Deze cursus is verlopen.

 • share
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
 • Advanced Wilderness Life Support (AWLS)

  De Advanced Wilderness Life Support (AWLS) cursus is gericht op alle medisch professionals (in opleiding) en gespecialiseerde paramedici met een interesse voor voor wildernis en buitensporten. Eerdere kandidaten van de Nederlandse AWLS cursus waren o.a. SEH-artsen, huisartsen, anesthesiologen, chirurgen, militair artsen, tropenartsen en nog vele anderen.

  De missie van AWLS is het creeren van competentie in medisch professionals waamee zij in een setting met beperkte middelen effectief medische (nood)situaties het hoofd kunnen bieden en voorkomen. De cursus is ontwikkeld door de Universiteit van Utah en is de afgelopen jaren enorm gegroeid in populariteit. De cursus wordt inmiddels in de Verenigde Staten, Nieuw Zeeland, Zuid-Amerika en Afrika aangeboden. Voor meer info over cursus zelf, kijk op www.awls.org, inschrijven voor de cursus in Nederland kan op onze website.

  place Soest
  add 18.0 punten
  euro_symbol € 1,050.00
  access_time 10:00 - 16:00

  € Hierbij inbegrepen zijn twee overnachtingen in 2 tot 6 persoons-kamers in een jeugdherberg, alle maaltijden en tussendoortjes gedurende de cursus, gebruik van materialen, een cursusboek en een internationaal erkend AWLS certificaat.

  event

  Datum & locatie

  Datum Tijd Locatie
  22-04-2018 t/m 24-04-2018 10:00 - 16:00 Soest
  14-04-2019 t/m 16-04-2019 10:00 - 16:00 Soest
  13-10-2019 t/m 15-10-2019 10:00 - 16:00 Soest
  description

  Omschrijving

  De AWLS cursus is ontwikkeld door de Wilderness Medical Society en de Utah School of Medicine in 1997, waar het sindsdien met veel enthousiasme is ontvangen door (para-)medici met een interesse voor wildernis geneeskunde.

  In de Verenigde Staten wordt deze cursus al jaren frequent en op diverse plaatsen in het land gegeven. Ook buiten de V.S. groeit de populariteit en kun je de AWLS volgen in Nieuw Zeeland en sinds 2011 in Zweden. In April 2012 zal de eerste AWLS cursus in Nederland plaatsvinden onder de vleugels van onze Amerikaanse collega’s.

  Het beoogde doel van de AWLS cursus is het ontwikkelen van verschillende competenties van medische professionals om effectief te kunnen handelen in medische noodsituaties buiten de traditionele medische faciliteiten.

  De cursus is bedoeld voor medisch specialisten, artsen (niet) in opleiding tot specialist, specialistische verpleegkundigen (werkzaam in de acute zorg) en medische studenten met een passie voor buitensport, expeditie en avontuur.

   

  Voor alle artsen

  De AWLS cursus wordt aangeboden aan alle artsen. Nadat de artseneed is afgelegd is het onmogelijk je te onttrekken aan de verplichtingen die de artsentitel met zich meebrengt. Het kan voorkomen dat er buiten werktijden een beroep op een arts wordt gedaan. Bijvoorbeeld in het bos op zondagmiddag of tijdens een reis in het buitenland. Wie kent niet de mededeling in het vliegtuig waarbij wordt verzocht om een arts?

  Dit kan alle artsen overkomen van huisarts tot psychiater. In een medische noodsituatie kan er van een arts worden geëist dat hij ten minste eerste hulp verleent bij calamiteiten. De Wet BIG is ook van toepassing op Nederlandse zorgverleners in het buitenland

  Daarnaast worden artsen steeds meer geconfronteerd met vragen van hun reislustige patiënten populatie ook daarin biedt deze cursus extra handvaten.

  Het doel van de cursus is om alle artsen een houvast te bieden en zelfredzaamheid te vergroten als er een beroep wordt gedaan op hun medische kennis en ervaring in een gebied met weinig medische middelen. Daarnaast is de cursus er ook op gericht om gezondheidsrisico’s te verkleinen door middel van eenvoudige preventiemaatregelen.

  list

  Programma

  Het curriculum is evenredig opgedeeld in een theoretisch en een praktijkgedeelte waarbij in kleine groepen scenario’s geoefend zullen worden. De cursus wordt afgesloten met een theorie en praktijktoets.

  De volgende onderwerpen zullen de revue passeren:

  • Medicsche communicatie in wildernis setting
  •  Dieren- en insectenbeten op land of in zee
  •  Lawine gevaar
  •  Keel- neus- oor en tandheelkundige problemen
  •  Hoogteziekte
  •  Duikgeneeskunde
  • Patiëntenvervoer
  • Organiseren noodevacuatie
  • Hyperthermie
  • Hypothermie en bevriezing
  • Verdrinking
  • Water desinfectie en purificatie
  • Blikseminslag
  • Wond- en fractuur management
  • Infectieziekten
  • Praktische Wilderness Life Support scenario’s
  • Samenstellen van medicijnkoffer

   

  Ter voorbereiding op de cursus zal het officiele AWLS cursusboek (Engelstalig) beschikbaar komen voor diegene die zich in hebben geschreven.

  Certificering zal geschieden wanneer een deelnemer naar tevredenheid de cursus heeft doorlopen. Hieronder wordt verstaan dat de cursist de lezingen heeft bijgewoond, geparticipeerd heeft in de praktijksessies en deze naar tevredenheid heeft voltooid en daarbij geslaagd is voor zowel het schriftelijke als het praktijkexamen.

  gps_fixed

  Leerdoelen


  business

  Organisatie

  business Dutch Expedition & Wilderness Medical Society - Outdoor Medicine
  mail_outline info@outdoormedicine.org
  place Stadshaven 12 4285AZ Woudrichem

  Outdoor Medicine heeft als doel om (internationale) samenwerking te bevorderen tussen (para)medici (en anderen) die geïnteresseerd zijn in expeditie geneeskunde, wildernisgeneeskunde of geneeskunde in extreme omstandigheden. Daarnaast is ons doel om kennis van dit vakgebied te vergroten, delen, verspreiden en ‘best medical practices’ te stimuleren.

  Alle cursussen van deze organisatie
  keyboard_arrow_up