Deze cursus is verlopen.

 • share
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
 • CME-Online 'Bariatrische chirurgie en morbide obesitas', cursus voor apothekers

  Wereldwijd neemt het aantal mensen met obesitas toe. Ook in Nederland is deze trend zichtbaar. Apothekers zullen daarom steeds vaker te maken krijgen met zwaarlijvige patiënten. Ook kiezen steeds meer patiënten met morbide obesitas voor een bariatrische operatie om een sterke reductie van hun gewicht te bereiken. Jaarlijks worden er in Nederland zo’n 12.000 bariatrische operaties uitgevoerd, waarvan de zogenoemde Roux- en Y-gastric bypass de meest uitgevoerde operatie is, gevolgd door de gastric sleeve. De maagband wordt nog slechts sporadisch toegepast.

  Een gewicht dat sterk afwijkt van het gemiddelde en de gewijzigde fysieke omstandigheden na een bariatrische operatie, kunnen grote invloed hebben op de effectiviteit en veiligheid van geneesmiddelen. De farmacokinetiek kan immers danig veranderd zijn. Apothekers staan voor de uitdaging om ook bij deze specifieke patiëntpopulatie een goed en gefundeerd geneesmiddeladvies te geven.

  In deze cursus wordt informatie gegeven over de ontwikkeling van de obesitas-epidemie.

  Vervolgens komt aan de orde welke typen bariatrische chirurgie er zijn. Ook wordt geschetst hoe de veranderde fysieke omstandigheden bij (morbide) obesitas en na bariatrische chirurgie de farmacokinetiek van geneesmiddelen kunnen beïnvloeden. Verder wordt een beeld geschetst welke medicatie vaak wordt gebruikt bij patiënten die bariatrische chirurgie hebben ondergaan. Tot slot wordt er een aantal praktische handvatten gegeven waarmee u de zorg voor deze patiënten naar een hoger plan kunt tillen.

  laptop E-learning
  add 2.0 punten
  euro_symbol € 0.00

  € per abonnement

  event

  Datum & locatie

  Datum Tijd Locatie
  16-07-2020 t/m 31-12-2020 Onbekend Online
  gps_fixed

  Leerdoelen

  Na afloop van deze cursus:

  • kent u de situatie rondom de obesitas-epidemie in Nederland
  • kent u de belangrijkste typen bariatrische chirurgie die in Nederland worden uitgevoerd
  • begrijpt u hoe de farmacokinetiek veranderd kan zijn bij mensen met (morbide) obesitas die al dan niet een bariatrische operatie hebben ondergaan
  • weet u welke medicatie vaak wordt gegeven na een bariatrische operatie
  • heeft u een aantal handvatten om de apotheekzorg voor patiënten met obesitas of patiënten die een bariatrische ingreep ondergingen, (verder) vorm te geven
  business

  Organisatie

  business CME-Online / E-WISE Nederland
  mail_outline info@e-wise.nl
  place Janssoniuslaan 40 3528 AJ Utrecht

  Met een abonnement op CME-Online heeft u altijd en overal toegang tot een actueel en gevarieerd aanbod van ruim 55 online cursussen die u in uw eigen tempo kunt volgen. De cursussen in ons pakket sluiten zoveel mogelijk aan bij uw praktijksituatie. Het cursusmateriaal wordt ontwikkeld in samenwerking met gerenommeerde professionals uit de wetenschap en de praktijk en wordt onafhankelijk van de farmaceutische industrie gemaakt. De cursussen zijn geaccrediteerd door Accreditatie Bureau Cluster 1 (ABC1). Met een abonnement kunt u tot wel 25 punten per abonnementsjaar behalen.

  Alle cursussen van deze organisatie
  keyboard_arrow_up