Deze cursus is verlopen.

 • share
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
 • Geen evidente doodsoorzaak – wat nu

  De inzet van forensisch postmortaal onderzoek in Nederland hangt af van de verdenking op een niet-natuurlijk overlijden. Een verklaring

  van natuurlijk overlijden wordt afgegeven zodra een arts overtuigd is dat de dood door een spontane ziekte is veroorzaakt.

  Pathologiestudies tonen aan dat de vastgestelde doodsoorzaak in veel gevallen onjuist is en er zijn zelfs publicaties die de suggestie wekken dat er in Nederland levensdelicten gemist worden. Toch heeft Nederland een afwijkend standpunt ingenomen als het gaat om naleving van de zogenaamde ‘European Autopsy Rules’, waardoor slechts op indicatie en in een beperkt aantal gevallen aanvullend postmortaal onderzoek wordt uitgevoerd.

  Intussen hebben een paar medische faculteiten de boodschap vanuit de politiek opgepakt (o.a. in navolging van het rapport van de taskforce lijkschouw). Zij intensiveren de forensische scholing van basisartsen en een aantal vervolgopleidingen heeft het advies gekregen dit ook te doen.

  place utrecht
  add 5.0 punten
  euro_symbol € 255.00
  access_time 09:00 - 16:00

  * Prijs: € De kosten voor deelname bedrag €255,-. De cursusprijs is inclusief cursusmateriaal (digitale presentaties), lunch en consumpties.

  event

  Datum & locatie

  Datum Tijd Locatie
  28-11-2019 09:00 - 16:00 utrecht
  description

  Omschrijving

  Genoeg reden om eens kritisch te kijken naar onze rol als arts en de manier waarop de maatschappij ons vraagt letterlijk en figuurlijk een vinger aan de pols te houden… Op DONDERDAG 28 NOVEMBER a.s. doen we dat samen met de Forensisch Artsen Rotterdam Rijnmond (FARR) tijdens de nascholing over natuurlijke en niet-natuurlijk dood, met als titel ‘GEEN EVIDENTE DOODSOORZAAK – WAT NU?’. We praten u dan bij over wet- en regelgeving, over lijkschouw en postmortale verschijnselen, over klinische en forensische sectie, en over post-mortem toxicologie.

  list

  Programma

  09.00 – 10.00 uur Ontvangst, registratie, koffie

  10.00 – 10.15 uur Welkom en opening door dagvoorzitter Hans van Santen, huisarts in Velp en voormalig hoofdredacteur Medisch Contact.

  10.15 – 11.15 uur Wet- en regelgeving rond overlijden; wat moet de schouwarts weten?

  Wat is het doel van de lijkschouw? Wie mag dit laatste lichamelijk onderzoek uitvoeren? Welke resultaten moet het opleveren? Wat is het verschil tussen de aard van overlijden en de oorzaak van overlijden? Wanneer spreekt men van een lijkvinding? Is een verwacht overlijden altijd natuurlijk? Hoe zit het met het beroepsgeheim en de informatie overdracht rondom de lijkschouw? En wat te doen als er geen evidente doodsoorzaak is?

  Paul van Dorst, forensisch arts, FARR

  11.15 – 11.30 uur PAUZE

  11.30 – 12.45 uur Lijkschouw en postmortale verschijnselen

  Hoe verricht je een lijkschouw? Welke postmortale verschijnselen zijn er? Welke verschijnselen zijn pluis of niet pluis? Hoe maak je een inschatting van het moment van overlijden? Hoe registreer je een lijkschouw in het dossier?

  Koos van Leeuwen, forensisch arts, FARR

  12.45 – 13.30 uur LUNCH

  13.30 – 14.30 uur Casuïstiek

  Aan de hand van casuïstiek wordt de door u opgedane kennis over regelgeving rond overlijden en de praktische uitvoer van lijkschouw getoetst. Het betreft een interactieve presentatie met veel interessante gevallen, ondersteund door beeldmateriaal. Interactief programmaonderdeel gemodereerd door de Forensisch artsen.

  14.30 – 14.45 uur KORTE PAUZE

  14.45 – 16.00 uur Nieuwe post-mortem toepassingen toxicologie en radiologie

  We gaan uitgebreid in op post-mortem toxicologie en radiologie, en laten aan de hand van interessante casuïstiek zien op welke manier deze nieuwe toepassingen bijdragen aan de onderbouwing natuurlijke en niet-natuurlijke dood. We slaan meteen een brug naar de nieuwe regeling rond Nader Onderzoek Doodsoorzaak van Kinderen (NODOK). De regeling houdt in dat in geval van onverwacht en onverklaard overlijden van een minderjarige, alleen nader onderzoek naar de doodsoorzaak plaatsvindt als de ouders dit willen.

  Jack Menke, forensisch arts en directeur FARR.


  Elke presentatie in dit programma wordt afgesloten met 15 minuten vragen en discussie.

  business

  Organisatie

  business Mark Two Academy
  mail_outline info@marktwo.nl
  place Speelkamp 22 3831 AK Leusden
  keyboard_arrow_up