Deze cursus is verlopen.

 • share
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
 • CME-Online 'Geneesmiddelinteracties met risico op maagschade', cursus voor apothekers

  In 2008 verschenen de resultaten van het HARM-onderzoek. Hieruit bleek dat bijna de helft van de geneesmiddelgerelateerde ziekenhuisopnames potentieel vermijdbaar was. Bij 15% van deze opnames waren gastro-intestinale bloedingen de reden tot opname.

  De onderzoekers berekenden dat jaarlijks in Nederland 19.000 opnames potentieel vermijdbaar zouden zijn. Dit zou neerkomen op 2850 vermijdbare gastro-intestinale bloedingen per jaar.

  Het Vervolgonderzoek Medicatieveiligheid geeft vergelijkbare cijfers over de periode 2009-2014: hierbij werd 13,4% van de potentieel vermijdbare geneesmiddelgerelateerde ziekenhuisopnames veroorzaakt door gastro-intestinale complicaties. Ook hier waren klassieke NSAID’s, trombocytenaggregatieremmers en selectieve COX-2-remmers vaak bij betrokken. Het belang van aandacht voor preventie van maagschade wordt hiermee onderstreept.

  Deze cursus gaat in op de fysiologie van de maag (onder andere zuursecretie), de pathofysiologie van maagdarmcomplicaties (ulcus, bloeding, perforatie), de mechanismen die een rol spelen bij het ontstaan van maagschade door geneesmiddelen en patiëntgerelateerde risicofactoren. Ook is er aandacht voor strategieën waarmee maagschade kan worden voorkomen.


  laptop E-learning
  add 2.0 punten
  euro_symbol € 0.00

  € Per abonnement

  event

  Datum & locatie

  Datum Tijd Locatie
  16-07-2020 t/m 31-12-2020 Onbekend Online
  gps_fixed

  Leerdoelen

  Na het volgen van deze cursus:

  • kunt u per patiënt inschatten of het gebruik van maagbescherming noodzakelijk is en kunt u de patiënt hierin adviseren
  • kent u de richtlijnen voor de preventie van maagschade en kunt u deze effectief toepassen in de praktijk
  • kunt u samenwerken met andere zorgverleners ter voorkoming van maagdarmcomplicaties als gevolg van geneesmiddelgebruik
  • kent u het proces hoe maagschade door geneesmiddelen kan ontstaan
  • kent u de factoren die het risico op maagschade als gevolg van gebruik van NSAID’s of laaggedoseerde salicylaten verhogen
  business

  Organisatie

  business CME-Online / E-WISE Nederland
  mail_outline info@e-wise.nl
  place Janssoniuslaan 40 3528 AJ Utrecht

  Met een abonnement op CME-Online heeft u altijd en overal toegang tot een actueel en gevarieerd aanbod van ruim 55 online cursussen die u in uw eigen tempo kunt volgen. De cursussen in ons pakket sluiten zoveel mogelijk aan bij uw praktijksituatie. Het cursusmateriaal wordt ontwikkeld in samenwerking met gerenommeerde professionals uit de wetenschap en de praktijk en wordt onafhankelijk van de farmaceutische industrie gemaakt. De cursussen zijn geaccrediteerd door Accreditatie Bureau Cluster 1 (ABC1). Met een abonnement kunt u tot wel 25 punten per abonnementsjaar behalen.

  Alle cursussen van deze organisatie
  keyboard_arrow_up