Deze cursus is verlopen.

 • share
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
 • Studiemiddag SOLK

  Patienten met SOLK kosten niet alleen veel geld en tijd maar behoeven ook een andere aanpak. Deze patiënten hebben vaak al veel (para)medici gezien en zijn soms ten einde raad. Voor u als professional is het niet altijd gemakkelijk om met hun frustratie om te gaan, met de valkuil dat negatieve emoties worden opgeroepen.

  Tijdens deze studiemiddag staan krijgt u handvatten voor een effectieve communicatie met uw patiënten met SOLK en leert u hoe u hen kunt bijstaan is de acceptatie en zelf-compassie. Daarnaast krijgt u meer inzicht in de relatie tussen pijn en ons brein en hoort u welke placebo- en nocebo-effecten er zijn bij patiënten met SOLK.

  add 3.0 punten
  euro_symbol € 299.00
  access_time 12:30 - 17:00

  * Prijs: € Excl. BTW. Prijs leden: € 299

  event

  Datum & locatie

  Datum Tijd Locatie
  12-12-2019 12:30 - 17:00 Onbekend
  description

  Omschrijving

  Tijdens deze studiemiddag staan krijgt u handvatten voor een effectieve communicatie met uw patiënten met SOLK en leert u hoe u hen kunt bijstaan is de acceptatie en zelf-compassie. Daarnaast krijgt u meer inzicht in de relatie tussen pijn en ons brein en hoort u welke placebo- en nocebo-effecten er zijn bij patiënten met SOLK.

  list

  Programma

  12.30 uur Ontvangst en registratie

   

  13.00 uur Opening

  – Introductie en blik op de dag door dagvoorzitter

  – Multidisciplinaire richtlijn en zorgstandaard SOLK onder de loep

  Carine den Boer, huisarts in Gezondheidscentrum Kersenboogerd

   

  13.30 uur Pijn en het brein

  Welke rol spelen de hersenen bij onverklaarde chronische klachten?

  Welke veranderingen zijn aan te tonen, hoe ontstaan deze veranderingen en hoe kunnen we dit functioneel terugdraaien?

  Joke Vollebregt, stafarts revalidatiegeneeskunde en coauteur van het boek Pijn & het brein

   

  14.15 uur Placebo- en Nocebo-effecten bij SOLK

  Placebo- en nocebo-effecten gaan verder dan enkel de effecten van een suikerpil. Ze kunnen de uitkomsten van allerlei behandelingen voor SOLK en andere klachten verbeteren dan wel verslechteren.

  – Hoe werkt dit precies? Verschillen de effecten voor SOLK van die voor verklaarde klachten? En hoe kunnen we de zorg voor SOLK verbeteren door placebo-effecten te maximaliseren en nocebo-effecten te minimaliseren?

  Deze vragen worden beantwoord aan de hand van de meest recente wetenschappelijke literatuur.

  Kaya Peerdeman, postdoctoraal onderzoeker en docent, Universiteit Leiden

   

  14.45 uur Pauze

   

  15.15 uur Vrije keuzeronde. U kiest uit A of B.
  A: Zelf-compassie bij somatoforme stoornissen

  Zelfcompassie kan een persoon helpen in het omgaan met somatische klachten. Het deactiveert het sympathische zenuwstelsel en activeert het oxytocine-opiaat systeem. Zo is er een samenhang met o.a. mentale gezondheid, geluk, gezondheidsgedrag en positieve lichaamsbeleving. Helaas scoren patiënten met somatoforme stoornissen lager scoren op zelfcompassie dan de algemene Nederlandse populatie.

  Zelfcompassie wordt toegelicht met theorie en oefeningen. U krijgt handvatten om de zelf-compassie bij mensen met SOLK te vergroten.

  Shiva Thorsell, klinisch psycholoog & Carola Meijer, psychotherapeut bij Altrecht Psychosomatiek Eikenboom

  B: Communicatie bij SOLK

  Verandering van gedachtes, gevoelens en gedrag kan leiden tot minder lichamelijke klachten. In deze workshop leert u aan de hand van het verklaringsmodel ‘centrale sensitisatie’ hoe dit concreet in de spreekkamer aan de patiënt uit te leggen is.

  Aan de hand van 10 aandachtspunten worden de belangrijkste zaken in de communicatie bij SOLK besproken, in relatie tot het gebruik van SCEGS, de 4DKL en de rol van ‘centrale sensitisatie’.

  Carine den Boer

   

  16.45 uur Borrel


  gps_fixed

  Leerdoelen


  business

  Organisatie

  business Leids Congres Bureau
  mail_outline info@leidscongresbureau.nl
  place lammenschansweg, 144 2301 GB Leiden Nederland

  In 1986 organiseerden we ons eerste congres. Dat betekent dat we dit werk inmiddels meer dan dertig jaar doen. Onze eigen congressen en studiedagen richten zich op actuele onderwerpen die interessant zijn voor professionals bij de overheid en in de zorg- en welzijnssector. Geaccrediteerd door de brancheorganisaties en onder leiding van kundige en enthousiaste professionals uit het veld.

  Alle cursussen van deze organisatie
  keyboard_arrow_up