Deze cursus is verlopen.

 • share
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
 • CME-Online 'Diabetes mellitus type 1', cursus voor apothekers

  Diabetes mellitus is een stofwisselingsstoornis die wordt gekenmerkt door hyperglykemie veroorzaakt door een absoluut of relatief tekort aan insuline. Diabetes mellitus wordt geclassificeerd op basis van etiologie. De belangrijkste soorten zijn diabetes mellitus type 1 (DM1) en diabetes mellitus type 2.

  Van de volwassenen met diabetes mellitus heeft ongeveer 10% DM1, van kinderen met diabetes heeft 98% DM1.

  De komende jaren zal het aantal patiënten met diabetes mellitus enorm toenemen.

  Om binnen deze ontwikkelingen de rol van de apotheker te definiëren, is de KNMP-richtlijn ‘Diabetes’ ontwikkeld. Gedegen kennis over diabetes mellitus is voor iedere openbare apotheker een noodzakelijke voorwaarde voor een goede beroepsuitoefening.


  In deze cursus leert u hoe vaak DM1 voorkomt, wat de kenmerkende symptomen zijn, wat de oorzaken zijn en hoe de diagnose wordt gesteld. Er wordt aandacht besteed aan de risicofactoren die een rol spelen bij het ontstaan van DM1 en aan de (langetermijn)complicaties van de ziekte.

  Vervolgens komt de behandeling met insuline uitgebreid aan bod en de rol van de apotheker bij de begeleiding van patiënten met DM1. Ook wordt kort aandacht besteed aan andere behandelmethoden.

  laptop E-learning
  add 2.0 punten
  euro_symbol € 0.00

  € per abonnement

  event

  Datum & locatie

  Datum Tijd Locatie
  16-07-2020 t/m 31-12-2020 Onbekend Online
  gps_fixed

  Leerdoelen

  Na afloop van deze cursus:

  • kunt u als apotheker een belangrijke bijdrage leveren aan de behandeling en begeleiding van patiënten met DM1
  • kent u de verwachte veranderingen in de epidemiologie van diabetes mellitus
  • kent u de uitgangspunten voor bepaling van het insulineregime bij patiënten met DM1
  • bent u alert op interacties tussen insuline en andere geneesmiddelen
  • kunt u de HbA1c-waarde interpreteren
  • kent u de langetermijncomplicaties van diabetes en kunt u patiënten adviseren hoe deze kunnen worden vertraagd/voorkomenkent u de symptomatologie en diagnostiek van DM1
  • kunt u effectief samenwerken met de huisarts en andere hulpverleners voor de gestructureerde diabeteszorg in de eerste lijn
  business

  Organisatie

  business CME-Online / E-WISE Nederland
  mail_outline info@e-wise.nl
  place Janssoniuslaan 40 3528 AJ Utrecht

  Met een abonnement op CME-Online heeft u altijd en overal toegang tot een actueel en gevarieerd aanbod van ruim 55 online cursussen die u in uw eigen tempo kunt volgen. De cursussen in ons pakket sluiten zoveel mogelijk aan bij uw praktijksituatie. Het cursusmateriaal wordt ontwikkeld in samenwerking met gerenommeerde professionals uit de wetenschap en de praktijk en wordt onafhankelijk van de farmaceutische industrie gemaakt. De cursussen zijn geaccrediteerd door Accreditatie Bureau Cluster 1 (ABC1). Met een abonnement kunt u tot wel 25 punten per abonnementsjaar behalen.

  Alle cursussen van deze organisatie
  keyboard_arrow_up