Rouw en depressie
Rouw wordt nogal eens voor depressie aangezien. Rouw is als zodanig niet te behandelen. Een verdrietig persoon kan men niet genezen, men kan hem troosten, het verdriet delen met de hoop dat gedeelde smart halve smart blijkt te zijn. Een depressie is een ziekte die wel kan worden behandeld. Hoe kan ik het verschil herkennen in nog gezonde rouw en een depressie?Prijzen
Beroepen
Sprekers
Laetitia Overduin
Rouw en verliesbegeleider
Helma Groeneweg
Rouw en verliesbegeleider
Programma
Rouw is een veel voorkomend onderwerp binnen de huisartsenzorg. Ieder mens krijgt te maken met verlies. Vanwege het COVID-19, Coronavirus beleven meer mensen verlies en nu ook meer traumatisch verlies.
Rouw wordt nogal eens voor depressie aangezien. Rouw is als zodanig niet te behandelen. Een verdrietig persoon kan met niet genezen, men kan hem troosten, het verdriet delen met de hoop dat gedeelde smart halve smart blijkt te zijn. Een depressie is een ziekte die wel kan worden behandeld.
Hoe kan ik het verschil herkennen in nog gezonde rouw en een depressie?
In de praktijk is het belangrijk een onderscheid tussen rouw en depressie te blijven maken. Als men de grens tussen beide laat vervagen dreigen er twee gevaren: het 'missen' van een depressie (een zieke voor gezond houden) of rouw aanzien voor een depressie (een gezonde als ziek beschouwen).
Laetitia Overduin en Helma Groeneweg, rouw en verliesbegeleiders, zullen in kaart brengen hoe je de verschillen kunt (h)erkennen en hanteren tussen rouw en depressie en te nuanceren tussen mannen en vrouwen, ouderen en jongeren.