Deze cursus is verlopen.

 • share
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
 • Handelen bij vermoeden op antibiotica allergie

  Wist u dat 9/10 patiënten die een penicilline allergie melden, veilig met penicillines behandeld kunnen worden? In deze cursus leren deelnemers omgaan met antibioticum allergie in de dagelijkse praktijk.


  Als zorgverlener komt u regelmatig in aanraking met patiënten die aangeven allergisch te zijn voor antibiotica. In de praktijk wordt door allergie-meldingen vaak afgeweken van het eerste keuze antibioticum. Echter, dat is vaak onterecht. In deze cursus leert u verschillende typen allergieën onderscheiden en dilemma’s uit de dagelijkse praktijk op te lossen. Wanneer kan het antibioticum wel gegeven worden en wanneer niet? Hoe zit het eigenlijk met kruisallergie?

  De cursus is dan ook geschikt voor alle zorgprofessionals die regelmatig antibiotica voorschrijven of over antibiotica adviseren.


  Inhoud van de cursus

  De cursus bestaat uit een online gedeelte (1 uur), gevolgd door een on campus gedeelte (2 uur). In het online gedeelte wordt de theoretische kennis over antibiotica- allergie vergroot. Deze kennis wordt uitgediept en toegepast in het on campus gedeelte. Het on campus gedeelte bestaat uit een plenair gedeelte gevolgd door een werkgroep en wordt gemodereerd door een internist allergoloog-immunoloog, apotheker en internist-infectioloog. Aan de hand van casuïstiek wordt de kennis uit de e-learning toegepast en verder uitgewerkt en er wordt ingegaan op de samenwerking tussen de verschillende disciplines.


  Voorbereiding

  Ter voorbereiding van het on campus gedeelte vragen wij u om de e-learning te doorlopen. Dit is van belang om het on campus gedeelte goed te kunnen volgen.

  Daarnaast nodigen wij u uit een casus vanuit de praktijk in te sturen. Tijdens de werkgroepen zal namelijk casuïstiek vanuit de deelnemers worden behandeld.

  Doelgroep

  Deze cursus is geschikt voor iedereen die antibiotica voorschrijft of adviseert bij het voorschrijven van antibiotica. Huisartsen, medisch specialisten, specialisten ouderen geneeskunde, apothekers (in opleiding), physician assistant. In de cursus komt casuïstiek aan bod die voor de verschillende zorgprofessionals herkenbaar is.

  add 4.0 punten
  euro_symbol € 45.00

  € De blend (= avond plus voorafgaand e-learning) kosten: € 45 De e-learning ook apart ter accreditatie aanbieden > deze is als losstaande module gratis

  event

  Datum & locatie

  Datum Tijd Locatie
  17-02-2020 t/m 18-02-2020 Onbekend Onbekend
  list

  Programma

  15:40 Ontvangst en registratie 

  Start ronde 1

  16:00 Opening en toelichting programma

  Merel Lambregts

  16:10 Terugblik e-learning

  Bart Hendriks, dr. Chris Nieuwhof & dr. Mark de Boer

  16:30 Werkgroep 1: Merel Lambregts & dr. Chris Nieuwhof

  Werkgroep 2: dr. Mark de Boer & Bart Hendriks

  17:15 Pauze

  17:30 Allergieregistraties in de dagelijks praktijk

  Merel Lambregts

  17:45 Take-home messages & afsluiting

  Merel Lambregts

  18:00 Einde met aansluitend warm buffet/koffie

  18:00 Inloop met warm buffet/koffie

  18:40 Registratie 

  Start ronde 2

  19:00 Opening en toelichting programma

  Merel Lambregts

  19:10 Terugblik e-learning

  Bart Hendriks, dr. Chris Nieuwhof & dr. Mark de Boer

  19:30 Werkgroep 1: Merel Lambregts & dr. Chris Nieuwhof

  Werkgroep 2: dr. Mark de Boer & Bart Hendriks

  20:15 Pauze

  20:30 Allergieregistraties in de dagelijks praktijk

  Merel Lambregts

  20:45 Take-home messages & afsluiting

  Merel Lambregts

  21:00 Einde

  business

  Organisatie

  business Boerhaave Nascholing
  mail_outline boerhaavenascholing@lumc.nl
  place Hippocratespad 21 2333 ZD LEIDEN

  Boerhaave Nascholing is er voor medisch- en zorgprofessionals die altijd doorgaan met leren. Als onderdeel van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) bieden wij kwalitatieve en geaccrediteerde nascholing aan. De leerstof uit onze cursussen kunt u als huisarts of medisch specialist direct in de praktijk toepassen.

  keyboard_arrow_up