Deze cursus is verlopen.

 • share
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
 • CME-Online 'Geneesmiddelinteracties met risico op maagschade deel 2: verdieping', cursus voor apothekers

  In 2008 verschenen de resultaten van het HARM-onderzoek. Hieruit bleek dat bijna de helft van de geneesmiddelgerelateerde ziekenhuisopnames potentieel vermijdbaar was. Bij 15% van deze opnames waren gastro-intestinale bloedingen de reden tot opname. Daarmee zijn gastro-intestinale bloedingen en andere complicaties een omvangrijk klinisch relevant probleem.

  De onderzoekers rekenden door dat jaarlijks in Nederland 19.000 opnames potentieel vermijdbaar zouden zijn. Dit zou neerkomen op 2850 vermijdbare gastro-intestinale bloedingen per jaar.

  Er zijn verschillende strategieën om maagschade te voorkomen. De belangrijkste manier is het vermijden van de oorzaken. Het kan daarom raadzaam zijn om bij patiënten met een verhoogd risico op maagcomplicaties afwachtend te zijn met het voorschrijven van schadelijke medicatie of om voor een alternatief, maagveilig, geneesmiddel te kiezen.

  Bij de behandeling van pijn kan een NSAID mogelijk worden vervangen door paracetamol. Als dit niet mogelijk is, kan een geneesmiddel met een maagbeschermende werking naast het NSAID worden gegeven.

  In Nederland zijn verschillende geneesmiddelen geregistreerd voor de preventie van maagschade door NSAID’s:

  • protonpompremmers
  • H2-antagonisten
  • misoprostol

  Sucralfaat is niet officieel geregistreerd voor de preventie van maagschade door NSAID’s.

  In deze cursus worden de werkingsmechanismen, effectiviteit en behandelstrategieën besproken en onderbouwd met wetenschappelijke literatuur. Ook is er aandacht voor de negatieve effecten van deze middelen.

  laptop E-learning
  add 2.0 punten
  euro_symbol € 0.00

  € per abonnement

  event

  Datum & locatie

  Datum Tijd Locatie
  16-07-2020 t/m 31-12-2020 Onbekend Online
  gps_fixed

  Leerdoelen

  Na het volgen van deze verdiepingscursus:

  • kunt u andere zorgverleners en patiënten een gedegen en ‘evidence based’ advies geven over de effectiviteit en veiligheid van de verschillende vormen van maagbescherming
  • kent u de verschillende vormen van maagbescherming en hun effectiviteit
  • kent u de bijwerkingen en verdraagbaarheid van de verschillende vormen van maagbescherming
  business

  Organisatie

  business CME-Online / E-WISE Nederland
  mail_outline info@e-wise.nl
  place Janssoniuslaan 40 3528 AJ Utrecht

  Met een abonnement op CME-Online heeft u altijd en overal toegang tot een actueel en gevarieerd aanbod van ruim 55 online cursussen die u in uw eigen tempo kunt volgen. De cursussen in ons pakket sluiten zoveel mogelijk aan bij uw praktijksituatie. Het cursusmateriaal wordt ontwikkeld in samenwerking met gerenommeerde professionals uit de wetenschap en de praktijk en wordt onafhankelijk van de farmaceutische industrie gemaakt. De cursussen zijn geaccrediteerd door Accreditatie Bureau Cluster 1 (ABC1). Met een abonnement kunt u tot wel 25 punten per abonnementsjaar behalen.

  Alle cursussen van deze organisatie
  keyboard_arrow_up