Deze cursus is verlopen

Masterclass Wet Zorg en Dwang

De nieuwe Wet Zorg en Dwang wordt van kracht in 2020 en beoogt kaders te scheppen voor het juist toepassen van onvrijwillige zorg en de versterking van de rechtspositie van cliënten. Tijdens deze masterclass krijgt u de laatste informatie over deze wet en vooral wat de gevolgen zijn voor de zorg die u in praktijk levert. Verder gaan we in op ethische aspecten en krijgt u handvatten voor het gunstig beïnvloeden van gedrag. Er is veel ruimte...

340
5 Punten
Nascholing
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 340
Opmerking :zie website
Kortingen
€ 25

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
02 Oct 2019
10 Oct 2019
5 Punten
ABC1
Huisarts
02 Oct 2019
10 Oct 2019
5 Punten
ABC1
Physician Assistant
02 Oct 2019
10 Oct 2019
5 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
02 Oct 2019
10 Oct 2019
5 Punten
ABC1

Competenties

Medische handelen 60 %
Samenwerken 70 %
Kennis en wetenschap 90 %
Communicatie 70 %
Maatschappelijk handelen en preventie 90 %
Professionaliteit en kwaliteit 80 %
Organisatie en financiering 80 %
Omschrijving

Omschrijving

U ontmoet


Geriaters, specialisten ouderengeneeskunde, psychiaters, artsen voor verstandelijk gehandicapten, orthopedagogen, gedragsdeskundigen, begeleiders, verpleegkundigen en verzorgenden in de ouderen- en gehandicaptenzorg. Ook cliëntvertrouwenspersonen, klachtfunctionarissen, leidinggevenden en beleidsmedewerkers zijn van harte welkom.

Inleiding

De nieuwe Wet Zorg en Dwang wordt van kracht in 2020 en beoogt kaders te scheppen voor het juist toepassen van onvrijwillige zorg en de versterking van de rechtspositie van cliënten.

Tijdens deze masterclass krijgt u de laatste informatie over deze wet en vooral wat de gevolgen zijn voor de zorg die u in praktijk levert. Verder gaan we in op ethische aspecten en krijgt u handvatten voor het gunstig beïnvloeden van gedrag. Er is veel ruimte voor vragen en u kunt eigen casuïstiek inbrengen.

LET OP: BEPERKT AANTAL DEELNEMERS!

Programma

 

09.30 uur Ontvangst en registratie

 

10.00 uur De juridische grenzen van zorg en dwang

  • Achtergrond wet Zorg en Dwang
  • Wat verstaat we onder vrijheidsbeperking?
  • Wat mag wel en wat mag niet?

Brenda Frederiks is universitair docent gezondheidsrecht VU medisch centrum/EMGO+, en betrokken bij diverse wetenschappelijke onderzoeken over o.a. Zorg en dwang, bemoeizorg en beleving van dwang

10.50 uur Gelegenheid voor het stellen van vragen


11.00 uur Koffiepauze

11.30 uur Vrijheidsbeperking vanuit ethisch oogpunt

  • Afbakening probleemstelling en beschouwing oorzaak dwangsituaties
  • Zijn goede zorg en vrijheidsbeperking verenigbaar?

Hans van Dartel is ethicus en (niet praktiserend) verpleegkundige, voorheen werkzaam als universitair docent medische ethiek bij het LUMC. Hij is als ethicus verbonden aan diverse commissies ethiek in de gehandicaptenzorg en publiceerde o.a. over gespreksmethoden voor ethiek en omgaan met verzet van mensen met een verstandelijke beperking.


12.00 uur Gelegenheid voor het stellen van vragen

12.15 uur Inzicht in gedrag als alternatief voor vrijheidsbeperking

In de praktijk van alledag komen we meer dan eens voor de afweging veiligheid versus vrijheidsbeperking te staan. Dankzij het vele onderzoek naar hoe onze hersenen functioneren en reageren, krijgen we ook meer inzicht in de factoren die van invloed zijn op ons gedrag. Door deze factoren te herkennen en ons eigen gedrag hierop aan te passen, kunnen wij onbegrepen gedrag gunstig beïnvloeden, waardoor vrijheidsbeperking minder nodig is.

Jan van der Hammen is mede-eigenaar van Ervarea. Hij combineert de inhoudelijk kennis en ervaring binnen de zorgsector met het middel theater onder het motto leren door beleven.

12.45 uur Gelegenheid voor het stellen van vragen

13.00 uur Lunch

Midddagprogramma

14.00 uur Casuïstiekbespreking met experts

Onder leiding van de ochtendsprekers bespreken we minimaal twee casussen vanuit juridisch, ethisch en gedragsmatig perspectief.

 

16.00 uur Afsluiting en borrel


Leerdoelen


Leids Congres Bureau

accreditatie@leidscongresbureau.nl
144, Lammenschansweg,, Leiden, 2321JX