Deze cursus is verlopen.

 • share
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
 • Sportgeneeskunde Sportmedische Aspecten van Wielersporten

  Fietsen is een in populariteit groeiende sport. Met 1.4 miljoen fietsfanaten staat wielrennen in de top-3 van populairste sporten in Nederland. Steeds meer mensen beginnen met wielrennen met name om lange en zware tochten te gaan fietsen. Denk hierbij ook aan de sponsorevenementen zoals de ‘Alpe d’Huzes’ en ‘Tour for Life’. De praktijk leert dat niet alleen ervaren wielrenners, maar ook de minder ervaren wielrenner zijn grenzen wil verleggen (al dan niet om geld binnen te halen voor het goede doel). Niet iedere wielrenner weet echter even goed hoe hij/zij zich moet voorbereiden. Velen van hen zullen met vragen naar het Sportmedisch advies centrum/de Sportmedische instelling komen voor advies of met de vraag of u een ‘gezondheidsverklaring’ af kunt geven die in het buitenland vaak verplicht is (BasisPlus Sportmedisch onderzoek). Dat is dan ook de reden waarom de SOS vrijdag 13 september 2019 een cursus Sportmedische Aspecten van Wielersporten organiseert.

  place Bilthoven
  add 6.0 punten
  euro_symbol € 325.00
  access_time 09:00 - 17:15

  € Inclusief lunch en cursusmateriaal

  event

  Datum & locatie

  Datum Tijd Locatie
  13-09-2019 09:00 - 17:15 Bilthoven
  description

  Omschrijving

  De doelstelling van de cursus is om de aios sportgeneeskunde in 1 dag te scholen in de sportmedische randvoorwaarden van een verantwoorde beoefening van de wielersport.

  In de cursus wordt o.a. aandacht besteed aan de specifieke trainingsfysiologie van wielrennen, (de afstelling fiets in relatie tot) specifieke fietsblessures, voedingsaspecten, de zin en onzin van (screenend) bloedonderzoek (/biologisch paspoort) en de cardiologische pathofysiologie van duursportbeoefeningprécompetitiescreening.

  De behandeling van de sportspecifieke problematiek zal deels geschieden aan de hand van casuïstiek. Alle cursisten krijgen twee weken van tevoren een aantal casus per mail toegezonden met het verzoek deze voorafgaande aan de cursus in te vullen en mee te nemen ter bespreking. Als iemand zelf casuïstiek in de groep wil bespreken, wordt deze verzocht dit uiterlijk twee weken van te voren bij Els Stolk aan te geven (mailadres: elss@sportgeneeskunde.com ). In de middag zal de ingebrachte/voorbereide casuïstiek plenair worden besproken.

  Ook staat in de middag het onderdeel ‘eigen vaardigheid’ op het programma. Dit praktijkonderdeel wordt dit keer ingevuld als indoor fietstesten op ergometers waarin aandacht kan/zal worden geschonken aan verschil tussen anaerobe en aerobe kritieke periodes die belangrijk zijn in wielrennen. Alle cursisten krijgen de mogelijkheid om vermogens-/maximaaltesten te ‘ondergaan’ met een duur van 30 sec, 60 sec en 5 minuten, zodat zij ‘aan den lijve’ kunnen ervaren hoe dat aanvoelt en hoe intensief dat is.

  business

  Organisatie

  business Stichting Opleidingen in de Sportgeneeskunde
  mail_outline sos@sportgeneeskunde.com
  place Professor Bronkhorstlaan 10A 3723 MB BILTHOVEN

  De Stichting Opleidingen in de Sportgezondheidszorg richt zich onder andere op het ontwikkelen en geven van cursussen en workshops, zoals u vindt in het cursusprogramma. Doel is de kwaliteit van de sportgezondheidszorg te verhogen, waardoor sporters en patiënten een optimale advisering en zorg geboden kan worden.

  keyboard_arrow_up