• share
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
 • CME-Online 'Hartfalen: onderliggende oorzaken en behandelingen', cursus voor apothekers

  Hartfalen is een complex ziektebeeld dat gekenmerkt wordt door een tekortschieten van de functie van het hart. Hartfalen is geen ziekte, maar een syndroom: een verzameling van klinische symptomen. Zowel de knijpkracht als de relaxatie van het hart kunnen zijn aangedaan. Men spreekt dan respectievelijk van systolisch hartfalen of diastolisch hartfalen.

  Bij hartfalen zet het lichaam een aantal neurohumorale compensatiemechanismen in gang om de circulatie op peil te houden. Deze compensatiemechanismen werken op de lange termijn echter averechts. De medicatie bij hartfalen is er dan ook grotendeels op gericht om de schadelijke effecten van deze compensatiemechanismen tegen te gaan.

  Medicamenteuze behandeling geeft bij veel patiënten gelukkig een belangrijke verbetering van klachten en prognose. Desondanks is de prognose van hartfalen nog altijd slecht. Gezien de ernst van de ziekte wordt er veel onderzoek gedaan naar nieuwere en betere medicamenteuze behandelingsmogelijkheden.

  Hartfalen wordt beschouwd als een lastig klinisch onderwerp. Dat is begrijpelijk gezien de complexiteit van dit syndroom, maar zodra u inzicht heeft in de compensatiesystemen volgt de werking van de medicatie eigenlijk logischerwijs. Daarom zal in deze cursus uitgebreid worden stilgestaan bij de pathofysiologie van hartfalen en de medicamenteuze behandeling van patiënten met chronisch hartfalen anno 2020.

  laptop E-learning
  add 2.0 punten
  euro_symbol € 0.00

  € per abonnement

  event

  Datum & locatie

  Datum Tijd Locatie
  11-08-2020 t/m 30-04-2021 Onbekend Online
  gps_fixed

  Leerdoelen

  Na afloop van deze cursus:

  • kent u de vele oorzaken en de pathofysiologie van hartfalen
  • kent u de verschillende verschijningsvormen van hartfalen
  • kent u de diagnostische middelen die ter beschikking staan
  • kent u de niet-medicamenteuze adviezen en het medicamenteuze stappenplan bij de behandeling van hartfalen 
  • kunt u patiënten goed adviseren over de medicatie
  • kunt u effectief samenwerken met behandelaars in de eerstelijnszorg
  business

  Organisatie

  business CME-Online / E-WISE Nederland
  mail_outline info@e-wise.nl
  place Janssoniuslaan 40 3528 AJ Utrecht

  Met een abonnement op CME-Online heeft u altijd en overal toegang tot een actueel en gevarieerd aanbod van ruim 55 online cursussen die u in uw eigen tempo kunt volgen. De cursussen in ons pakket sluiten zoveel mogelijk aan bij uw praktijksituatie. Het cursusmateriaal wordt ontwikkeld in samenwerking met gerenommeerde professionals uit de wetenschap en de praktijk en wordt onafhankelijk van de farmaceutische industrie gemaakt. De cursussen zijn geaccrediteerd door Accreditatie Bureau Cluster 1 (ABC1). Met een abonnement kunt u tot wel 25 punten per abonnementsjaar behalen.

  Alle cursussen van deze organisatie
  keyboard_arrow_up