• share
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
 • CME-Online 'Bipolaire stoornissen: streven naar stabiliteit', cursus voor apothekers

  Deze cursus behandelt verschillende aspecten van de bipolaire stoornis. De bipolaire stoornis is circa 400 voor Christus al beschreven. De term manisch-depressief bedacht Kraepelin in 1921; de term bipolair gebruikte Karl Kleist voor het eerst, in 1953. ‘Bipolair’ is een samenvoeging van de Latijnse term ‘bis’ (twee) en het Griekse woord ‘polos’ (draaipunt, eindpunt van de as van een bol).

  Een bipolaire stoornis wordt gekenmerkt door het herhaald optreden van episoden met heftige stemmingswisselingen. De stemming kan extreem variëren: iemand is van tijd tot tijd extreem uitgelaten (manisch) of juist extreem neerslachtig (depressief). De stemming is soms gelijktijdig manisch en depressief (gemengde episode). De depressieve fase duurt gemiddeld drie maanden, de manische fase één maand.

  De aandoening heeft niet alleen grote negatieve gevolgen voor de patiënt zelf, maar beïnvloedt ook in sterke mate het leven van diens naasten. Tegenwoordig wordt ook wel de naam ‘unipolaire depressie’ gebruikt om die te onderscheiden van de depressie bij bipolaire stoornissen.

  In deze cursus leert u hoe vaak de bipolaire stoornis voorkomt, wat de kenmerkende symptomen zijn en hoe de diagnose wordt gesteld.

  Na de bespreking van pathogenese en pathofysiologie ziet u hoe het beloop van de aandoening is. Vervolgens komt uitgebreid de behandeling aan bod, waarbij de richtlijn van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) uit 2015 als uitgangspunt dient.

  De cursus sluit af met een korte beschouwing over de rol van de apotheek bij de begeleiding van patiënten met een bipolaire stoornis.

  laptop E-learning
  add 2.0 punten
  euro_symbol € 0.00

  € per abonnement

  event

  Datum & locatie

  Datum Tijd Locatie
  11-08-2020 t/m 31-07-2021 Onbekend Online
  gps_fixed

  Leerdoelen

  Na afloop van deze cursus:

  • bent u bekend met de epidemiologie van bipolaire stoornissen
  • kunt u de lifechart van een patiënt met een bipolaire stoornis interpreteren
  • kunt u de verschillende vormen van de bipolaire stoornis onderscheiden
  • kent u de plaats van de verschillende geneesmiddelen bij de behandeling van bipolaire stoornissen
  • bent u op de hoogte van de laatste inzichten in de rol van de apotheker bij begeleiding en voorlichting van patiënten met een bipolaire stoornis
  business

  Organisatie

  business CME-Online / E-WISE Nederland
  mail_outline info@e-wise.nl
  place Janssoniuslaan 40 3528 AJ Utrecht

  Met een abonnement op CME-Online heeft u altijd en overal toegang tot een actueel en gevarieerd aanbod van ruim 55 online cursussen die u in uw eigen tempo kunt volgen. De cursussen in ons pakket sluiten zoveel mogelijk aan bij uw praktijksituatie. Het cursusmateriaal wordt ontwikkeld in samenwerking met gerenommeerde professionals uit de wetenschap en de praktijk en wordt onafhankelijk van de farmaceutische industrie gemaakt. De cursussen zijn geaccrediteerd door Accreditatie Bureau Cluster 1 (ABC1). Met een abonnement kunt u tot wel 25 punten per abonnementsjaar behalen.

  Alle cursussen van deze organisatie
  keyboard_arrow_up