Deze cursus is verlopen.

 • share
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
 • CME-Online 'Behandeling en preventie van het herseninfarct', cursus voor apothekers

  De medicamenteuze behandeling van het herseninfarct heeft de laatste 30 jaar een belangrijke ontwikkeling doorgemaakt. Vóór die tijd werden acetylsalicylzuur en orale antistolling op geheel empirische gronden voorgeschreven, vooral voor de secundaire preventie.

  Dankzij gerandomiseerde en gecontroleerde onderzoeken naar de acute behandeling en de secundaire preventie van het herseninfarct is deze empirische benadering grotendeels vervangen door een met bewijzen onderbouwde behandeling (evidence-based medicine).

  Bewijs voor effectiviteit bij een acuut herseninfarct is geleverd voor acetylsalicylzuur en recombinant tissue plasminogen activator (rt-PA). Bewijs voor effectiviteit bij secundaire preventie van het herseninfarct is geleverd voor bloedplaatjesaggregatieremmers, orale antistolling, antihypertensiva en statines.

  De sterfte aan de gevolgen van een herseninfarct is sinds 2000 met een kwart afgenomen. Een van de belangrijkste redenen daarvoor is de introductie van stroke units: een gespecialiseerde verpleegafdeling neurologie voor patiënten met een herseninfarct of hersenbloeding. Een stroke service is een regionaal samenwerkingsverband om de zorg te bevorderen in zowel de acute fase als in de revalidatiefase en de chronische fase van een herseninfarct.

  Deze cursus gaat dieper in op de preventie- en behandelmogelijkheden van het herseninfarct. Eerst maakt u kennis met de begrippen beroerte, TIA en herseninfarct, de epidemiologie, het stellen van de diagnose en de prognose.

  laptop E-learning
  add 2.0 punten
  euro_symbol € 0.00

  € per abonnement

  event

  Datum & locatie

  Datum Tijd Locatie
  16-07-2020 t/m 31-12-2020 Onbekend Online
  gps_fixed

  Leerdoelen

  Na afloop van deze cursus:

  • kent u de verschillen tussen een beroerte, TIA en een herseninfarct
  • kunt u de pathogenese van een herseninfarct beschrijven
  • heeft u basiskennis van de epidemiologie, de symptomatologie en de diagnostiek van het herseninfarct
  • kunt u de FAST-test afnemen bij een patiënt met acute verschijnselen van een herseninfarct en weet u waarom deze test belangrijk is
  • kent u de indicaties en contra-indicaties voor trombolyse
  • kunt u voorschrijvers adviseren over hun voorschrijfbeleid in de verschillende fases van een beroerte en kent u globaal de prognose en de preventie- en behandelmogelijkheden van een herseninfarct
  business

  Organisatie

  business CME-Online / E-WISE Nederland
  mail_outline info@e-wise.nl
  place Janssoniuslaan 40 3528 AJ Utrecht

  Met een abonnement op CME-Online heeft u altijd en overal toegang tot een actueel en gevarieerd aanbod van ruim 55 online cursussen die u in uw eigen tempo kunt volgen. De cursussen in ons pakket sluiten zoveel mogelijk aan bij uw praktijksituatie. Het cursusmateriaal wordt ontwikkeld in samenwerking met gerenommeerde professionals uit de wetenschap en de praktijk en wordt onafhankelijk van de farmaceutische industrie gemaakt. De cursussen zijn geaccrediteerd door Accreditatie Bureau Cluster 1 (ABC1). Met een abonnement kunt u tot wel 25 punten per abonnementsjaar behalen.

  Alle cursussen van deze organisatie
  keyboard_arrow_up