werk, prijzen het werk van anderen, en gaan er met anderen in discussie. Waarover wetenschappers discussiëren valt in twee categorieën: onderwerpen waar ze verstand van hebben en onderwerpen waar ze geen verstand van hebben. Het is cruciaal om die twee uit elkaar te houden, maar vooral op Twitter is de grens tussen kennis en opinie vervaagd. Het is lastig te beoordelen welke informatie op kennis gebaseerd is. In deze bijdrage geef ik een reflectie op de grenzen van expertise.


  16.15 – 17.00 uur - Forumdiscussie met alle sprekers onder leiding van de voorzitter

  gps_fixed

  Leerdoelen

  Leerdoelen:

  • Vergroten van kennis en inzicht in de manier waarop sociale media invloed hebben op anti-vax sentimenten onder de bevolking
  • Kennis vergroten hoe in Nederland de beïnvloeding door sociale media door anti-vaxxers op het RVP tegengegaan wordt.
  • Kennis van hoe waarheid van onwaarheid onderscheiden kan worden op social media
  • De clinicus handvaten geven in het factchecken van berichten die patiënten van social media hebben.
  • Kennis van de manier waarop mensen online gezondheidsinformatie gebruiken.
  • Kennis van manieren waarop we de invloed van onjuiste gezondheidsinformatie in gezondheidsbeslissingen kunnen verminderen.
  • Inzicht in de grenzen van expertise
  business

  Organisatie

  business Vereniging tegen de Kwakzalverij
  mail_outline secretariaat@kwakzalverij.nl
  place Harmoniehof 65hs 1071 TD Amsterdam
  keyboard_arrow_up