Deze cursus is verlopen.

 • share
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
 • Van burn-out naar veerkracht

  Werk je als bedrijfs- of verzekeringsarts of A&O-psycholoog? Dan zie je waarschijnlijk regelmatig cliënten met burn-outklachten op je spreekuur. Wil jij leren over de relatie tussen burn-outklachten en veerkracht? En hoe je dit kunt gebruiken in je advisering aan medewerker en leidinggevende? Doe dan deze eendaagse module.

  place Utrecht
  add 6.0 punten
  euro_symbol € 410.00

  event

  Datum & locatie

  Datum Tijd Locatie
  03-03-2020 Onbekend Utrecht
  description

  Omschrijving

  Is burn-out een hype? En hoe komt het dat de ene werknemer in een organisatie opbrandt, terwijl een collega met dezelfde werkdruk geen klachten krijgt? Dit hangt samen met het hanteerbaar maken van kwetsbaarheid en het versterken van mentale hulpbronnen in de persoon (zoals veerkracht) en werk.


  Tijdens deze module ga je actief aan de slag met voorbeelden uit je eigen praktijk. We bespreken hoe het hebben van een burn-out kan leiden tot verschillende psychische en lichamelijke klachten. Ook leer je de risicofactoren en signalen van een mogelijke burn-out herkennen. Daarbij zijn vaardigheden op het vlak van beoordeling en begeleiding van deze problematiek belangrijk.


  Veerkracht is de sleutel in het voorkomen en bestrijden van burn-out. Het zorgt voor werknemers die met plezier aan het werk zijn. Die daar niet bovenmatig vermoeid van raken en die weten hoe ze de ‘gunfactor’ in hun werkomgeving kunnen vergroten ten behoeve van wat ze belangrijk vinden. Daarom besteden we veel aandacht aan hoe de balans tussen vitaliteit en uitputting positief blijft. Je leert hoe je werknemers inzicht geeft in factoren die een rol spelen in veerkracht.


  Tijdens de module wisselen we plenaire uitleg en theorie over de ingebrachte onderwerpen af met inventarisatie van je eigen persoons- en werkgebonden kwetsbaarheden en hulpbronnen. Je oefent daarnaast met eigen casuïstiek. Tijdens die oefeningen leer je je medewerker en leidinggevende te adviseren. Bijvoorbeeld over hoe zij kwetsbaarheden kunnen hanteren en hoe zij hun mentale weerbaarheid kunnen versterken. Je leert ook bewustzijn creëren en verantwoordelijkheid nemen.


  Tot slot leer je hoe je hierover voorlichting kunt geven aan medewerkers en leidinggevenden. Met deze kennis zal je ook effectiever kunnen adviseren over een PMO gericht op psychische belasting.

  gps_fixed

  Leerdoelen

  Na afloop van deze eendaagse module:

  • ken je de werk- en persoonsgebonden risicofactoren voor het ontwikkelen van een burn-out.
  • kun je die tijdig signaleren.
  • weet je wat er pathofysiologisch gezien gebeurt en weet je hoe dit bijdraagt aan lichamelijke en psychische klachten.
  • ben je bekend met recente neuro- en organisatiepsychologische inzichten.
  • kun je deze inzichten combineren met analyse en advisering volgens de NVAB- en eerstelijns (LESA) richtlijnen voor psychische problemen.
  • weet je wanneer iemand optimaal intrinsiek gemotiveerd is en wanneer er sprake is van werkverslaving.
  • kun je ‘duaal’ sturen op beperking van stressoren en het versterken van de mentale veerkracht van werknemers.
  • ben je bekend met een begrippenkader dat goed gedeeld kan worden met werknemers en leidinggevenden.
  business

  Organisatie

  business NSPOH (Netherlands School of Public and Occupational Health)
  mail_outline info@nspoh.nl
  place Churchilllaan 11, 10e etage 3527 GV Utrecht

  De NSPOH (Netherlands School of Public and Occupational Health) levert als non-profit organisatie een waardevolle bijdrage aan de verbetering van de volksgezondheid, de arbeidsomstandigheden en arbeidsparticipatie in Nederland. Dit doen wij door professionals op te leiden voor de hedendaagse praktijk van public en occupational health. In het onderwijs komen de meest recente wetenschappelijke inzichten én praktijkinnovaties aan bod.

  keyboard_arrow_up