Deze cursus is verlopen

Geen evidente doodsoorzaak – wat nu

De inzet van forensisch postmortaal onderzoek in Nederland hangt af van de verdenking op een niet-natuurlijk overlijden. Een verklaring van natuurlijk overlijden wordt afgegeven zodra een arts overtuigd is dat de dood door een spontane ziekte is veroorzaakt. Pathologiestudies tonen aan dat de vastgestelde doodsoorzaak in veel gevallen onjuist is en er zijn zelfs publicaties die de suggestie wekken dat er in Nederland levensdelicten gemist...

255
5 Punten
Nascholing
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 255
Opmerking :De kosten voor deelname bedrag €255,-. De cursusprijs is inclusief cursusmateriaal (digitale presentaties), lunch en consumpties.

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
20 Sep 2019
31 Dec 2019
5 Punten
ABC1
Huisarts
20 Sep 2019
31 Dec 2019
5 Punten
ABC1
Physician Assistant
20 Sep 2019
31 Dec 2019
5 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
20 Sep 2019
31 Dec 2019
5 Punten
ABC1

Competenties

Kennis en wetenschap 100 %
Omschrijving

Omschrijving

Genoeg reden om eens kritisch te kijken naar onze rol als arts en de manier waarop de maatschappij ons vraagt letterlijk en figuurlijk een vinger aan de pols te houden… Op DONDERDAG 28 NOVEMBER a.s. doen we dat samen met de Forensisch Artsen Rotterdam Rijnmond (FARR) tijdens de nascholing over natuurlijke en niet-natuurlijk dood, met als titel ‘GEEN EVIDENTE DOODSOORZAAK – WAT NU?’. We praten u dan bij over wet- en regelgeving, over lijkschouw en postmortale verschijnselen, over klinische en forensische sectie, en over post-mortem toxicologie.

Inleiding

De inzet van forensisch postmortaal onderzoek in Nederland hangt af van de verdenking op een niet-natuurlijk overlijden. Een verklaring

van natuurlijk overlijden wordt afgegeven zodra een arts overtuigd is dat de dood door een spontane ziekte is veroorzaakt.

Pathologiestudies tonen aan dat de vastgestelde doodsoorzaak in veel gevallen onjuist is en er zijn zelfs publicaties die de suggestie wekken dat er in Nederland levensdelicten gemist worden. Toch heeft Nederland een afwijkend standpunt ingenomen als het gaat om naleving van de zogenaamde ‘European Autopsy Rules’, waardoor slechts op indicatie en in een beperkt aantal gevallen aanvullend postmortaal onderzoek wordt uitgevoerd.

Intussen hebben een paar medische faculteiten de boodschap vanuit de politiek opgepakt (o.a. in navolging van het rapport van de taskforce lijkschouw). Zij intensiveren de forensische scholing van basisartsen en een aantal vervolgopleidingen heeft het advies gekregen dit ook te doen.

Programma

09.00 – 10.00 uur Ontvangst, registratie, koffie

10.00 – 10.15 uur Welkom en opening door dagvoorzitter Hans van Santen, huisarts in Velp en voormalig hoofdredacteur Medisch Contact.

10.15 – 11.15 uur Wet- en regelgeving rond overlijden; wat moet de schouwarts weten?

Wat is het doel van de lijkschouw? Wie mag dit laatste lichamelijk onderzoek uitvoeren? Welke resultaten moet het opleveren? Wat is het verschil tussen de aard van overlijden en de oorzaak van overlijden? Wanneer spreekt men van een lijkvinding? Is een verwacht overlijden altijd natuurlijk? Hoe zit het met het beroepsgeheim en de informatie overdracht rondom de lijkschouw? En wat te doen als er geen evidente doodsoorzaak is?

Paul van Dorst, forensisch arts, FARR

11.15 – 11.30 uur PAUZE

11.30 – 12.45 uur Lijkschouw en postmortale verschijnselen

Hoe verricht je een lijkschouw? Welke postmortale verschijnselen zijn er? Welke verschijnselen zijn pluis of niet pluis? Hoe maak je een inschatting van het moment van overlijden? Hoe registreer je een lijkschouw in het dossier?

Koos van Leeuwen, forensisch arts, FARR

12.45 – 13.30 uur LUNCH

13.30 – 14.30 uur Casuïstiek

Aan de hand van casuïstiek wordt de door u opgedane kennis over regelgeving rond overlijden en de praktische uitvoer van lijkschouw getoetst. Het betreft een interactieve presentatie met veel interessante gevallen, ondersteund door beeldmateriaal. Interactief programmaonderdeel gemodereerd door de Forensisch artsen.

14.30 – 14.45 uur KORTE PAUZE

14.45 – 16.00 uur Nieuwe post-mortem toepassingen toxicologie en radiologie

We gaan uitgebreid in op post-mortem toxicologie en radiologie, en laten aan de hand van interessante casuïstiek zien op welke manier deze nieuwe toepassingen bijdragen aan de onderbouwing natuurlijke en niet-natuurlijke dood. We slaan meteen een brug naar de nieuwe regeling rond Nader Onderzoek Doodsoorzaak van Kinderen (NODOK). De regeling houdt in dat in geval van onverwacht en onverklaard overlijden van een minderjarige, alleen nader onderzoek naar de doodsoorzaak plaatsvindt als de ouders dit willen.

Jack Menke, forensisch arts en directeur FARR.


Elke presentatie in dit programma wordt afgesloten met 15 minuten vragen en discussie.

Mark Two Academy

info@marktwo.nl
0334345730
22, Speelkamp, Leusden, 3831PE