Hardloopblessures: analyse en risicofactoren
Deze cursus geeft inzicht in het diagnosticeren van hardloopblessures, het behandelen en voorkomen van hardloopblessures, de opbouw van de hardloopbelasting en de verschillen in hardlooptechnieken.Prijzen
Beroepen
Sprekers
L. Schout
Manueel therapeut, fysiotherapeut
Momenteel is Luc werkzaam als fysiotherapeut van de Atletiekunie en in zijn eigen praktijk Fysi-O2.Doelen
De meeste hardloopblessures zijn overbelastingblessures; een goede verhouding tussen belasting en belastbaarheid is van belang om niet geblesseerd te raken. In een goede begeleiding bij het herstel van klachten, maar ook in het voorkomen van het ontstaan van blessures is een belangrijke taak voor de fysiotherapeut weggelegd. Dit kan onder andere gedaan worden door de interne en externe belasting te monitoren en aan te passen, krachttraining te doen en alternatieve trainingsmethoden te gebruiken. Kennis van risicofactoren voor het ontstaan van klachten en een goede analyse van de hardloper zijn hierbij van belang.
Deze cursus hardloopblessures (deel 1 en 2) geeft inzicht in het signaleren en diagnosticeren van hardloopblessures, het behandelen en voorkomen van hardloopblessures, de opbouw van de hardloopbelasting en de verschillen in hardlooptechnieken. Na het volgen van deze cursus, kunt u de volgende vragen beantwoorden en onderbouwen: wat zijn de meest voorkomende hardloopblessures? Wat mag niet ontbreken in een onderzoek bij hardlopers? Waar let ik op bij een loopanalyse? Hoe bouw je het beste een revalidatie op?
In dit eerste deel van de cursus worden de recente inzichten op het gebied van risicofactoren voor het ontstaan en aanhouden van hardloopblessures beschreven en krijgt u praktische handvatten hoe u deze risicofactoren in kaart kunt brengen. De stof wordt behandeld met behulp van casuïstiek en wordt ondersteund door videofragmenten.