• share
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
 • Pijn bij Ouderen

  Pijn is een veelvoorkomend probleem onder ouderen. Deze pijn heeft zowel een fysieke als een mentale component. De mentale component van pijn wordt helaas nog te vaak verwaarloosd. Zonde, want hier is veel winst te behalen, zo hoort u tijdens deze dag. Fysieke pijn wordt veelal bestreden met medicatie waardoor polyfarmacie bij ouderen regelmatig aan de orde is. Het is belangrijk dat u weet waar u op dient te letten wanneer er meerdere medicijnen tegelijk worden gebruikt. Hier staan we tijdens deze dag uitgebreid bij stil. Daarnaast zijn er tal van andere manieren om pijn bij ouderen te verlichten. Zo wordt er steeds meer complementaire zorg toegepast en ook bewegen kan een belangrijke rol spelen bij pijn. Tijdens deze studiedag hoort u zin en onzin van diverse vormen van complementaire zorg en wat u kunt doen met beweging en lichaamshouding van ouderen om pijn te verlichten en zelfs te voorkomen.

  Alle aspecten van pijn bij ouderen zullen tijdens de studiedag Pijn bij ouderen aan bod komen. Er is voldoende ruimte voor uw vragen en ervaringen. Na deze dag heeft u meer handvatten om pijnklachten bij ouderen te voorkomen en verlichten waardoor u uw cliënt/patiënt nog beter kunt bijstaan!

  place Utrecht
  add 5.0 punten
  euro_symbol € 355.00
  access_time 09:30 - 16:15

  * Prijs: € Collegakorting Indien uw collega zich op dezelfde dag inschrijft, krijgt deze tweede (en elke volgende) persoon een extra korting van € 25,- op de totale inschrijfkosten. Het factuuradres dient hetzelfde te zijn.

  event

  Datum & locatie

  Datum Tijd Locatie
  19-01-2021 09:30 - 16:15 Utrecht
  description

  Omschrijving

  Accreditatiebureau Cluster 1 (Huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde en artsen voor verstandelijk gehandicapten) (ABC1)*: 5 punten

  • Nascholing Cluster1

  Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten Register (VSR): 5 punten

  • Scholing verpleegkundig specialisten

  Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF): 5 punten

  Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals (V&VN): 5 punten

  • Scholing Complementaire Zorg
  • Scholing Continentie Zorg
  • Scholing Dementieverpleegkunde
  • Scholing Geriatrie-Gerontologie
  • Scholing Pijnverpleegkunde
  • Scholing Wijkverpleegkunde

  Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG)*: 4 punten

  • Nascholing Geriatrie

  * Artsen mogen 25% van hun 5-jaarlijkse punten van geaccrediteerde nascholing buiten hun vakgebied halen.


  list

  Programma

  Ochtendprogramma studiedag ‘Pijn bij ouderen’

  9.30 uur Registratie en ontvangst met verse koffie en iets lekkers

  10.00 uur Opening door dagvoorzitter

  Blik op recente ontwikkelingen.

  prof. dr. Wilco Achterberg, hoogleraar institutionele zorg en ouderengeneeskunde aan het LUMC en specialist ouderengeneeskunde bij Topaz CCE

  10.30 uur Complementaire zorg: een scala aan mogelijkheden

  Er zijn veel complementaire interventies voor ouderen met pijn. Denk aan voeding, mindfulness en geurtherapie. Veel interventies helpen daadwerkelijk bij het verlichten van pijn. Anderen zijn minder veelbelovend. Het is het belangrijk om op dit gebied zin van onzin te kunnen onderscheiden.

  • Wat is er bekend over complementaire interventies en hoe kunt u dit inzetten?

  Spreker wordt later bekend gemaakt.

  11.15 uur Ochtendpauze met koffie/thee en vers fruit

  11.45 uur Beweging, houding en pijn

  Welke rol spelen beweging en lichaamshouding bij pijn? Hoe kunt u dit gebruiken om pijn bij uw cliënt te voorkomen of te verlichten?

  Fabiënne Mijnsbergen MSc., geriatrie fysiotherapeut bij ViVa! Zorggroep

  12.30 uur Vragen en discussie

  12.45 uur Lunchpauze met uitgebreid lunchbuffet

  Middagprogramma 

  13.30 uur U kunt kiezen uit sessie A of B.

  A: Psychologische aspecten van pijn

  Er wordt heel veel onderzoek gedaan naar chronische pijn en alle factoren die de pijnbeleving en effecten van pijnbehandeling beïnvloeden. Echter, de onderzoeksgroepen zijn bijna steeds kinderen en volwassenen. Specifiek onderzoek bij ouderen is schaars waardoor de kennis over chronische pijn bij ouderen en alle vragen daaromheen beperkt is. Hoe gaan ouderen met pijn om, wat bepaalt de pijnbeleving van ouderen en wat betekent dit voor de communicatie met ouderen die langere tijd pijn ervaren? Hoe kunnen de zorgverleners de lijdensdruk bij ouderen met pijn verminderen, ook al is er geen medische behandeling meer mogelijk of wordt de oorzaak niet gevonden.

  Deze vragen worden uitgebreid behandeld tijdens de workshop.

  drs. Irene Vermeulen, GZ-psycholoog bij Revalis

  B: Polyfarmacie en pijnmedicatie bij kwetsbare ouderen

  Ouderen die veel verschillende medicijnen gebruiken zijn vaker regel dan uitzondering. Het behandelen van pijn bij kwetsbare ouderen met multimorbiditeit vraagt om specifieke kennis over zowel deze patiëntengroep als pijnmedicatie. Het evenwicht tussen effectiviteit en potentiële schade is namelijk complex en kwetsbaar.

  Tijdens deze sessie zal aandacht worden besteed aan polyfarmacie in algemene zin en aan de medicamenteuze behandelingsmogelijkheden bij pijn. O.a. NSAID’s, opioïden en adjudanten medicatie zullen worden besproken.

  • Wat is de werkzaamheid hiervan bij kwetsbare ouderen, welke problemen kunnen er worden verwacht bij het gebruik van deze middelen en welke rol speelt de veranderde farmacokinetiek bij deze kwetsbare patiëntengroep?

  drs. Marieke Henstra, Internist ouderengeneeskunde en klinisch farmacoloog bij het Amsterdam UMC, locatie AMC

  14.30 uur Middagpauze met frisdrank en iets lekkers

  14.50 uur Casuïstiek

  Multidisciplinaire bespreking van casuïstiek.

  Wilco Achterberg & Juanita Cheuk-Alam MSc., pijnconsulent en verpleegkundig specialist Anesthesiologie en Pijngeneeskunde Erasmus Medisch Centrum Rotterdam en voorzitter SIG Pijn bij kwetsbare ouderen V&VN Pijnverpleegkundigen

  16.00 uur Afsluiting

  16.15 uur Napraten met een drankje en (gezonde) snack

  business

  Organisatie

  business Leids Congres Bureau
  mail_outline info@leidscongresbureau.nl
  place lammenschansweg, 144 2301 GB Leiden Nederland

  In 1986 organiseerden we ons eerste congres. Dat betekent dat we dit werk inmiddels meer dan dertig jaar doen. Onze eigen congressen en studiedagen richten zich op actuele onderwerpen die interessant zijn voor professionals bij de overheid en in de zorg- en welzijnssector. Geaccrediteerd door de brancheorganisaties en onder leiding van kundige en enthousiaste professionals uit het veld.

  Alle cursussen van deze organisatie
  keyboard_arrow_up