• share
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
 • CME-online 'Chronische slapeloosheid - alternatieven voor medicatie'

  Let op: Het gaat hier om een abonnementsprijs met recht op maar liefst 25 accreditatiepunten aan zelf te kiezen nascholing.

  Deze cursus behandelt diagnostiek en niet-medicamenteuze behandeling van langdurige slapeloosheid. Slapeloosheid of insomnie is gedefinieerd als een subjectieve klacht over het inslapen, doorslapen of ontwaken die leidt tot problemen in het functioneren en welbevinden overdag. De International Classification of Sleep Disorders spreekt van chronische insomnie als deze klachten minimaal drie dagen per week bestaan gedurende minimaal drie maanden. Volgens deze criteria kampt in Nederland 8% van de volwassenen met chronische insomnie. De NHG-Standaard onderscheidt kortdurende (korter dan drie weken) en langer durende slapeloosheid. Onbehandelde slapeloosheid is een risicofactor voor het ontwikkelen van psychische stoornissen, met name depressie en angststoornis. Het is dus belangrijk om het te behandelen. Bij langer durende slapeloosheid raakt de oorspronkelijke oorzaak op de achtergrond en zijn meerdere factoren verantwoordelijk voor het in stand houden van de klacht.

  Een chronische slapeloze belandt al snel in een vicieuze cirkel van slapeloosheid. De behandeling is er dan ook op gericht om deze vicieuze cirkel te doorbreken. De huisarts kan een grote rol spelen bij het voorkomen van afhankelijkheid van slaapmedicatie en het doorbreken van de vicieuze cirkel van slapeloosheid door het geven van goede informatie en adviezen.

  Deze cursus bestaat uit twee modules en een eindtoets.

  laptop E-learning
  add 2.0 punten
  euro_symbol € 599.00

  * Prijs: € Dit zijn de kosten voor een jaarabonnement op het totale cursusaanbod van CME-Online voor de huisarts. Dit abonnement geeft recht op het behalen van 25 accreditatiepunten per jaar.

  event

  Datum & locatie

  Datum Tijd Locatie
  17-07-2020 t/m 22-04-2022 Onbekend Online
  description

  Omschrijving

  Docent

  dr. H.M.J.C. Verbeek

  Ingrid Verbeek is slaaptherapeut-somnoloog. Ze promoveerde in 2004 bij Medische Psychologie in Groningen op de niet-medicamenteuze behandeling van insomnie. Ze werkt sinds 1991 op het Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe en heeft bijna 30 jaar klinische ervaring. Sinds 2014 is zij somnoloog. Naast haar klinisch werk geeft ze veel nascholingen aan collega’s in de eerste en tweede lijn. Ze heeft diverse boeken en boekhoofdstukken geschreven over diagnostiek en behandeling van chronische insomnie. Haar missie is zoveel mogelijk patiënten toegang te laten krijgen tot de evidence based behandeling van eerste keus bij langdurige slaapproblemen, kortdurende cognitieve gedragstherapie bij insomnia (CGT-I). 

  gps_fixed

  Leerdoelen

  Na het volgen van deze cursus: 

  • kunt u een slaapanamnese afnemen
  • bent u zich bewust van de niet-medicamenteuze behandeling van chronische slapeloosheid
  • beent u in staat eenvoudige niet-medicamenteuze interventies toe te passen
  • bent u in staat gebruik te maken van de slaap-waakkalender bij de diagnostiek en behandeling van chronische slapeloosheid
  • kunt u gericht doorverwijzen naar een slaapcentrum
  business

  Organisatie

  business CME-Online / E-WISE Nederland
  mail_outline info@e-wise.nl
  place Janssoniuslaan 40 3528 AJ Utrecht

  Met een abonnement op CME-Online heeft u altijd en overal toegang tot een actueel en gevarieerd aanbod van ruim 55 online cursussen die u in uw eigen tempo kunt volgen. De cursussen in ons pakket sluiten zoveel mogelijk aan bij uw praktijksituatie. Het cursusmateriaal wordt ontwikkeld in samenwerking met gerenommeerde professionals uit de wetenschap en de praktijk en wordt onafhankelijk van de farmaceutische industrie gemaakt. De cursussen zijn geaccrediteerd door Accreditatie Bureau Cluster 1 (ABC1). Met een abonnement kunt u tot wel 25 punten per abonnementsjaar behalen.

  Alle cursussen van deze organisatie
  keyboard_arrow_up