• share
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
 • Sportgeneeskunde: Basiscursus Sportgeneeskunde

  Het belang van sporten en bewegen voor de gezondheid is inmiddels duidelijk erkend, ook in de medische wereld. De huidige medische opleiding gaat echter nog maar op zeer beperkte mate in op deze materie. In de dagelijkse praktijk worden artsen in toenemende mate geconfronteerd met vragen over sportblessures, een actieve leefstijl en sportadvisering bij patiënten met een chronische aandoening.

  Tijdens de Basiscursus Sportgeneeskunde komen de meest recente inzichten over de gunstige en nadelige effecten van sporten en bewegen aan bod. Er wordt uitgebreid ingegaan op het praktisch handelen in de praktijk door veel met casuïstiek, workshops en practica te werken.

  De cursus is zeer praktisch van opzet en reikt kennis en vaardigheden aan over veel voorkomende sportmedische problemen uit de dagelijkse praktijk. Daardoor kunnen de verworven kennis en vaardigheden meteen in de dagelijkse praktijk toegepast worden. Van de cursisten wordt een actieve participatie verwacht.

  place Arnhem
  add 21.0 punten
  euro_symbol € 1,825.00
  access_time 10:00 - 16:00

  € De prijs voor deze 3-daagse cursus bedraagt € 1.825,-. Deze prijs is inclusief maaltijden, koffie, thee, het digitale cursusmateriaal en het cursusboek Clinical Sports Medicine van Karim Khan en Peter Brukner (deel I). Artsen in opleiding ontvangen op € 100,- korting de cursusprijs.

  event

  Datum & locatie

  Datum Tijd Locatie
  29-10-2020 t/m 31-10-2020 10:00 - 16:00 Arnhem
  description

  Omschrijving

  Inhoud

  1. Het specialisme sportgeneeskunde en de positie van de sportarts

  Het vakgebied en werkterrein van de sportgeneeskunde en de nieuwe positie van de sportarts als geneeskundig specialist in het zorgstelsel zorg komen hierin aan bod.

  2. Basisdisciplines en inspanningsbeïnvloedende factoren

  Kennis in de basisdisciplines en inspanningsbeïnvloedende factoren zijn essentieel om het fenomeen van “de bewegende mens” beter te begrijpen. Er worden inleidingen gegeven over inspannings- en pathofysiologie van de cardiovasculaire, pulmonale, locomotore en metabole systemen. Aan bod komen de rol van sportvoeding en voedingssupplementen, en de effecten van geneesmiddelen (inclusief doping) op het bewegen/sporten.

  3. De gunstige effecten van bewegen/sport voor de gezondheid

  Er wordt ingegaan op de gezondheidswinst die door een actieve leefstijl behaald kan worden. De rol van bewegen en sport in de preventie en (adjuvante) behandeling van (chronische) aandoeningen, zoals obesitas, diabetes en hart- en vaataandoeningen komt aan bod.

  4. De nadelige effecten van bewegen/sport voor de gezondheid

  Veel aandacht wordt besteed aan veel voorkomende (overbelastings-)blessures en andere ongewenste effecten van sporten (o.a. overtraining, luchtwegproblemen). Er wordt uitvoerig ingegaan op klachtenbeelden, diagnostiek en behandeling.

  5. Preventie/begeleiding

  De diverse soorten sportmedische onderzoeken en sportkeuringen worden behandeld, evenals enkele specifieke sportmedische topics, zoals inspanningsastma en sporthart. Er wordt ingegaan op preventie, sportmedische advisering en de begeleiding van individuele sporters, teams en evenementen.


  Opzet

  De cursus is zeer interactief en praktijkgericht van opzet. Het geleerde kan de volgende dag meteen in de praktijk toegepast worden. Er wordt veel gewerkt aan de hand van casuïstiek (sportblessures, aandoeningen van overige orgaansystemen), er zijn workshops (bewegen voor gezonden en voor mensen met een chronische aandoening), veel vaardigheidstrainingen over het lichamelijk onderzoek van het bewegingsapparaat, en dagelijks een sportieve sessie waarin u zelf gaat bewegen/sporten.

   

  Indien u wilt blijven overnachten dan kunt u contact opnemen met de afdeling reserveringen van Papendal, tel. 026 4837203. Overnachtingen zijn voor uw eigen rekening.

  list

  Programma

  Dag 1: 9.30 - 21.00

  Dag 2: 9.00 - 20.30

  Dag 3: 9.00 - 16.00

  gps_fixed

  Leerdoelen

  • Kennis opdoen van het vakgebied en werkterrein van de sportgeneeskunde, de specifieke deskundigheden van de sportgeneeskunde en de positie van de sportgeneeskunde in de gezondheidszorg.
  • Kennis verwerven van de gezondheidsbevorderende effecten van sportbeoefening.
  • Kennis verwerven van veel voorkomende nadelige effecten van sportbeoefening.
  • Kennis en vaardigheden opdoen om sport-/beweegadviezen op te stellen voor gezonde niet-sporters en personen met een aandoening.
  • Kennis en vaardigheden verwerven met betrekking tot de preventie van sportgerelateerde aandoeningen.
  • Kennis en vaardigheden verwerven op het gebied van de diagnostiek en behandeling van veel voorkomende sportgerelateerde aandoeningen.
  business

  Organisatie

  business Stichting Opleidingen in de Sportgeneeskunde
  mail_outline sos@sportgeneeskunde.com
  place Professor Bronkhorstlaan 10A 3723 MB BILTHOVEN

  De Stichting Opleidingen in de Sportgezondheidszorg richt zich onder andere op het ontwikkelen en geven van cursussen en workshops, zoals u vindt in het cursusprogramma. Doel is de kwaliteit van de sportgezondheidszorg te verhogen, waardoor sporters en patiënten een optimale advisering en zorg geboden kan worden.

  keyboard_arrow_up