• share
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
 • Zelfregulatie van stress en veerkracht door patienten en hulpverleners. Cursus voor huisartsen en praktijkondersteuners

  Steeds meer professionals in de zorg werken met de HeartMath zelfregulatie methode. Deze workshop is speciaal bedoeld voor huisartsen en praktijkondersteuners om de HeartMath methodiek beter te leren kennen en praktisch toe te passen Ook gaan we uitgebreid in op de wetenschappelijke achtergrond van de HeartMath Methode.

  add 3.0 punten
  euro_symbol € 245.00
  access_time 17:30 - 21:00

  € incl. zaalhuur, koffie/thee en lesmateriaal

  event

  Datum & locatie

  Datum Tijd Locatie
  09-06-2020 17:30 - 21:00 Alkmaar
  11-06-2020 13:30 - 17:30 's-Hertogenbosch
  01-10-2020 13:30 - 17:30 Hilversum
  13-10-2020 16:00 - 20:00 Utrecht
  description

  Omschrijving

  Achtergrond

  Huisarts :In deze tijd staan begrippen als zelfmanagement volop in de belangstelling, wat ook tot uiting komt in de nieuwe definitie van gezondheid van Machteld Huber: “Het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren in het licht van de sociale,fysieke en emotionele uitdagingen van het leven”.

  We zijn het belangrijk gaan vinden dat patienten zichzelf ondanks hun beperkingen in balans en veerkrachtig weten te houden. Patienten missen dan wel vaak het “gereedschap” om dit te bereiken en ook hun hulpverleners kunnen hen vaak de “tools” niet aanreiken

  Iets dergelijks geldt ook voor de huisartsen zelf.In het MOVIR rapport uit 2012 , het veerkracht onderzoek van Michael Portzky (2015) , en recentelijk in het LHV rapport “Meer tijd voor de patient” (2018) worden schokkende negatieve cijfers getoond over de mate waarin deze beroepsgroep zichzelf in balans kan houden

  Het lijkt dus zinvol dat huisartsen methodes krijgen aangereikt om zelf hun veerkracht en energie beter in balans te houden. De in deze cursus gepresenteerde methode is hierbij een werkzaam hulpmiddel voor huisarts en patient.

  In het HeartMath Institute in Californië is een inmiddels wetenschappelijk uitvoerig geëvalueerde zelfregulatie techniek ontwikkeld voor stresshantering en opbouw van veerkracht met als kern lichaamsbewustzijn en emotieregulatie.Je wordt je daarbij meer bewust van je lichaamssignalen en je emoties,en leert deze door oefeningen en biofeedback zo te reguleren dat je in balans en veerkrachtig blijft. De methode gebruikt technieken uit de cognitieve gedragstherapie, de mindfulness, de acceptance & commitment therapy (een derde generatie gedragstherapievorm) etc. waarbij je over je toepassing van deze technieken terugkoppeling krijgt middels biofeedback.

  De methode is al bij veel ziektebeelden toegepast en ook in Nederland wetenschappelijk positief geevalueerd, meer daarover in de cursus..

  gps_fixed

  Leerdoelen

  Deze cursus is speciaal bedoeld voor huisartsen en praktijkondersteuners-S en -GGZ om de HeartMath methodiek beter te leren kennen en praktisch toe te passen De neurocardiofysiologische en psychotherapeutische achtergrond van de HeartMath methode wordt toegelicht. Ook gaan we in op de wetenschappelijke onderbouwing van de HeartMath Methode. Vervolgens oefenen we met de biofeedback en krijg je een paar HeartMath technieken aangereikt die je ook voor jezelf en tijdens je spreekuur kunt gebruiken.

  business

  Organisatie

  business Hans Hoogervorst,huisarts en de Veerkrachtwerkplaats
  mail_outline hanshoogervorst@deveerkrachtwerkplaats.nl
  place Logger 155 1186 RP Amstelveen 1186RP Amstelveen
  keyboard_arrow_up