Deze cursus is verlopen

Mindfulness-Based Childbirth and Parenting (Fear) Professionalsopleiding

geboortezwangerschapmindfullnessangstprofessioneelgeboorteproces

De Mindfulness-Based Childbirth and Parenting (Fear) Professionalsopleiding is een 9-weekse module vol mindfulness, compassie en neurowetenschappen, die je in staat stelt om zwangeren met angst veilig en doeltreffend te begeleiden in hun transitie naar het moederschap. Je wordt opnieuw geïnspireerd in het begeleiden van het geboorteproces en het ouderschap. Je ontwikkelt de kalmte, de veerkracht en de verwondering voor het geboorteproces bij de aanstaande ouders en jezelf. Dit is een win-win-situatie voor jouw zwangere koppels en voor jou of je nu in de medische of psychische geboortezorg werkt.

25th Sep 2023
10:00 - 17:00
2300
0-54 Punten
Meerdere cursusdagen
Physical course - series

Prijzen

Regulier € 2300
Inclusief : werkboek, mp3 meditaties, een stiltedag, 3 uur individuele supervisie, artikelen en lunch.
Exclusief : Mindful Bevallen (€27,50) van Nancy Bardacke, Mindfulness Praktijkboek, vaardigheden voor trainers (€ 39,99) van Rob Brandsma, Gezond leven met mindfulness (€ 34,99) van Jon Kabat-Zinn

Datum en locatie

25 Sep 2023
10:00
08 Jul 2024
17:00
Mind in Geboorte Den Haag Den Haag Westeinde, 175R

Beroepen

Psycholoog NIP
Accreditation in aanvraag
NIP
Psycholoog NIP | Arbeids- & Organisatiepsycholoog
Accreditation in aanvraag
NIP
Psycholoog NIP | Eerstelijnspsycholoog
Accreditation in aanvraag
NIP
Psycholoog NIP | Kinder- en jeugdpsycholoog
Accreditation in aanvraag
NIP
Psycholoog NIP | Psycholoog Arbeid en Gezondheid
Accreditation in aanvraag
NIP

Sprekers

Irena Veringa-Skiba

Verloskundig onderzoeker, docent en mindfulnesstrainer
Trainer

Susan Bögels

Professor UvA, ontwikkelingspsycholoog/psychotherapeut en mindfulnesstrainer.
Gasttrainer

Erik van den Brink

Psychiater/psychotherapeut, compassie en mindfulnesstrainer.
Gasttrainer

Doelen

Het leren van achtergronden van mindfulness en meditaties.
Het leren van achtergronden en benadering van compassie.
Het leiden van de MBCP meditaties in de context van angst.
Het geven van de MBCP specifieke psycho-educaties vanuit de neurobiologievan zwangerschap, geboorte, en het ouderschap.
Het exploreren van de meditatie ervaringen van (angstige) deelnemers.
Het faciliteren van het groepsproces tijdens deze training.
Het leren van mechanismen en manifestatie van angst bij zwangere vrouwen.
Het leren van mechanismen van mindfulness meditaties.
Het leren van benadering van angstige zwangere vrouwen en hun partners.
Omschrijving

Mindfulness-Based Childbirth and Parenting (Fear), (MBCP-Fear), is een nieuwe toepassing van mindfulness bij angst in de perinatale periode. Deze methode is wetenschapplijk onderzocht op de effecten en werkzame mechanismen bij zwangere vrouwen en hun partners. MBCP-Fear reduceert angst en vergroot aanzienlijk de kans op een niet-medische bevalling. Lees meer hierover. Uit onderzoek blijkt dat mindfulness meer geschikt lijkt te zijn voor de behandeling van angst bij zwangere vrouwen dan cognitieve gedragstherapie. 


Het MBCP-Fear curriculum voor zwangere koppels is erkend door de Vereniging Mindfulness Based Trainers Nederland (VMBN). Dit betekent dat dit een valide Mindfulness Based Stress Reductie (MBSR) methode is, die voldoet aan internationale criteria voor een mindfulness based training.


MBCP is erkend door Jon Kabat-Zinn (ontwikkelaar MBSR) en Mark Williams (ontwikkelaar MBCT) als een van de beste toepassingen van mindfulness in de context van de geboorte.


Relevantie

Angst in de zwangerschap, die onopgemerkt en onbehandeld blijft, heeft vele nadelen voor moeder en haar kind, en het ontstaan van een nieuw gezin. Denk bijvoorbeeld aan trauma en postpartum depressie bij nieuwe moeders, en een verstoorde moeder-en kindrelatie. En denk bij het kind aan neuro-emotionele onderontwikkeling, maar vooral de methylatie van DNA van het ongeboren kind door het hoge maternale cortisol level in het bloed. Hierdoor kan DNA bij het kind niet volledig tot expressie komen met als gevolg psychische en/of somatische beperkingen bij het kind. Angst in de zwangerschap neemt maar alleen maar toe. Het is de tijd voor actie!


Resultaten

Na het afronden van deze basisopleiding heb je kennis van en geoefend met de basisvaardigheden van het MBCP-Fear-trainerschap: begeleiden van meditaties, enquiry (bevragen meditatie-ervaringen), en educaties. Daarnaast heb je je verder ontwikkeld in de verpersoonlijking van mindfulness (embodiment). Je begrijpt de structuur en werkzame ingrediënten van de MBCP-Fear training. Je kunt zelfstandig werken met (elementen uit) de training in een eigen praktijk.


Programma

Leren door het doen op een manier die bij jou past is het motto van deze opleiding. Dit vind je terug in de opbouw van het curriculum. In het begin van de opleiding start je al met het begeleiden van meditaties, de dialoog met zwangere vrouwen met angst en hun partners (enquiry), en aan het werken met educatieve thema’s. Ondertussen worden de achtergronden en de structuur van MBCP-fear doorgewerkt. 


Werkvormen

  • literatuurstudie en bespreking in de groep;
  • zelf ondergaan en nabespreken van de meditaties in de opleidingsgroep;
  • demonstratie door docenten;
  • zelf leiden van oefeningen (in de opleidingsgroep en als huiswerk met eigen cliënten), waarbij de trainers en groep feedback geven;
  • werken in intervisiegroepen;
  • schrijven van een procesverslag en een theoretisch eindwerkstuk.
  • Module
  • Elf opleidingsdagen waaronder een stiltedag en een terugkomdag. 
  • In deze module wordt de 9-weekse MBCP-fear voor zwangere koppels uitgelegd en geoefend plus een dag over compassie. 
  • Extra: deelnemen aan compassiemeditaties voor zorgprofessionals.



Tijdsinvestering


De trainersopleiding duurt 10 hele dagen (60 contacturen). Er is een individueel voor- en nagesprek (1 uur). De voorbereiding voor een cursusdag neemt circa 6 uur in beslag (bestuderen literatuur, zelf doen, voorbereiden en geven van oefeningen).


Cursusmateriaal

Vanuit de opleiding wordt een werkmap met een mp3 set met meditaties, en relevante wetenschappelijke artikelen aangeboden.


Doelgroep

Deze trainersopleiding is bedoeld voor zowel professionals in de medische en psychische geboortezorg en voor mindfulnessprofessionals met affiniteit voor de geboortezorg :

  • Verloskundigen, verpleegkundigen, artsen psychiatrisch verpleegkundigen, maatschappelijke werkers, psychologen, en psychiaters;
  • Mindfulnesstrainers;
  • Andere hulpverleners in de geboortezorg met minimaal HBO-opleiding;


Eisen:

  • Een VMBN of VVM-erkend 8-weeks Mindfulness Based Stress Reductie (MBSR) programma of een Mindfulness Based Cognitieve Therapie (MBCT) programma (of vergelijkbaar hieraan) gevolgd hebben als deelnemer;
  • Een mindfulness-retraite van minimaal 5 dagen gevolgd hebben als deelnemer;
  • Voor informatie over de retraites zie Simsara.nl ; voor moeders van kind < 24 maanden: 4 x 1 dag retraite of 2 x 2 daagse retraite;
  • Voor niet-verloskundigen: tenminste twee bevallingen als professional begeleid/bijgewoond hebben.



Mind In Geboorte

Mind In Geboorte is een trainings- en opleidingsinstituut voor professionals in de geboortezorg, en verzorgt begeleiding en cursussen voor aanstaande ouders.
info@mindingeboorte.nl
0653184197
175, Westeinde, R, Den Haag, 2512GX