Deze cursus is verlopen

1-Daagse Masterclass JGZ

Al sinds Jenner en Pasteur vormen vaccins een essentieel onderdeel van de preventieve gezondheidszorg. De impact van vaccins op de volksgezondheid is waarschijnlijk groter dan die van alle andere geneesmiddelen samen. De principes die aan de vaccins van Jenner en Pasteur ten grondslag lagen, gelden nog steeds. Maar in de afgelopen decennia zijn ze verfijnd. Ook zijn er vele vaccins bijgekomen. Steeds meer ziekten kunnen nu met vaccins...

150
7 Punten
Nascholing
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 150
Opmerking :Cursusdeelnemers van universiteiten en instellingen betalen € 150,- per persoon. Dit bedrag is inclusief koffie, thee, frisdrank, lunche en afsluitende borrel.

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
13 Nov 2019
31 Jan 2020
7 Punten
ABC1
Huisarts
13 Nov 2019
31 Jan 2020
7 Punten
ABC1
Physician Assistant
13 Nov 2019
31 Jan 2020
7 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
13 Nov 2019
31 Jan 2020
7 Punten
ABC1

Competenties

Kennis en wetenschap 50 %
Maatschappelijk handelen en preventie 50 %
Omschrijving

Omschrijving

De kennis over vaccins neemt voortdurend toe: welke antigenen zijn nodig voor bescherming, welke immuunreactie werkt het beste, welke bestanddelen geven bijwerkingen? Vaccins van nu zijn zuivere en goed gedefinieerde producten. Hun werkzaamheid en veiligheid zijn in hoge mate voorspelbaar, hoewel nauwlettend volgen van de impact essentieel blijft.

Om het publiek het vertrouwen van veiligheid en werkzaamheid te kunnen garanderen, stellen overheden steeds strengere eisen aan de kwaliteit van vaccins en hun bereiding. Over de opname van nieuwe vaccins in het Rijksvaccinatieprogramma geeft de Gezondheidsraad advies aan de hand van toetsing met zeven criteria. Het voldoen aan deze criteria is essentieel voor een voldoende draagvlak voor een nieuwe vaccinatie.

Het publiek wil vandaag de dag goed zijn geïnformeerd over de vaccinaties van hun kind(eren) of van zichzelf, en mengt zich met steun van makkelijk toegankelijke informatie nadrukkelijk in de beleidsvorming over vaccinaties. Op het internet is veel informatie te vinden, waardoor nu ook leken over vele feiten beschikken. Maar ook komen ze in contact met veel mythes die soms op een verkeerde duiding van die feiten berust. Zorgverleners hebben voldoende achtergrond nodig om feiten en mythes van elkaar te onderscheiden, en hierover om met twijfelende en kritische ouders en anderen te kunnen communiceren.

Inleiding

Al sinds Jenner en Pasteur vormen vaccins een essentieel onderdeel van de preventieve gezondheidszorg. De impact van vaccins op de volksgezondheid is waarschijnlijk groter dan die van alle andere geneesmiddelen samen.

De principes die aan de vaccins van Jenner en Pasteur ten grondslag lagen, gelden nog steeds. Maar in de afgelopen decennia zijn ze verfijnd. Ook zijn er vele vaccins bijgekomen. Steeds meer ziekten kunnen nu met vaccins voorkomen of behandeld worden, en niet meer alleen infectieziekten.

De Vaccinology Masterclass biedt geaccrediteerde en onafhankelijke nascholing voor zorgverleners door middel van laagdrempelige hoorcolleges en actieve participatie aan discussies, en geeft een verdieping van kennis over vaccinaties.

Zo ook deze 1-daagse nascholing 17 januari aanstaande:

Momenteel is er veel te doen rondom vaccinatie. Eén van de meest krachtige preventieve maatregel staat ter discussie: een dalende vaccinatie graad in Nederland en Europa, een sterke anti-vax lobby vindt haar weg in de media, maar ook een plotselinge run op het nieuwe vaccin tegen meningitis. Vaccineren van kinderen is een onderwerp waar de JGZ een cruciale rol in speelt!

In 2018 hebben we een ééndaagse nascholing ‘Het RVP uitgelicht, waarom vaccineren we eigenlijk?’ georganiseerd die door de deelnemers en ons als een groot succes werd ervaren.

Daarom is besloten om op verzoek op 17 januari 2020 het programma opnieuw aan te bieden, met uiteraard oog voor de actualiteit en veel interactie met de deelnemers. Wij kijken uit naar uw deelname en een inspirerende dag!

Programma

Ontvangst 17 januari vanaf 8.30 uur

Aanvang 17 januari vanaf 9.10 uur

Stichting Vaccinology Masterclass

info@gerhardbruggink.nl
3, p/a Doraweg, Lemmer, 8531PW