Diagnostiek bij een vermoeden van seksueel misbruik

diagnostiekvermoedensSeksueel misbruikmisbruik

In deze cursus worden gesprekstechnieken geoefend om een compleet onderzoek te doen gericht op de psychoseksuele ontwikkeling van een kind. Ingegaan wordt op de verschillen tussen diagnostiek in de forensische context en de hulpverleningscontext.

14 nov. 2024
09:30 - 16:45
585
18-19.5 Punten
Reguliere nascholing
Physical course - series

Prijzen

Regulier € 585

Datum en locatie

14 nov. 2024
09:30
28 nov. 2024
16:45
Stationsplein 1, 1012AB, Amsterdam

Beroepen

Jeugdzorgwerker
19.5 Punten
SKJ
Orthopedagoog-generalist
19.5 Punten
NIPK&J/NVO, SKJ
Pedagoog
19.5 Punten
SKJ
Psycholoog NIP | Kinder- en jeugdpsycholoog
19.5 Punten
NIPK&J/NVO
Vertrouwensarts
18 Punten
VVAK

Sprekers

Suzanne Terhorst

Docent
Suzanne Terhorst heeft jarenlang bij een GGZ-instelling gewerkt, en nu werkt zij als vrijgevestigde GZ-psycholoog en EMDR practitioner in haar eigen praktijk te Haarlem. Daar behandelt zij kinderen en volwassenen met emotieregulatieproblemen, eetproblemen, angsten, depressies en PTSS-klachten. Daarnaast werkt Suzanne als docent en verzorgt zij trainingen op het gebied van diagnostiek bij een vermoeden van seksueel misbruik.

Doelen

Kennis en vaardigheden vergroten op het gebied van diagnostiek bij een vermoeden van seksueel misbruik, voortbordurend op een redelijke basiskennis omtrent seksueel misbruik van kinderen.
De cursist leert om een compleet onderzoek te doen gericht op de psycho-seksuele ontwikkeling van het kind; een zogeheten psychoseksuele screening.
De cursist heeft na afloop van de training voldoende gesprekstechnieken geleerd om zelfstandig een kind-interview af te nemen evenals het daarbij behorende oudergesprek alsmede het adviesgesprek.
Omschrijving

In deze cursus 'Diagnostiek bij een vermoeden van seksueel misbruik' leer je het signaleren van seksueel misbruik. Daarnaast is er ook aandacht voor de normale psychoseksuele ontwikkeling van een kind, waarbij voor ieders normen en waarden op het gebied van seksualiteit worden meegenomen en de invloed daarvan op het gesprek met ouders en kinderen. 

Hieruit ontstaat gerichte diagnostiek met betrekking tot mogelijk seksueel misbruik. Waarbij de volgende voorwaarden worden behandeld: uitvoeren van een psychoseksuele screening, de opbouw, en een gericht kind-interview en het daaraan voorafgaande gesprek met ouders. Hierbij doe je ervaring op met suggestieve vragen en andere relevante zaken die te maken hebben met de vraag: hoe vraag ik wat ik wil weten?

Specifiek worden in deze cursus ook het spanningsveld tussen hulpverlening en justitie, de diagnostiek in scheidings- en omgangszaken en de verslaglegging van een onderzoek onder de aandacht gebracht. Tot slot is er ook ruimte voor het bespreken van het vervolg op de diagnostiek, waaronder het opzetten van een hulpverleningsplan, kindergroep en oudergroepen.

King Nascholing

Hoge Kwaliteit postacademische nascholing voor een betaalbare prijs. Dat zijn de belangrijkste uitgangspunten van onze filosofie. Ben jij werkzaam als psycholoog of orthopedagoog in de Jeugdzorg, GGZ of in het onderwijs? Dan kun je bij ons terecht voor kwalitatief hoogwaardige én betaalbare cursussen. De huidige ontwikkelingen binnen ons vakgebied stellen steeds meer eisen aan (na)scholing. Wij vinden dat een prima ontwikkeling, maar realiseren ons ook dat het behalen van aanvullende registraties tijdrovend en bovendien erg kostbaar is. Wij willen professionals in de jeugdzorg helpen om continu up-to-date te blijven en bieden daarom een breed aanbod aan van betaalbare cursussen en trainingen voor hulpverleners in de GGZ, jeugdzorg en onderwijs.
info@kingnascholing.nl
0202443165
111, Czaar Peterstraat, Amsterdam, 1018PE