• share
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
 • Oldehovecursus 2019: ‘Keep calm and be prepared’

  Tijdens de Oldehove (compagnons)cursus staat voor de deelnemende huisartsen en specialisten centraal het elkaar kennen en samenwerken.

  place Nes
  add 10.0 punten
  euro_symbol € 495.00
  event 25-09-2019 tot 04-10-2019

  € Is inclusief overnachting en catering

  event

  Datum & locatie

  Datum Tijd Locatie
  25-09-2019 t/m 27-09-2019 Onbekend Nes
  02-10-2019 t/m 04-10-2019 Onbekend Nes
  description

  Omschrijving

  De eerste dag begint met een actueel onderwerp: “Ethische keuzes in de zorg”.

  Er wordt met name aandacht besteed aan recente casuïstiek waar een tuchtzaak over gevoerd is. Hierbij zal in gegaan worden op de reikwijdte van arts zijn (wat is je verantwoordelijkheid als arts in je vrije tijd). Ook zal er gesproken worden over de ethiek van dure geneesmiddelen mogelijk aan de hand van een video fragment. Tot slot is een belangrijk thema wat aan de orde komt de vraag “wat is voltooid leven”.

  Na de cursus zijn de deelnemers geïnformeerd over de achtergrond en redenatie achter een drietal tuchtzaken m.b.t. de verantwoordelijkheid van artsen. Hebben ze gediscussieerd over ethische keuzes rondom dure geneesmiddelen en zijn zij zich bewust geworden de ethische aspecten rondom het voltooide leven. Gedurende het programma is er ruimte voor discussie waardoor zij een basis kunnen leggen voor initiatieven op dit gebied in de regio.

  's Middags zullen de deelnemers worden ingewijd in de wereld van lifestyle. Waarbij er met name gesproken zal worden over healthy ageing en gecombineerde leefstijl interventie. Na dit programma onderdeel is de deelnemer geïnformeerd over effecten van leefstijl op bestaande ziektebeelden zoals DM2 en hoe dit in de dagelijkse praktijk vorm te geven.

  De tweede dag is ingeruimd voor twee thema’s rampengeneeskunde/crisisbeheersing en vijf minutenpraatjes.

  Het programma rondom rampengeneeskunde en crisisbeheersing heeft als doel om te informeren over de (geprotocolleerde) gang van zaken in het geval van een ramp. De belangrijkste betrokkenen zullen aan het woord komen om hun rol toe te lichten aan de hand van een casus.

  Het mobiel medisch team zal een presentatie geven over wanneer zijn ingezet kunnen worden en wat er dan van hen verwacht mag worden.

  Tot slot is het relevant om aandacht te besteden aan de voorbereidende crisis/groot evenement. Als voorbeeld is gekozen voor de Elfstedentocht omdat deze heel veel omvattend is en alle aspecten waar rekening mee gehouden moet worden belicht.

  Na deze ochtend heeft de deelnemer veel praktische kennis opgedaan op het gebied van rampenbestrijding en crisisbeheersing. Zij zijn geïnformeerd over hun eigen rol in het geval van een flitsramp in de diverse protocollen (Zirop, Harop), maar ook wat je rol als omstander en arts is. Daarnaast zijn zij zich bewust geworden wat er allemaal komt kijken bij het organiseren van een groot evenement en wie welke verantwoordelijkheid heeft.

  business

  Organisatie

  business Doktersacademie Friesland BV IA06-350
  mail_outline accreditatie@doktersacademie.nl
  place K.R. Poststraat 70-72 8441 ER Heerenveen
  keyboard_arrow_up