MIO online: Transitie ouderschap en hechtingsproces

Online MIO voor verloskundigen
ouderschaphechtingsprocesbabybaby'szorg voor babyMIO

Je hebt de E-learning 'Transitie ouderschap en hechtingsproces' gevolgd en je bent je bewust van de kwetsbare positie van ouders en hoe je jouw benadering hierop kan afstemmen. Je weet hoe belangrijk gehechtheidsrelaties zijn. Je snapt het belang van het vroege contact tussen ouder en baby. Op welke manier begeleid je ouders met problemen of uitdagingen tijdens de zwangerschap, in hun transitie naar ouderschap? Wat kan je doen om het hechtingsproces te ondersteunen bij deze cliënten?

27 jun. 2024
10:00 - 12:00
90
3 Punten
Online
Webinar
Webinar

Prijzen

Regulier € 90

Datum en locatie

27 jun. 2024
10:00
12:00
Online
19 sep. 2024
10:00
12:00
Online
21 nov. 2024
10:00
12:00
Online

Beroepen

Verloskundigen
3 Punten
KNOV

Competenties

Medische handelen 40 %
Samenwerken 20 %
Communicatie 40 %

Sprekers

Minke den Heijer

Msc. Orthopedagoog NVO, Infant Mental Health-specialist DAIMH, lichaamsgericht energetisch therapeut
Minke den Heijer heeft werkervaring als gedragswetenschapper en therapeut in de GGZ en bij de GGD. In 2012 heeft Minke Babykennis Academie opgericht. Daarnaast heeft ze een eigen praktijk in Naarden voor aanstaande ouders en jonge gezinnen die kampen met emotionele moeilijkheden. Minke is empathisch, rustig en vlot tegelijk en houdt van afwisseling. Ze helpt haar cursisten graag om nog bewuster naar zichzelf en de ander te kijken.

Doelen

Na deze MIO:

Kan je met meer zelfvertrouwen jouw zorgen over de transitie naar ouderschap/hechtingsprocessen bespreekbaar maken.
Kan je tools om de ouder-kind relatie te ondersteunen toepassen in de praktijk.
Heb je een dieper begrip van wat er gebeurt in de dynamiek tussen jou en je cliënt.
Ben je opnieuw geïnspireerd om samenwerkingsverbanden te gaan en de sociale kaart in jouw regio onder de loep te nemen. ​
Omschrijving

Je hebt de E-learning 'Transitie ouderschap en hechtingsproces' gevolgd en je bent je bewust van de kwetsbare positie van ouders en hoe je jouw benadering hierop kan afstemmen. Je weet hoe belangrijk de ouder-kind relatie is voor een gezonde ontwikkeling van het zeer jonge kind. Je snapt het belang van het vroege contact tussen ouder en baby. En dan kom je in de praktijk cliënten tegen die bijvoorbeeld:

- op controles weinig betrokkenheid tonen naar hun baby.

- ongewenst zwanger zijn.

- zich continu zorgen maken over het welzijn van de baby en die je niet geruststellen kunt.

- met wie je moeilijk contact kunt krijgen tijdens de consulten.

- die meer prioriteit geven aan hun werk dan aan de zwangerschap.

- die niet op het beeldscherm willen kijken tijdens de echo's.

- die helemaal niet blij zijn dat ze een dochter krijgen in plaats van een zoon.

- die kampen met psychische klachten.

 

Op welke manier begeleid je hen in hun transitie naar ouderschap? Wat kan je doen om het hechtingsproces te ondersteunen bij deze cliënten? 

 

Casuïstiek bespreking

Voor deze MIO casuïstiek bespreking, bereid jij zelf een casus voor. De opdracht hiervoor ontvang je voor aanvang in je inbox. Tijdens de online bijeenkomst worden de casussen ingebracht en methodisch besproken.

 

De casus die je kiest is:

1. Actueel. De casus loopt nog en je vraagt je af welke benadering je kunt kiezen om verder te komen met deze cliënt. OF

2. Afgerond. De casus is al afgesloten, maar je hebt het voor jouw gevoel zelf nog niet helemaal kunnen afsluiten. Bijvoorbeeld omdat je niet tevreden bent met wat je met deze cliënten hebt bereikt of omdat de casus een grote emotionele impact op je heeft gehad.

Bij het bespreken van deze casuïstiek is zelfreflectie van groot belang. Wat is er goed gegaan en kan je in het vervolg ook zo doen? Waar liggen nog leerpunten of wat had je anders kunnen doen?


Na deze MIO...

- Kan je met meer zelfvertrouwen jouw zorgen over de transitie naar ouderschap/hechtingsprocessen bespreekbaar maken.

- Kan je tools om de ouder-kind relatie te ondersteunen toepassen in de praktijk.

- Heb je een dieper begrip van wat er gebeurt in de dynamiek tussen jou en je cliënt.

- Ben je opnieuw geïnspireerd om samenwerkingsverbanden te gaan en de sociale kaart in jouw regio onder de loep te nemen.


Online

Deze MIO bespreking vindt online plaats. Na aanmelding ontvang je een link in jouw inbox. Je kunt via de link deelnemen aan de MIO. De maximale groepsgrootte is 10 personen.

Babykennis Academie

Babykennis Academie is in 2012 opgericht door Minke den Heijer, orthopedagoog NVO en Infant Mental Health- specialist DAIMH (IMH). Naar aanleiding van haar werk in de derdelijns specialistische GGZ ontstond het idee om nascholing te geven aan eerstelijns- en tweedelijnszorg. In de praktijk bleek dat moeilijke gevoelens bij ouders of belaste ouder-kind relaties vaak niet tijdig of onvoldoende gesignaleerd werden door de eerste- en tweedelijn. Daar ontstond de wens om de maatschappelijke kennis over het grote belang van de ouder-kind relatie voor de ontwikkeling van een kind te vergroten. Met dit werk draagt Babykennis Academie bij aan steeds beter afgestemde zorg voor ouders en baby's in Nederland. Babykennis Academie heeft ook online aanbod voor (aanstaande) ouders over ouderschap, welzijn en programma's ter versterking van de ouder-baby relatie.
info@babykennis.nl
0626750845
387, Jac. P. Thijssepark, Naarden, 1411XV