Deze cursus is verlopen.

 • share
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
 • CME-Online 'Oncologie en farmaceutische patiëntenzorg', cursus voor apothekers

  Kanker is een verzamelnaam voor een groep van ziekten die worden aangeduid met de term 'nieuwvormingen'. Er is één gemeenschappelijk kenmerk: een ongeremde deling van lichaamscellen, waardoor een gezwel of tumor ontstaat. Er zijn zowel goedaardige als kwaadaardige nieuwvormingen. Alleen de kwaadaardige nieuwvormingen noemen we kanker.

  De stijgende patiëntenaantallen zijn vooral het gevolg van de vergrijzing.

  Kanker is de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland. Wel is in de loop der jaren de overleving van kanker aanzienlijk toegenomen, onder meer als gevolg van diagnose in een vroeger stadium, effectievere behandelingen, en het minder voorkomen van kankersoorten met geringe overlevingskansen (bijv. maag- en longkanker bij mannen).

  De laatste jaren zijn in toenemende mate oraal toepasbare antikankergeneesmiddelen (AKGM) beschikbaar gekomen. Patiënten worden daardoor steeds vaker thuis behandeld. Vanwege de zeer hoge kosten worden deze orale AKGM meestal door een poliklinische apotheek afgeleverd.


  Desondanks krijgt de openbare apotheek toch in toenemende mate met kankerpatiënten te maken. Dit omdat ondersteunende medicatie, zoals anti-emetica, botstabiliserende middelen en pijnstillers, alsook andere incidentele of chronische medicatie nog altijd door de openbare apotheek wordt afgeleverd.

  Farmaceutische zorg voor kankerpatiënten vereist bijzondere kennis en vaardigheden op het gebied van gebruikersvoorschriften, bijwerkingen, contra-indicaties en interacties met andere geneesmiddelen. Het is daarom onverminderd belangrijk dat openbare apothekers kennis hebben van het gebruik en de omgang met AKGM.

  Deze cursus biedt informatie over kanker, de behandeling, bijwerkingen en de behandeling van bijwerkingen en interacties.

  laptop E-learning
  add 2.0 punten
  euro_symbol € 0.00

  € per abonnement

  gps_fixed

  Leerdoelen

  Na het doorlopen van deze cursus:

  • kent u de basisbegrippen van de oncologie en heeft u enige kennis over het ontstaan van maligne ziekten, het voorkomen, symptomen, de stadiëring en de behandeling
  • kent u de belangrijkste geneesmiddelen die worden gebruikt bij de behandeling van kanker en kent u de toepassing bij verschillende vormen van kanker
  • weet u hoe u de dosering kunt controleren van orale AKGM en kunt u op adequate wijze reageren op bijwerkingen en interacties bij kankermedicatie
  • kunt u uw patiënten coachen en begeleiden bij het gebruik van deze middelen
  business

  Organisatie

  business CME-Online / E-WISE Nederland
  mail_outline info@e-wise.nl
  place Janssoniuslaan 40 3528 AJ Utrecht

  Met een abonnement op CME-Online heeft u altijd en overal toegang tot een actueel en gevarieerd aanbod van ruim 55 online cursussen die u in uw eigen tempo kunt volgen. De cursussen in ons pakket sluiten zoveel mogelijk aan bij uw praktijksituatie. Het cursusmateriaal wordt ontwikkeld in samenwerking met gerenommeerde professionals uit de wetenschap en de praktijk en wordt onafhankelijk van de farmaceutische industrie gemaakt. De cursussen zijn geaccrediteerd door Accreditatie Bureau Cluster 1 (ABC1). Met een abonnement kunt u tot wel 25 punten per abonnementsjaar behalen.

  Alle cursussen van deze organisatie
  keyboard_arrow_up