Deze cursus is verlopen

Mindfulness voor huisartsen 2019

Artsen hebben in hun werk veel te maken met stress. Bovendien willen artsen het vaak heel goed doen en leggen ze de lat voor zichzelf hoog. En dat terwijl de druk om efficiënter, goedkoper, beter en concurrerender te werken alsmaar groter wordt. Dit alles maakt de kans op verlies aan motivatie en plezier in het werk en het optreden van burn-out verschijnselen aanzienlijk. Artsen kunnen daarom hulp om stress-signalen vroegtijdig te leren...

495
8 Punten
Nascholing
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 495
Opmerking :€495 voor huisartsen, €295 voor AIOS-sen huisartsgeneeskunde.

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
16 Sep 2019
29 Feb 2020
8 Punten
ABC1
Huisarts
16 Sep 2019
29 Feb 2020
8 Punten
ABC1
Physician Assistant
16 Sep 2019
29 Feb 2020
8 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
16 Sep 2019
29 Feb 2020
8 Punten
ABC1

Competenties

Professionaliteit en kwaliteit 100 %
Omschrijving

Omschrijving

Training van mindfulness draagt bij aan balans, veerkracht en tevredenheid over je werk. Mindfulnesstraining helpt om beter zorg te dragen voor jezelf. Goede zorg voor jezelf ligt aan de basis van goede zorg voor anderen. Mindfullnesstrainingen zijn uitgebreid onderzocht op effectiviteit en dragen aantoonbaar bij aan de vermindering van stress en de verbetering van arts-patiëntrelaties. Artsen die meer mindful zijn rapporteren:

• Minder emotionele uitputting

• Toename autonomie: meer helderheid om juiste beslissingen te nemen

• Meer bevredigend contact met patiënten (effectievere communicatie)

• Toename arbeidsplezier

• Minder stress: afname slaapproblemen, minder piekeren

• Afname conflicten thuis en op het werk

 

Hoewel het accent van de training ligt op het zelf ervaren van mindfulness, zal er ook aandacht besteed worden aan de theoretische achtergrond. Er zullen diverse artikelen worden opgenomen in de map die je uitgereikt krijgt en er zal ruimte zijn om vragen hierover te stellen.

 

Mindfulness is ook waardevol voor patiënten Voor een aantal categorieën patiënten met somatische dan wel psychosociale klachten is er de Mindfulness Based Cognitieve Therapie-training. Hierin worden elementen van meditatietechnieken gecombineerd met aspecten van cognitieve gedragstherapie. Artsen die zelf ervaring hebben met mindfulness kunnen patiënten gerichter adviseren op dit gebied. Op de site van het Radboud Universitair Medisch Centrum voor Mindfulness vindt u een overzicht van de studies, die zijn verricht naar de effecten van mindfulness bij onder meer kanker, depressie en somatisch onverklaarde lichamelijke klachten. Sommige verzekeraars vergoeden onder voorwaarden een mindfulnesstraining voor patiënten.

 

Wat wordt van u verwacht tijdens de Mindfulness bijscholing? De training bestrijkt 8 avonden en een stiltedag. Daarnaast vormt de thuisbeoefening een wezenlijk onderdeel van deze training. Het gaat immers om het ontwikkelen van vaardigheden. Bewust en met aandacht leven vraagt simpelweg om dagelijkse oefening. Je kunt het vergelijken met piano spelen: dat leert je ook niet alleen tijdens de lessen. Juist door dagelijks te oefenen ontwikkelt en verfijn je vaardigheden van mindfulness, waardoor je er de vruchten van plukt. Het is aan te bevelen om tijdens en na de cursus hier dagelijks tijd voor vrij te houden. Tijdens de trainingsavonden maak je kennis met o.a. geleide aandachtsoefeningen, bewegingsoefeningen en cognitieve technieken. Je krijgt toegang tot audiobestanden en er wordt een werkboek met instructies en achtergronden uitgereikt om mee te nemen naar huis. Indien je nog aanvullende informatie wenst dan kun je met een van onderstaande trainers contact opnemen.

Inleiding

Artsen hebben in hun werk veel te maken met stress. Bovendien willen artsen het vaak heel goed doen en leggen ze de lat voor zichzelf hoog. En dat terwijl de druk om efficiënter, goedkoper, beter en concurrerender te werken alsmaar groter wordt. Dit alles maakt de kans op verlies aan motivatie en plezier in het werk en het optreden van burn-out verschijnselen aanzienlijk. Artsen kunnen daarom hulp om stress-signalen vroegtijdig te leren onderkennen en op een effectieve en zinvolle manier te beantwoorden goed gebruiken.

WDH Twente IA06-380

n.wools@huisartsenkringtwente.nl
100, H. Hartstralaan, HENGELO, 7555PJ