Deze cursus is verlopen.

 • share
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
 • Omgaan met seksualiteit en intimiteit in de ouderenzorg

  Let op: Het gaat hier om een abonnementsprijs met recht op maar liefst 25 accreditatiepunten aan zelf te kiezen nascholing.

  Binnen de verpleeghuiszorg wordt er weinig over intimiteit en seksualiteit gesproken, zelfs niet door goedopgeleide professionals. Onbekendheid, onervarenheid, onzekerheid (onder andere door gebrek aan beleid) rondom intimiteit en seksualiteit en ouderen spelen daarbij een rol. In deze cursus wordt gesproken over wat intimiteit en seksualiteit is en worden de eigen normen en waarden en seksuele, culturele stereotyperingen besproken in relatie tot die van cliënten. Verder wordt het verschil uitgediept tussen seksuele disfunctie en seksueel probleem. De nadruk komt echter te liggen bij de praktijk. Door middel van praktijkvoorbeelden wordt wilsbekwaamheid besproken en het vinden van een balans tussen ‘willen behandelen’ en ‘wensen van de cliënt’. Verder kun je als behandelteam veel betekenen voor cliënten, aangezien intimiteit en seksualiteit een multidisciplinaire benadering behoeft. Wat is de rol van de specialist ouderengeneeskunde hierin? Het gezegde ‘beter voorkomen, dan genezen’ is zeker op het gebied van problemen met intimiteit en seksualiteit in het verpleeghuis van toepassing.

  laptop E-learning
  add 2.0 punten
  euro_symbol € 599.00

  € Dit zijn de kosten voor een jaarabonnement op het totale cursusaanbod van CME-Online voor de huisarts. Dit abonnement geeft recht op het behalen van 25 accreditatiepunten per jaar.

  event

  Datum & locatie

  Datum Tijd Locatie
  16-07-2020 t/m 20-11-2020 Onbekend Online
  description

  Omschrijving

  Hoe kunnen problemen op het gebied van intimiteit en seksualiteit voorkomen worden? Naast preventie, zullen diverse behandelmogelijkheden besproken worden, waaronder het opstellen van een multidisciplinair behandelplan, (seksuele) hulpmiddelen en escort. Uiteraard is het voeren van gesprekken met cliënten en familie over intimiteit en seksualiteit van belang, vandaar ook dat seksuele gespreksvoering een belangrijke rol zal spelen in deze cursus. Naast de intramurale zorg, speelt de specialist ouderenzorg een steeds grotere rol in de extramurale zorg, zoals zorgboerderijen, dagbehandelingen en hospicezorg. Hoe kunnen intimiteit en seksualiteit binnen deze settingen een rol spelen?

  Deze cursus bestaat uit een module en een eindtoets.

  list

  Programma

  Introductie

  Wat is seksualiteit? Wat is intimiteit?

  Mythes en stereotyperingen

  Seksualiteit en ouder worden

  Veranderingen in seksualiteit en intimiteit bij het ouder worden 

  Seksualiteit bij LHBT-ouderen

  Seksualiteit bij dementie

  Seksualiteit in het verpleeghuis

  Het belang van intimiteit en seksualiteit

  Focus op seksueel functioneren of seksualiteitsbeleving?

  Wilsbekwaamheid en seksualiteit 

  Seksualiteitsbeleid 

  Multidisciplinaire benadering 

  De rol van de specialist ouderengeneeskunde

  Preventie seksuele problemen 

  Hoe bespreek je seksualiteit met cliënten en familie? 

  Behandelmogelijkheden

  Probleemanalyse

  Seksuologische interventie 

  Bespreekbaar maken

  Intimiteit en seksualiteit buiten de muren van het verpleeghuis

  Dagbehandeling, zorgboerderij

  Hospicezorg

  Evaluatie

  Eindtoets

  gps_fixed

  Leerdoelen

  Na het volgen van deze cursus:

  • bent u zich (beter) bewust van de eigen normen en waarden op het gebied van seksualiteit;
  • bent u zich (beter) bewust van het al dan niet gebruiken van stereotypes rond intimiteit en seksualiteit en de invloed die dit heeft op de relatie met cliënten;
  • bent u bekend met wilsbekwaamheid in relatie tot intimiteit en seksualiteit en verpleeghuisbewoners;
  • kunt u zich bedienen van diverse gesprekstechnieken om seksualiteit en intimiteit bespreekbaar te maken;
  • kunt u beschrijven hoe specialisten ouderengeneeskunde binnen het verpleeghuis (en daarbuiten) intimiteit en seksualiteit als thema bekendheid kunnen geven;
  • bent u bekend met de preventie van seksuele problemen en behandelmogelijkheden.


  business

  Organisatie

  business CME-Online / E-WISE Nederland
  mail_outline info@e-wise.nl
  place Janssoniuslaan 40 3528 AJ Utrecht

  Met een abonnement op CME-Online heeft u altijd en overal toegang tot een actueel en gevarieerd aanbod van ruim 55 online cursussen die u in uw eigen tempo kunt volgen. De cursussen in ons pakket sluiten zoveel mogelijk aan bij uw praktijksituatie. Het cursusmateriaal wordt ontwikkeld in samenwerking met gerenommeerde professionals uit de wetenschap en de praktijk en wordt onafhankelijk van de farmaceutische industrie gemaakt. De cursussen zijn geaccrediteerd door Accreditatie Bureau Cluster 1 (ABC1). Met een abonnement kunt u tot wel 25 punten per abonnementsjaar behalen.

  Alle cursussen van deze organisatie
  keyboard_arrow_up