Deze cursus is verlopen.

 • share
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
 • CME-Online ‘Nycturie’

  Let op: Het gaat hier om een abonnementsprijs met recht op maar liefst 25 accreditatiepunten aan zelf te kiezen nascholing.

  ’s Nachts één of meermalen uit bed opstaan om te plassen kan grote gevolgen hebben. Een onderbroken slaap door aandrang geeft, vooral in de eerste vier uur van de nacht, een slechte slaapkwaliteit met als gevolgen vermoeidheid, concentratiestoornissen, stemmingsstoornissen, fracturen en verhoogd mortaliteitsrisico. De risico’s voor een slechte slaap gelden ook voor mantelzorgers die de patiënt ’s nachts moeten helpen met de toiletgang. Vaak heeft nycturie een relatie met multimorbiditeit. Aandoeningen als hartfalen, diabetes mellitus, morbus Parkinson, dementie, OSAS hebben invloed op het nachtelijk urineren. Voor een patiënt met desoriëntatie kan bovendien het vinden van het toilet in de nacht een groot probleem zijn. De patiënt kan uitglijden over eigen urine en kan urineren op plekken die daarvoor niet bedoeld zijn. Nycturie kent vaak meerdere oorzaken: te grote intake van vocht, polyurie en te kleine blaascapaciteit. Een patiënt met klachten van nycturie moet lichamelijk onderzocht worden (onder andere op verschijnselen van hartfalen, grote prostaat). Een mictiedagboek kan hierbij veel informatie op leveren.

  laptop E-learning
  add 1.0 punten
  euro_symbol € 599.00

  € Dit zijn de kosten voor een jaarabonnement op het totale cursusaanbod van CME-Online voor de huisarts. Dit abonnement geeft recht op het behalen van 25 accreditatiepunten per jaar.

  event

  Datum & locatie

  Datum Tijd Locatie
  16-07-2020 t/m 13-11-2020 Onbekend Online
  description

  Omschrijving

  De behandeling van nycturie bestaat uit leefstijladviezen, behandeling van onderliggend lijden, saneren van medicatie eventueel instellen van medicatie en in instellingen zorgplanaanpassingen gericht op een veilige toiletgang in de nacht.

  Deze cursus bestaat uit een module en een eindtoets.

  list

  Programma

  Inhoudsopgave

  Module

  Introductie

  Casus

  De definitie

  De slaap

  Slaapkwaliteit

  Slaapstoornissen

  De urineproductie

  Nachtelijke urineproductie

  Nachtelijke blaascapaciteit

  Globale polyurie

  Het onderzoek

  De berekening

  De behandeling

  Bij globale polyurie

  Bij nachtelijke polyurie

  Een kleine blaascapaciteit

  Domotica

  Tot slot

  Evaluatie

  Eindtoets

  gps_fixed

  Leerdoelen

  Na het volgen van de cursus:

  • bent u in staat om de oorzaken van nycturie te noemen en door middel van onderzoek te bepalen welke oorzaken bij de individuele patiënt een rol spelen;
  • kunt u een behandeling kiezen die gebaseerd is op de oorzaken die een rol spelen bij nycturie;
  • heeft u inzicht in de mogelijkheden die er in de nacht zijn voor begeleiding van de toiletgang bij gedesoriënteerde patiënten;
  • kunt u de het begrip nycturie definiëren en kunt u de invloed van nachtelijk plassen op een gezonde slaap beschrijven;
  • kunt u opnoemen welke medicatie de nachtelijke toiletgang kan beïnvloeden;
  • kunt u het probleem van nycturie in relatie brengen met de multimorbiditeit van de individuele patiënt.


  business

  Organisatie

  business CME-Online / E-WISE Nederland
  mail_outline info@e-wise.nl
  place Janssoniuslaan 40 3528 AJ Utrecht

  Met een abonnement op CME-Online heeft u altijd en overal toegang tot een actueel en gevarieerd aanbod van ruim 55 online cursussen die u in uw eigen tempo kunt volgen. De cursussen in ons pakket sluiten zoveel mogelijk aan bij uw praktijksituatie. Het cursusmateriaal wordt ontwikkeld in samenwerking met gerenommeerde professionals uit de wetenschap en de praktijk en wordt onafhankelijk van de farmaceutische industrie gemaakt. De cursussen zijn geaccrediteerd door Accreditatie Bureau Cluster 1 (ABC1). Met een abonnement kunt u tot wel 25 punten per abonnementsjaar behalen.

  Alle cursussen van deze organisatie
  keyboard_arrow_up