Mindfulness-Based Childbirth & Parenting - Fear Professionalsopleiding 2024

mindfulnessmethodemindfullmindfullnessMindfulness Based Childbirth and Parentingmindfull childbirthmindfull parentingbaringspijnverloskundebaringsangst

Deze expertise gaat verder dan het succesvol begeleiden van de geboorte en het pré-ouderschap, hiermee werk je aan het helen van trans-generationeel trauma. De Mindfulness Based Childbirth and Parenting (Fear) Trainersopleiding is een opleiding van 10 dagen verdeeld over een jaar vol mindfulness, compassie en neurowetenschappen, die je in staat stelt om zwangeren met angst veilig en doeltreffend te begeleiden in hun transitie naar het moederschap.

13 mei 2024
10:00 - 17:00
2300
16 Punten
Meerdere cursusdagen
Physical course - series

Prijzen

Regulier € 2300
Inclusief : werkboek mp3 meditaties een stiltedag 3 uur individuele supervisie artikelen lunch
Exclusief : Mindful Bevallen (€27,50) van Nancy Bardacke Mindfulness Praktijkboek, vaardigheden voor trainers (€ 39,99) van Rob Brandsma Gezond leven met mindfulness (€ 34,99) van Jon Kabat-Zinn
Opmerking :geen BTW

Datum en locatie

13 mei 2024
10:00
17:00
Westeinde 175, 2512GX, Den Haag
17 jun. 2024
10:00
17:00
Westeinde 175, 2512GX, Den Haag
08 jul. 2024
10:00
17:00
Westeinde 175, 2512GX, Den Haag
09 sep. 2024
10:00
17:00
Westeinde 175, 2512GX, Den Haag
07 okt. 2024
10:00
17:00
Westeinde 175, 2512GX, Den Haag
04 nov. 2024
10:00
17:00
Westeinde 175, 2512GX, Den Haag

Beroepen

Verloskundigen
16 Punten
KNOV

Doelen

Je leert de achtergronden van mindfulness en meditaties.
Je leert de achtergronden en benadering van compassie.
Je leert het leiden van de MBCP meditaties in de context van angst.
Je leert het geven van de MBCP specifieke psycho-educaties vanuit de neurobiologievan zwangerschap, geboorte, en het ouderschap.
Je leert het exploreren van de meditatie ervaringen van (angstige) deelnemers.
Je leert het faciliteren van het groepsproces tijdens deze training.
Je leert mechanismen en manifestatie van angst bij zwangere vrouwen.
Je leert mechanismen van mindfulness meditaties.
Je leert benadering van angstige zwangere vrouwen en hun partners.
Omschrijving

Mindfulness Based Childbirth and Parenting (Fear), (MBCP-Fear), is een nieuwe toepassing van mindfulness bij angst in de perinatale periode. Deze methode is wetenschapplijk onderzocht op de effecten en werkzame mechanismen bij zwangere vrouwen en hun partners. MBCP - Fear reduceert angst en vergroot aanzienlijk de kans op een niet-medische bevalling. Uit onderzoek blijkt dat mindfulness meer geschikt lijkt te zijn voor de behandeling van angst bij zwangere vrouwen dan cognitieve gedragstherapie. 


Het MBCP-fear curriculum voor zwangere koppels is erkend door de Vereniging Mindfulness Based Trainers Nederland (VMBN). Dit betekent dat dit een valide Mindfulness Based Stress Reductie (MBSR) methode is, die voldoet aan internationale criteria voor een mindfulness based training.


"What a creative and important adaptation of a program originally designed to teach life-skills to all expectant parents. I am so pleased that the trainees from this program will be able to share the profound benefi ts of mindfulness practice with the population of women who are vulnerable to the fear of childbirth!”- Nancy Bardacke founder of MBCP


MBCP is erkend door Jon Kabat-Zinn (ontwikkelaar MBSR) en Mark Williams (ontwikkelaar MBCT) als een van de beste toepassingen van mindfulness in de context van de geboorte.


Relevantie

Angst in de zwangerschap, die onopgemerkt en onbehandeld blijft, heeft vele nadelen voor moeder en haar kind, en het ontstaan van een nieuw gezin. Denk bijvoorbeeld aan trauma en postpartum depressie bij nieuwe moeders, en een verstoorde moeder-en kindrelatie. En denk bij het kind aan neuro-emotionele onderontwikkeling, maar vooral de methylatie van DNA van het ongeboren kind door het hoge maternale cortisol level in het bloed. Hierdoor kan DNA bij het kind niet volledig tot expressie komen met als gevolg psychische en/of somatische beperkingen bij het kind. Angst in de zwangerschap neemt maar alleen maar toe. Het is de tijd voor actie!


Resultaten

Na het afronden van deze basisopleiding heb je kennis van en geoefend met de basisvaardigheden van het MBCP (Fear)-trainerschap: begeleiden van meditaties, enquiry (bevragen meditatie-ervaringen), en educaties. Daarnaast heb je je verder ontwikkeld in de verpersoonlijking van mindfulness (embodiment). Je begrijpt de structuur en werkzame ingrediënten van de MBCP-fear training. Je kunt zelfstandig werken met (elementen uit) de training in een eigen praktijk.


Programma


Leren door het doen op een manier die bij jou past is het motto van deze opleiding. Dit vind je terug in de opbouw van het curriculum. In het begin van de opleiding start je al met het begeleiden van meditaties, de dialoog met zwangere vrouwen met angst en hun partners (enquiry), en aan het werken met educatieve thema’s. Ondertussen worden de achtergronden en de structuur van MBCP-fear doorgewerkt. 


Werkvormen:

  • literatuurstudie en bespreking in de groep;
  • zelf ondergaan en nabespreken van de meditaties in de opleidingsgroep;
  • demonstratie door docenten;
  • zelf leiden van oefeningen (in de opleidingsgroep en als huiswerk met eigen cliënten), waarbij de trainers en groep feedback geven;
  • werken in intervisiegroepen;
  • schrijven van een procesverslag en een theoretisch eindwerkstuk.


Module

Elf opleidingsdagen waaronder een stiltedag. 

In deze module wordt de 9-weekse MBCP-fear voor zwangere koppels uitgelegd en geoefend plus een dag over compassie. 

Extra: deelnemen aan compassiemeditaties voor zorgprofessionals.



Tijdsinvestering

De trainersopleiding duurt 10 hele dagen plus een terugkomdag (72 contacturen). Er is een individueel voor- en nagesprek (1 uur). De voorbereiding voor een cursusdag neemt circa 6 uur in beslag (bestuderen literatuur, zelf doen, voorbereiden en geven van oefeningen).


Bij de aanmelding is een motivatiebrief nodig waarin je je professionele en persoonlijke motivatie toelicht voor het volgen van deze opleiding. Ook is een C.V. nodig. Wij zullen je dan feedback geven over of je de opleiding (al) kunt volgen. Bij grote belangstelling zal geselecteerd worden op hoeveelheid ervaring en opleiding in mindfulness. Je wordt uitgenodigd voor een intakegesprek van ongeveer 30 minuten.




Mind In Geboorte

Mind In Geboorte is een trainings- en opleidingsinstituut voor professionals in de geboortezorg, en verzorgt begeleiding en cursussen voor aanstaande ouders.
info@mindingeboorte.nl
0653184197
175, Westeinde, R, Den Haag, 2512GX