Deze cursus is verlopen.

 • share
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
 • CME-Online 'Amyotrofische laterale sclerose'

  Let op: Het gaat hier om een abonnementsprijs met recht op maar liefst 25 accreditatiepunten aan zelf te kiezen nascholing.

  Er zijn vele neurologische ziektebeelden met een chronisch en degeneratief karakter, zoals Morbus Parkinson, Multiple Sclerose en de ziekte van Huntington. Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) hoort ook in dit rijtje thuis. Een huisarts komt een paar keer tijdens zijn loopbaan met het ziektebeeld ALS in aanraking. In Nederland wordt de diagnose ALS jaarlijks plm. 350 maal gesteld. De diagnostische fase kan een aantal maanden bedragen, maar deze periode wordt steeds korter nu ALS steeds meer bekendheid heeft en de symptomen ervan steeds eerder als zodanig herkend worden.

  laptop E-learning
  add 2.0 punten
  euro_symbol € 599.00

  € Met het abonnement huisarts kan de abonnee met het curriculum 25 accreditatiepunten per abonnementsjaar behalen.

  event

  Datum & locatie

  Datum Tijd Locatie
  16-07-2020 t/m 31-07-2020 Onbekend Online
  description

  Omschrijving

  De problematiek waar een ALS-patiënt uiteindelijk mee te maken krijgt is indrukwekkend: verlamming, afhankelijkheid, slikproblemen, ademhalingsproblemen, communicatiebeperking, angst om te stikken en (voor zowel patiënt als diens omgeving) uitputtingsverschijnselen. Dit laatste geldt eens te meer wanneer de patiënt en zijn of haar naasten tevens moeten dealen met karakterveranderingen ten gevolge van een fronto-temporale dementie (FTD). Veel ALS-patiënten zijn relatief jong. Een partner, jonge kinderen, het gevoel plots uit het volle leven te zijn weggerukt: allemaal factoren die de verwerking/acceptatie zeer moeilijk maken en die een grote impact hebben. Van de huisarts wordt verwacht dat deze oog en oor heeft voor deze complexe zorgvragen vanuit een gedegen kennis van dit ziektebeeld.

  Deze cursus bestaat uit een module en een eindtoets.

  gps_fixed

  Leerdoelen

  Na het doorlopen van deze cursus:

  • hebt u kennis van de kenmerkende symptomen die voorkomen bij ALS;
  • kunt u inschatten op welke wijze deze symptomen belastend zijn voor de patiënt;
  • kunt u een rationeel beleid voeren inzake symptoomverlichting;
  • kunt u de patiënt, diens naasten en de overige teamleden op een juiste wijze informeren over het beloop van ALS en de mogelijkheden van symptoomverlichting, met name ook waar het gaat om de laatste ziektefase van ALS;
  • hebt u weet van de valkuilen die de zorg voor een ALS-patiënt met zich mee kunnen brengen.


  business

  Organisatie

  business CME-Online / E-WISE Nederland
  mail_outline info@e-wise.nl
  place Janssoniuslaan 40 3528 AJ Utrecht

  Met een abonnement op CME-Online heeft u altijd en overal toegang tot een actueel en gevarieerd aanbod van ruim 55 online cursussen die u in uw eigen tempo kunt volgen. De cursussen in ons pakket sluiten zoveel mogelijk aan bij uw praktijksituatie. Het cursusmateriaal wordt ontwikkeld in samenwerking met gerenommeerde professionals uit de wetenschap en de praktijk en wordt onafhankelijk van de farmaceutische industrie gemaakt. De cursussen zijn geaccrediteerd door Accreditatie Bureau Cluster 1 (ABC1). Met een abonnement kunt u tot wel 25 punten per abonnementsjaar behalen.

  Alle cursussen van deze organisatie
  keyboard_arrow_up