Deze cursus is verlopen.

 • share
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
 • CME-Online 'Parkinson - pathogenese, etiologie en diagnostiek'

  De ziekte van Parkinson is een langzaam progressieve multisysteemaandoening, gerelateerd aan de degeneratie van verschillende hersengebieden. Soms is de ziekte sterk progressief, waardoor een deel van de patiënten op relatief jonge leeftijd in een verpleeghuis wordt opgenomen. In verpleeghuizen heeft de specialist ouderengeneeskunde meestal te maken met patiënten die al gediagnosticeerd zijn. Daarnaast komt, vooral door medicatie en medicamenteuze interacties, (atypisch) parkinsonisme bij verpleeghuisbewoners vaak voor. Ook kan in het verpleeghuis de specialist ouderengeneeskunde met nieuwe of nog niet gediagnosticeerde gevallen te maken krijgen. Uit studies is gebleken dat de diagnose van de ziekte van Parkinson bij patiënten opgenomen in het verpleeghuis niet altijd correct was.

  laptop E-learning
  add 2.0 punten
  euro_symbol € 599.00

  € Dit zijn de kosten voor een jaarabonnement op het totale cursusaanbod van CME-Online voor de huisarts. Dit abonnement geeft recht op het behalen van 25 accreditatiepunten per jaar.

  event

  Datum & locatie

  Datum Tijd Locatie
  16-07-2020 t/m 29-08-2020 Onbekend Online
  description

  Omschrijving

  De prevalentie van de ziekte van Parkinson (ZvP) en van (atypisch) parkinsonisme of atypische parkinsonsyndromen (APS) neemt toe met de leeftijd. Bij de patiënten met de ZvP komen cognitieve stoornissen, depressies, angststoornissen en psychotische symptomen vaker voor dan in de algemene bevolking.

  In deze cursus komt aan bod hoe de diagnose ZvP en APS wordt gesteld volgens de multidisciplinaire richtlijnen en wat wenselijk is om te doen indien er twijfel is rondom de diagnose.

  Deze cursus bestaat uit twee modules en een eindtoets.


  Inhoudsopgave

  Module 1

  Inleiding en korte geschiedenis

  Definitie en classificatie

  Epidemiologie

  Pathogenese en etiologie

  Diagnostiek

  Module 2

  Ziektebeloop

  Differentiële diagnose ZvP

  - Differentiële diagnose APS en ZvP

  - Medicamenteus bepaald parkinsonisme

  Niet-motorische symptomen en stoornissen gerelateerd aan ZvP en APS

  - Autonome stoornissen en overige symptomen

  - Neuropsychiatrische stoornissen

  Aan parkinsonmedicatie gerelateerde symptomen

  Genetische diagnostiek en erfelijkheidsadvisering

  Eindtoets

  gps_fixed

  Leerdoelen

  Na het volgen van deze cursus:

  •   kunt u de epidemiologie, pathofysiologie en diagnostiek van de ziekte van Parkinson (ZvP) en (atypisch) parkinsonisme (APS) benoemen;

  •   kunt u benoemen welke vormen van comorbiditeit en welke complicaties gerelateerd zijn aan de ZvP en wat de risicofactoren zijn voor het ontstaan van parkinsonisme;

  •   kunt u de diagnose ZvP en APS stellen zoals geformuleerd in multidisciplinaire richtlijnen;

  •   kunt u kritisch evalueren bij een verpleeghuispatiënt met ZvP indien er twijfel is omtrent de diagnose.

  business

  Organisatie

  business CME-Online / E-WISE Nederland
  mail_outline info@e-wise.nl
  place Janssoniuslaan 40 3528 AJ Utrecht

  Met een abonnement op CME-Online heeft u altijd en overal toegang tot een actueel en gevarieerd aanbod van ruim 55 online cursussen die u in uw eigen tempo kunt volgen. De cursussen in ons pakket sluiten zoveel mogelijk aan bij uw praktijksituatie. Het cursusmateriaal wordt ontwikkeld in samenwerking met gerenommeerde professionals uit de wetenschap en de praktijk en wordt onafhankelijk van de farmaceutische industrie gemaakt. De cursussen zijn geaccrediteerd door Accreditatie Bureau Cluster 1 (ABC1). Met een abonnement kunt u tot wel 25 punten per abonnementsjaar behalen.

  Alle cursussen van deze organisatie
  keyboard_arrow_up