Deze cursus is verlopen.

 • share
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
 • Symposium "Psychosomatiek. Een rivival noodzakelijk!"

  De Society for Psychosomatic Medicine en de vereniging Balint Nederland verzorgen gezamenlijk af en toe symposia die nuttig geacht worden voor leden van beide verenigingen. Deze keer wordt de praktische uitvoering geleid door Bert Kallen (Sittard) en Stijn Jannes (Gent).

  Op dinsdag 26 november 2019 vindt in Breda plaats het symposium "Psychosomatiek. Een revival noodzakelijk".

  place Breda
  add 4.0 punten
  euro_symbol € 125.00
  access_time 13:00 - 19:00

  € Kosten (inclusief koffie/thee, lunch en symposium map) € 125 Geen lid van de organiserende verenigingen € 75 Leden van Balint Nederland en van de Society for Psychosomatic Medicine € 35 Student- en gepensioneerd-leden

  event

  Datum & locatie

  Datum Tijd Locatie
  26-11-2019 13:00 - 19:00 Breda
  description

  Omschrijving

  De huidige hulpverlening lijkt teveel richtlijnhulpverlening geworden en vraagt door complexiteit van klachten om een rivival van de psychosomatische hulpverlening.

  Het symposium wordt georganiseerd door de Society for Psychosomatic Medicine en Balint Nederland.


  De kern:

  ‘Als de dagelijkse realiteit van zorg en welzijn vele gezichten kent een onterechte simplificatie van wat goede zorg is.’ Dit staat in de inleiding van het in 2017 verschenen rapport van de RVS (Raad voor Volksgezondheid en Samenleving) getiteld: ‘Zonder context geen bewijs, over de illusie van de evidence-based practice in de zorg’. In dit rapport wordt gesteld dat EBP (evidence-based practice) de kwaliteit en veiligheid van de zorg aanzienlijk heeft verbeterd. Maar, zo wordt er gesteld, er is ook een keerzijde. Deze komt er in de kern op neer dat de kennis waar EBP vanuit gaat een reductie van de werkelijkheid is. Het bewijs als basis voor goede zorg is dus een illusie. Voor goede, patiëntgerichte zorg zijn naast externe kennis ook andere kennisbronnen nodig die EBP onderbenut: klinische expertise, lokale kennis, kennis afkomstig van patiënten, kennis van de context (de leefomstandigheden en voorkeuren van patiënten, de setting waarin zorg plaatsvindt) en van de waarden die in het geding zijn. Omdat elk besluit betrekking heeft op een specifieke hulpvrager en plaatsvindt in een specifieke context, kan besluitvorming in de zorg gezien worden als een experiment in het verbinden van verschillende kennisbronnen. Onzekerheid is hieraan inherent en moet niet ontkend maar juist omarmd worden. Van elk besluit kan en dient geleerd te worden. Hier zien wij, de Society for Psychosomatic Medicine, een duidelijke noodzaak van een revival van psycho- somatische hulpverlening. In plaats van een teveel aan kookboekgeneeskunde juist een context- en patiënt- gerichte aanpak. Aspecten die gescheiden lijken als één geheel beschouwen: accepteren van complexiteit én het benaderen van het geheel, gekoppeld aan een duidelijke eigen regie van patiënten in zake ziekte en gezondheid, lijken meer dan ooit nodig.

  gps_fixed

  Leerdoelen

  Vergroting en verdieping van kennis op het gebied van:

  - Actueel hersenonderzoek en de betekenis voor de Psychosomatic Medicine en hulpverlening.

  Over plasticiteit, aanpassingsvermogen en operationalisaties richting interventies.

  - Vooroordelen van dokters over SOLK en de gevolgen daarvan voor patiënten. Een betoog en evidence voor belang van “zachte” elementen in consult, met “harde” positieve uitkomsten voor patiënten.

  - Complexiteit vangen d.m.v. Blended Psychiatry. Co-creatie van data, professionele kennis en ervaring/beleving van de patiënt.

  - Lichaamsbeleving in de GGZ. Een belangrijke ingang bij –lichaamgerichte- psychotherapie.

  business

  Organisatie

  business Vereniging Balint Nederland
  mail_outline secretariaat@balint.nl
  place Rijnsburgerweg 96 2333 AD LEIDEN
  keyboard_arrow_up