Deze cursus is verlopen

MIO Anticonceptie spreekuur en praten over seks

verloskundigenanticonceptiespreekuuranticonceptivavrageninformerenseksualiteit

Tijdens deze MIO richten we ons op de vraag hoe je een anticonceptie spreekuur opzet dat past bij de (soms onuitgesproken) behoeften en verwachtingen van bekende en nieuwe cliënten. We zoomen zowel in op het (opzetten van een apart) anticonceptiespreekuur, als op het praten over anticonceptie en seks binnen dat spreekuur.

245
5.5 Punten
Online
Reguliere nascholing
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 245
Opmerking :Als je kiest voor eenmalige afschrijving van het cursusgeld, ontvang je een korting van € 5,00
Kortingen
€ 25
Alleen voor leden
Abonnementskorting

Beroepen

Verloskundigen
5.5 Punten
KNOV

Sprekers

Dr Linda Martin

docent aan de Verloskunde Academie Amsterdam
Omschrijving

MIO Anticonceptie spreekuur en praten over seks

Verloskundigen die een anticonceptie spreekuur aanbieden zullen ervaren (hebben) dat cliënten vele doelen kunnen hebben om anticonceptiva te gaan gebruiken en dat het bespreken van anticonceptie onlosmakelijk verbonden is aan seksualiteit. Het bespreken hiervan kan zowel voor de cliënte als de verloskundige lastig zijn omdat dit voor veel mensen simpelweg niet vanzelfsprekend is. Daarbij kan het extra lastig worden door bijvoorbeeld culturele en/of religieuze verschillen m.b.t. taboes, gewoontes en opvattingen over anticonceptie, man-vrouw verhoudingen en abortus. Tot slot kunnen ook trauma’s door grensoverschrijdend gedrag het spreken over anticonceptie en seks bemoeilijken.

Tijdens deze MIO richten we ons op de vraag hoe je een anticonceptie spreekuur opzet dat past bij de (soms onuitgesproken) behoeften en verwachtingen van bekende en nieuwe cliënten. We zoomen zowel in op het (opzetten van een apart) anticonceptiespreekuur, als op het praten over anticonceptie en seks binnen dat spreekuur.

Vragen die aan de orde kunnen komen:

·       Hoe zet je een anticonceptiespreekuur op in jouw praktijk/regio?

·       Hoe begeleid je je cliënte waardevrij bij het maken van een goed geïnformeerde keuze?

·       Wanneer draagt jouw eigen taal, woordkeuze, cultuur, normen en waarden bij aan het praten over anticonceptie en seks? Wanneer zitten deze je in de weg?

·       Hoe kan je in gesprek gaan met een cliënte die het onderwerp lastig vindt of waarbij jij het zelf lastig vindt?

DOKh bied je deze interactieve MIO-training aan waarin je kunt leren van elkaars ervaringen. Ter voorbereiding op de training neem je de theorie betreffende anticonceptie, het opzetten van een anticonceptie spreekuur en het voeren van een anticonceptie consult door en vorm je een goed beeld van je leervragen. Tijdens de training wordt relevante theorie interactief besproken. Door middel van intervisie bespreek je je leervragen en wordt een praktische casus uitgewerkt. Zo kun je samen met collega’s kijken naar hoe jij jouw anticonceptiezorg en -spreekuur kunt opzetten dan wel optimaliseren. Daarnaast krijg je de gelegenheid om een gesprek met ketenpartner of cliënte te oefenen met een actrice.

Tijdens het oefenen worden intervisie over eigen ervaringen en het oefenen met gespreksvaardigheden afgewisseld. Beide staan onder begeleiding van een zeer ervaren docent en actrice.

In de intervisie en rollenspelen gaan we onder andere in op:

-     Hoe je een anticonceptiespreekuur opzet en vorm kunt geven;

-     Zicht krijgen op relevante actoren voor het opzetten van een anticonceptiespreekuur;

-     Het agenderen van de keuzemogelijkheden die anticonceptie biedt in relatie tot het doel dat je cliënt heeft met anticonceptie en haar seksualiteit;

-     Waardevrij praten over anticonceptie en seksualiteit, ook als het lastig wordt door bijvoorbeeld culturele verschillen en negatieve ervaringen.

Online training

Voor deze training is het belangrijk dat je de voorbereiding goed doorneemt en de opdracht vooraf instuurt.

Vanwege het interactieve karakter van de training wordt het aantal deelnemers beperkt tot 10.

Kort voor de training ontvang je van ons een link naar de Zoom bijeenkomst.

Bij online trainingen vragen wij je de camera aan te zetten. Alleen dan kunnen wij de scholing voor je accrediteren.

Accreditatie:

Deze training is geaccrediteerd door de KNOV voor 5,5 uur in categorie C methodisch intercollegiaal overleg en telt voor 5,5 punt mee in het deelregister Anticonceptie (ID: 454322).

Stichting DOKh

secretariaat@dokh.nl
0725279100
6, Robijnstraat, Alkmaar, 1812RB