Deze cursus is verlopen.
Valkuilen van medicatiegebruik bij ouderen - cursus voor apothekers
Ouderen hebben vaker problemen met medicatiegebruik dan jongeren. Hiervoor zijn een aantal oorzaken bekend.
In de eerste plaats kan de farmacokinetiek veranderen in het proces van ouder worden. Hierdoor is er sprake van een smallere therapeutische breedte, waardoor de grenzen van de effectiviteit van een geneesmiddel en toxiciteit dichter bij elkaar liggen. Dit vereist nauwkeurig doseren en toedienen van het gekozen geneesmiddel.
In de tweede plaats is er bij ouderen vaak sprake van comorbiditeit, wat inhoudt dat ze meerdere chronische aandoeningen hebben.
Daarnaast zijn er fysiologische veranderingen bij het ouder worden, wat tot gevolg heeft dat het lichaam minder goed kan compenseren voor veranderingen in homeostase (verlies in reservecapaciteit).Verder is bekend dat met name bij ouderen vaak sprake is van een slechte therapietrouw.
€ per abonnement
Omschrijving
Docent
Lucienne van den Boogerd, Msc, BCGP, is apotheker ouderenzorg bij apotheek Beker. Zij is als Board Certified Geriatric Pharmacist werkzaam in de instellingsfarmacie voor diverse verpleeghuizen
Daarnaast geeft zij scholingen op het gebied van farmacotherapie bij kwetsbare ouderen en medicatieveiligheid op diverse congressen.
Leerdoelen
Na het doorlopen van deze cursus:
- kent u de fysiologische veranderingen die optreden bij veroudering
- kent u de veranderingen in farmacokinetiek en farmacodynamiek bij veroudering
- kunt u deze kennis gericht toepassen bij medicatiebeoordelingen bij ouderen
- kent u de inhoud van de Beers-lijst en de STOPP- en START-criteria en kunt u deze toepassen in de praktijk
- kunt u gericht advies geven aan zorgverleners m.b.t. medicatie bij kwetsbare ouderen
Organisatie
Met een abonnement op CME-Online heeft u altijd en overal toegang tot een actueel en gevarieerd aanbod van ruim 55 online cursussen die u in uw eigen tempo kunt volgen. De cursussen in ons pakket sluiten zoveel mogelijk aan bij uw praktijksituatie. Het cursusmateriaal wordt ontwikkeld in samenwerking met gerenommeerde professionals uit de wetenschap en de praktijk en wordt onafhankelijk van de farmaceutische industrie gemaakt. De cursussen zijn geaccrediteerd door Accreditatie Bureau Cluster 1 (ABC1). Met een abonnement kunt u tot wel 25 punten per abonnementsjaar behalen.